sâmbătă, 31 iulie 2010

Comanesti-Intalnire cu pensionarii



Orasul Comanesti este o comunitate adoptata si adaugata responsabilitatilor de parlamentar .Desi colegiul meu cuprinde 3 colegii de deputat ,respectiv 48 de comunitati locale vin cu drag aici.Oamenii convinsi ca nimeni in afara de Dumnezeu nu mai face minuni pentru ei,vor sa ne asculte, vor sa primeasca asigurari ca macar in viitor viata lor va fi alta.,,Intelegem e greu pentru toti criza e generala ,dar pana cand,,se intreaba.Din pacate nu pot face previziuni si nu le pot da sperante,pentru ca modul in care Guvernul lucreaza la adaptarea si impunerea masurilor anticriza nu face decat sa loveasca tot in cei cu venituri mici ,iar pentru agentii economici masurile se lasa asteptate.
Un pensionar suparat ,cu un ton grav imi spune ca noi parlamentarii suntem vinovati pentru toate relele.Ii povestesc cu sinceritate ca in asa vremuri multi nu se bucura de statutul pe care il au,ca din pacate nici cei care se zbat pentru drepturile semenilor lor nu mai au parte de nici o multumire.Povestesc cum in ziua votului pentru motiunea depusa impotriva masurilor de reducere a pensiilor si salariilor propuse de Guvern am fost huiduiti, de pensionarii participanti la greva, fara deosebire ca sustinem sau nu interesele lor.Le explic modul in care impreuna cu colegii mei am sustinut zeci de amendamente la legea pensiilor unitare,ce demersuri am facut pentru sustinerea cadrelor militare disponibilizate,a pensionarilor in general,pentru reducerea varstei de pensionare pentru femei,pentru pastrarea punctului de pensie.Il induplec pe moment dar sunt sigura ca a plecat cu acceasi idee ca totul e degeaba,cu aceeasi amaraciune pe care o trieste zilnic.Si din pacate cred si eu ca multe eforturi raman fara satisfactia lucrului implinit.
Situatia economica a Romaniei,dorinta de reformare in tot si toate suprapusa cu o criza economica,sociala,politica nu ne da speranta de redresare apropiata.Oamenii vorbesc tot mai mult de nevoile lor ,de lipsurile lor de sanatatea lor si se intreaba pana cand

Despre ECRIS

Sistemul european de informaţii extrase din cazierele judiciare (ECRIS) din fiecare stat membru este un sistem informatic de gestiune informatică a dosarelor, documentelor şi a tuturor informaţiilor legate de cazuri în instanţe, parchete şi Ministerul Justiţiei, fiind dedicat susţinerii informatice a activităţilor din sistemul justiţiei în contextul noii societăţi informaţionale. Utilizarea ECRIS la scară naţională, în toate unităţile din sistemul justiţiei, permite standardizarea activităţilor şi procedurilor, creându-se totodată posibilitatea unei administrări eficiente a acestora. Acest sistem trebuie folosit pentru schimbul rapid de informaţii între statele membre pentru că această bază de date poate releva trecutul penal al oricărui cetăţean european. Este de aşteptat ca ECRIS să funcţioneze în toate statele membre până în anul 2012.

Cateva idei

retinute din dezbaterile Conferinţei pe tema violentei impotriva femeilor,organizată de către Parlamentul Spaniei,la Madrid,în cadrul Preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene


Reuniunea a fost deschisă de domnul Francisco Javier Rojo García, Preşedintele Senatului Spaniei.
Doamna Bibiana Aído, ministru al Ministerului Egalităţii de Sanse, a prezentat priorităţile Preşedinţiei spaniole a UE în domeniul egalităţii de şanse. Ea a subliniat importanţa faptului ca toate instituţiile şi factorii decizionali să urmeze aceeaşi direcţie în ceea ce priveşte apărarea egalităţii de gen, egalitatea fiind esenţială pentru construcţia UE. A aratat ca este necesara elaborarea de statistici pe baza unor indicatori comuni privind violenţa împotriva femeilor,care sa permite statelor membre să ia la cunoştinţă toate problemele existente, urmând apoi să stabilească o structură după care să facă o strategie de combatere a acestui fenomen.
A cerut să se adopte o poziţie fermă în ceea ce priveşte lupta împotriva pornografiei infantile şi a traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale, prin susţinerea celor două proiecte de directivă aflate în procedură de control parlamentar la statele membre UE. În ceea ce priveşte a treia directivă privind ordinul european de protecţie acesta a avut susţinerea a 19 dintre statele membre (România a fost printre iniţiatori).
. De asemenea, a subliniat că în pentru punerea în aplicare a Directivei privind ordinul european de protecţie va fi necesar instituirea unor instrumente şi acordarea de asistenţă reciprocă pentru ca prevederile legale să îşi atingă scopul propus.Ordinul european de protecţie, este o decizie judiciară ce priveste o măsură de protecţie emisă de un stat membru, si are drept obiectiv facilitarea adoptării de către alt stat membru, după caz, a unei măsuri de protecţie în temeiul propriei sale legislaţii naţionale, în vederea garantării vieţii, a integrităţii fizice şi psihice, a libertăţii sau integrităţii sexuale a unei persoane care apartine oricarui alt stat UE.

Doamna Edit Bauer, membră a Parlamentului European, a adus în discuţie necesitatea armonizării legislaţiei naţionale în domeniul egalităţii de şanse cu legislaţia comunitară.
Doamna Sibylle Laurisck, deputată în Bundestag, a precizat ca in Germania in 2009 a fost adoptată Legea privind protecţia împotriva violenţei care a reformat procedura de aplicare a codului familiei, în sensul că măsurile prevăzute în lege au fost date în competenţa instanţelor specializate în dreptul familiei.
Între poliţie, procuratură, serviciile de consultanţă de specialitate, autorităţile pentru străini şi autorităţile pentru protecţie socială există un acord de cooperare transparentă şi directă, care are ca scop crearea de posibilităţi pentru ajutorarea victimelor de a ieşi din spirala violenţei la timp. A fost introdus sistemul numărului unic de urgenţă la nivel federal, număr la care persoanele supuse violenţei în familie pot suna.
Câteva dintre landurile federale au emis linii directoare de lucru cu privire lupta împotriva traficului de fiinţe umane. Regulat au loc reuniuni ale organismelor interesate şi conferinţe ale experţilor, în domeniul combaterii traficului cu fiinţe umane şi exploatării acestora în scopuri sexuale, prin intermediul cărora se realizează un schimb permanent de informaţii.
În deschiderea dezbaterilor primei teme „Indicatorii prin care se poate evalua violenţa de gen” a luat cuvântul domnul Miguel Lorente, reprezentantul Guvernului Spaniei pentru domeniul violenţei de gen, arătand ca atunci când se elaborează legislaţie în acest domeniu trebuie avut în vedere faptul că situaţiile care se ivesc sunt într-o permanentă schimbare, ca urmare a faptului că fiecare societate este în continuă mişcare. Datorită acestui fapt instrumentele prin care se combate violenţa trebuie actualizate şi adaptate noilor situaţii.

Pentru a reuşi combaterea eficientă a fenomenului violenţei de gen la nivelul Uniunii Europene, trebuie ca în primul rând fiecare stat membru să elaboreze măsuri şi strategii pe care să le implementeze, iar în al doilea rând să contribuie activ la elaborarea Strategiei UE pentru combaterea violenţei împotriva femeii. Trebuie să existe o coordonare a eforturilor tuturor statelor membre UE şi o distribuire a responsabilităţilor în vederea atingerii obiectivelor propuse la nivelul UE.

Este necesar introducerea sistemului numărului unic de urgenţă la nivelul UE. În acest moment nu există informaţii la nivelul UE şi nici statistici cu privire la evoluţia fenomenului violenţei asupra femeii şi la urmările acestuia.


Doamna Hillevi Engström, preşedinta Comisiei pentru piaţa muncii din Parlamentul Suediei, a precizat ca investiţiile financiare au fost destul de consistente pentru programele şi stagiile de pregătire a poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor iar rezultatele au fost vizibile obţinându-se investigaţii corect conduse şi procese corect soluţionate. Este foarte important ca acţiunea instituţiilor publice să fie coordonată.

Doamna Danielle Bousquet, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de oportunităţi dintre femei şi bărbaţi din Adunarea naţională a Franţei, a adus în discuţie faptul că doar un procent de 10% din victime raportează violenţa. O altă problemă majoră este violenţa psihologică care are consecinţe grave asupra victimelor şi este extrem de greu de dovedit.

Doamna Gisela Wurm, preşedinta Sub-comisiei pentru combaterea violenţei împotriva femeii din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a subliniat că o problemă majoră a femeilor este violenţa sexuală. Se presupune că, la nivel mondial, procentul femeilor care au fost violentate sexual este de 60%, dar foarte puţine sunt raportate. O altă problemă este stresul psihologic al femeii şi copiilor din mediul în care trăiesc, acesta fiind accentuat la familiile venite din afara Europei. Multe femei sunt aduse în Europa pentru căsătorie iar apoi sunt folosite pentru prostituţie.

A doua temă de discuţie a fost deschisă de doamna Imaculada Montalban, ministru, Ministerul Egalităţii din Spania. Unul dintre subiectele aflate în prim-planul mandatului spaniol al preşedinţiei UE este războiul declarat violenţei şi abuzurilor. În Spania există o organizaţie denumită Observator împotriva violenţei domestice şi de gen, dar care nu este gestionată de guvern ci de către parlament. Totul a pornit în anul 1990 când judecătorii au realizat că fenomenul violenţei de gen ia amploare şi că nu există informaţii cu privire la acest fenomen. Ei au semnat un protocol cu puterea executivă, respectiv Ministerul Justiţiei, cu procuratura şi Consiliul General al Avocaţilor din Spania. Prin protocol erau menţionate atribuţiile şi rolul fiecărei instituţii. Au fixat întâlniri periodice pentru schimb de informaţii, reuşind astfel să creeze o bază de date.

Concluziile conferinţei:
- Lispa informaţiilor de la nivelul statelor membre şi a unor statistici trebuie corectată atât prin utilizarea ECRIS de către statele membre cât şi prin instituirea unui Observatorul împotriva violenţei domestice şi de gen la nivel european.
-Trebuie identificate toate problemele cu care se confruntă victimele şi trebuie să existe o reacţie care să răspundă acestor probleme.
- Internetul este dăunător atunci când este folosit în scopuri criminale, cu atât mai mult cu cât este foarte greu de controlat. Publicitatea în care femeia este umilită sau pusă într-o lumină nefavorabilă trebuie stopată.
- Bărbaţii abuzează femeile pentru că tiparele de putere care modelează interacţiunile dintre femei şi barbaţi în societate şi în viaţa de familie statuează superioritatea bărbatului, autoritatea acestuia asupra femeii în calitate de cap de familie, dreptul de a ţine familia sub control prin orice mijloace, cele violente dintre cele mai frecvente. Aceste tipare trebuiesc corectate.
Fiecare dintre noi este un actor complice la perpetuarea unui sistem social pe care îl recunoaştem ca incorect, nedrept, abuziv pentru o parte din membrii săi. Nu există martori inocenţi la abuzuri, violenţă şi agresiune. Fiecare dintre noi are datoria de a se informa şi acţiona faţă de această problemă.
Atasez imagini dovada prezentei mele la Madrid.

,,Violenta stiuta,violenta nevazuta,,

In acest an am avut prilejul sa particip la cateva evenimente ,avand in principal ca tema ,,Violenta impotriva femeilor,,.Astfel in data de 16 martie a.c., la Bruxelles, a avut loc conferinţa intitulată „Celebrarea Zilei Internaţionale a Femeilor”, convocată sub auspiciile Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitate de gen, din cadrul Parlamentului European. Evenimnetul a reunit reprezentante ale Parlamentelor Naţionale responsabile cu drepturile femeilor.
Pentru ca deja abordasem o tema ,in saptamana urmatoare ,in 22 martie,la invitatia CNCD si Teatrul Metopolis in cadrul proiectului,,Violenta stiuta ,violenta nevazuta,,am vizionat spectacolul,,Ajutorul,,dupa Gyorgy Schwajda, creat de Alice Barb,cu o distributie avand in rolurile principale pe marii actori Luminita Ghiorghiu si Mihai Constantin.
,,AJUTORUL este un spectacol care vorbeste despre violenta in familie si despre consecintele acesteia asupra noastra a tuturor.O poveste profunda si emotionanta,despre degradarea unei familii obisnuite si despre soarta copiilor intr-o lume condusa de parinti.O poveste despre dragoste si ura,violenta si tandrete,despre moarte si nepasare,,Acest text se regasea in cuprinsul invitatiei si a fost motivul pentru care am facut loc in programul meu,incarcat la cel moment de dezbaterea pe legea pensiilor. Dupa un plen prelungit,am ajuns . Am intarziat putin ,lucru care nu ma caracterizeaza si pe care il detest .
Spectacolul a fost emotionant si cred ca printre invitati ar fi trebuit sa se regaseasca si -agresori si victime ,ar fi avut posibilitatea sa priveasca din afara ce se intampla cu viata lor si a copiilor lor.La finalul spectacolului a urmat o dezbatere interesanta pe tema violentei-efect si cauza.Cand s-a ajuns la cauze, participantii si-au amintit bineinteles de politicieni,de interesul si preocuparea lor pentru crearea cadrului legislativ adaptat realitatii.Atunci ne-am semnalat prezenta ,eu si colega mea d-na senator Mihaela Popa.
Cunosteam problema violentei din presa si din realitatea zilnica ,in cadrul activitatii din teritoriu , dar atunci am simtit cu adevarat ca trebuie sa fac mai mult .Acela a fost momentul in care am promis organizarea la Parlament a unei dezbateri cu participarea factorilor responsabili ca baza si prim pas in modificarea legislatiei actuale,menita sa aduca mai multa siguranta victimelor violentei.
Dupa cateva saptamani,in 29 aprilie Parlamentul Spaniei a organizat la sediul Senatului Spaniei,la Madrid,conferinta presedintilor comisiilor pentru egalitate de sanse,la care am participat,parca in continuarea lucrului inceput.
În cadrul reuniunii au fost abordate două teme:
Violenţa de gen - Tema I – Indicatorii prin care se poate evalua acest fenomen;
Violenţa de gen - Tema II – Experienţe cu privire la diferite politici din acest domeniu. Propunerea de a institui un Observator European împotriva violenţei îndreptată asupra femeii.Pentru acest subiect voi reveni cu precizari intr-o postare ulterioara.
Odata trecut si acest eveniment am inceput sa ma gandesc la promisiunea facuta la Teatrul Metripolis si am hotarat impreuna cu Comisia Egalitate de Sanse organizarea actiunii-Masa rotunda:Imbunatatirea cadrului legislative in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie,pentru ziua de 11 mai.Asa a inceput preocuparea pentru tema violentei in familie si cred ca seriozitatea cu care ma implic intr-o actiune ma vor ajuta in demersurile necesare pentru ca aceasta tema sa primeasca o abordare noua.

luni, 26 iulie 2010

Legea 151/2010-privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist

In calitate de initiatoar,anunt cu bucurie promulgarea legii 151 din 12 iulie 2010, prin decret nr.791/2010,publicata in M.Of.483 din 14 iulie, lege privind serviciile specializate integrate de sanatate ,educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate
Postez legea si alte materiale ca baza de discutii pentru pasii urmatori care va trebui sa-i facem impreuna ,numai daca veti considera necesara si utila implicarea mea.


CAPITOLUL I Dispozitii generale

Art. 1. - Prezenta lege are drept scop reglementarea serviciilor specializate integrate de sanatate, educatie si sociale care vizeaza identificarea precoce, tratamentul, recuperarea si ameliorarea calitatii vietii si functionarii sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinara specializata.
Art. 2. - In sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale sunt urmatoarele: depistare activa precoce, diagnostic clinic psihiatric si evaluare clinica psihologica, tratament psihofarmacologic, interventii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentala, consiliere a parintilor si a familiei.
Art. 3. -
(1) Echipa multidisciplinara specializata din centrele de sanatate mintala, cat si alti furnizori de servicii medicale din unitati sanitare publice sau private este formata din: medici specialisti in psihiatrie pediatrica, psihologi clinicieni, psihoterapeuti, psihopedagogi, logopezi, kinetoterapeuti, educatori si asistenti sociali.
(2) Continuarea si monitorizarea tratamentului se efectueaza de catre medici specialisti in psihiatrie pediatrica si/sau psihologi clinicieni si/sau psihoterapeuti, in unitatile sanitare publice ori private.

CAPITOLUL II
Depistarea activa precoce, drepturile si accesul pacientilor cu
tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala
asociate la serviciile specializate integrate
de sanatate, educatie si sociale

Art. 4. -
(1) Depistarea activa precoce se efectueaza la copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani, in conformitate cu standardele stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(2) Toate persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale prevazute la art. 2.
Art. 5. -
(1) Depistarea activa precoce si serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate, oferite de profesionisti cu competenta stabilita de Colegiul Medicilor din Romania sau de Colegiul Psihologilor din Romania, sunt prevazute in programul national de sanatate mintala.


(2) Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Psihologilor din Romania stabilesc, de comun acord, practicile si procedurile prin care sunt furnizate serviciile privind depistarea activa precoce si serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale din cadrul programului national de sanatate mintala.
(3) Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Psihologilor din Romania elaboreaza standardele pentru serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale in tratamentul tulburarilor din spectrul autist si al tulburarilor mintale asociate, care vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Art. 6. - Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu institutiile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si cu organizatiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea sanatatii mintale, elaboreaza protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate.

CAPITOLUL III
Stabilirea competentei si organizarea serviciilor specializate integrate
de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din
spectrul autist si cu tulburari mintale asociate

Art. 7. - Serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate sunt exercitate, in regim profesional, de medici specialisti in psihiatrie pediatrica si psihologi clinicieni, cu competenta stabilita de Colegiul Psihologilor din Romania.
Art. 8. -
(1) Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania si Federatia Romana de Psihoterapie elaboreaza standardele specifice de formare in psihoterapia pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate, care vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Standardele specifice de formare in psihoterapia pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate cuprind:
a) standarde de formare continua, de scurta durata, de specializare in tulburari din spectrul autist si tulburari mintale asociate pentru profesionistii atestati in psihoterapie cognitiv-comportamentala;
b) standarde de formare in interventii specializate in tulburari din spectrul autist si tulburari mintale asociate pentru echipa multidisciplinara specializata prevazuta la art. 3.
Art. 9. - In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania si a Colegiului Psihologilor din Romania, elaboreaza normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Art. 10. - Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011.

Completare informatii

Aceasta lege este o prima usa deschisa copiilor cu autism si parintilor lor.Stiu ca se astepta cel mai mult finantarea tratamentului,decontarea cheltuielilor si cu totii -parinti,specialisti si parlamentari ne-am dorit sa rezolvam problema cea mai importanta,dar din nefericire perioada prin care Romania trece,mai concret criza financiara este motivatia respingerii tuturor proiectelor de lege care presupun finantare.De aceea eu cred ca trebuie apreciat efortul specialistilor care au lucrat si au inteles importanta adoptarii legii in forma agreata si insusita de Ministerul Sanatatii (stenograma 13aprilie2010).Veti constata ca legea nu a suferit modificari inseminate fata de forma votata in Senat,tocmai pentru ca s-a ajuns la un consens privind adoptarea legii ca baza si prim pas pentru demersurile ulterioare.Implicarea mea a fost de a ma asigura ca se parcurg corect si in timp procedurile parlamentare .Am apelat in sustinerea mea la reprezentanti ai ONG-urilor cu activitate in domeniu din Bucuresti,Bacau,Iasi,DGASPC Bacau.Deasemeni am avut ca argument nevoia de continuare si finalizare a actelor normative care pot aduce reglementari specifice pentru copilul cu tulburari din spectrul autist(TSA)aflate in curs de consultare,elaborate,evaluare sau avizare conform raspunsului pe care MMFPS l-a emis la interpelarea,,Sprijinirea copiilor autisti,, adresata de catre senatorul PSD Marian Valer .Atasez acest raspuns pentru a identifica preocuparea pentru rezolvarea problemelor copiilor cu autism ,din partea autoritatilor in diferite perioade.Raspunsul demonstreaza ca au fost demarate o serie de proiecte care din pacate prin schimbarea continua a conducatorilor ,a desfiintarii si comasarii de institutii acestea au ramas abandonate . Tocmai de aceea am insistat (art.6)pentru necesitatea constituirii protocoalelor de colaborare intre ministere si institutii.Acest articol va obliga emiterea unor acte de reglementare sau definitivarea celor existente,strategiilor despre care se vorbeste in raspuns si care cu siguranta cred ca va fi un alt pas important in crearea unui cadru legal adecvat nevoilor persoanelor cu autism.

Postez raspunsul oficial al ministerului pentru a cunoaste mai bine interesul si intentia institutiei-Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a transmis urmatorul raspuns la interpelarea formulata de senatorul Valer Marian, in data de 14 aprilie 2009, referitoare la sprijinirea copiilor autisti:


,,Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului ca institutie centrala cu atributii in monitorizarea drepturilor copilului si crearea cadrului legal de respectare a acestora prin elaborarea de metodologii, politici si strategii, s-a alaturat campaniei demarate de parintii copiilor/tinerilor cu tulburari din spectrul autist (TSA) fata de problematica complexa a acestora, pentru intarirea colaborarii intre institutiile centrale responsabile si societatea civila, in scopul elaborarii unui proiect de act normativ care sa aiba ca obiectiv organizarea unui sistem de interventie si suport integrat-medical, educational si social pentru acestia.

Cadrul legal in vigoare pentru protectia si promovarea drepturilor copilului/tanarului cu dizabilitati mentale (inclusiv copilul/tanarul cu tulburari din spectrul autist) este reprezentat de prevederile Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, Legii nr.487/2002 legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice si HG nr. 1175/2005 privind aprobarea Strategiei nationale pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap in perioada 2006-2013.

Acestuia i se vor alatura urmatoarele acte normative care aduc reglementari specifice pentru copilul cu tulburari din spectrul autist (TSA) si sunt in curs de avizare/in curs de elaborare:
- Strategia Nationala de sanatate mintala a copilului si adolescentului, document elaborat de catre Ministerul Sanatatii-Centrul National de Sanatate Mintala, proiect aflat in prezent in consultare;

- Strategia Nationala pentru persoanele cu cerinte educationale speciale (CES) si Ghidul privind traseul educational si interventia integrata pentru copiii cu dizabilitati, cu accent pe copilul cu dizabilitati severe sau profunde, proiect aflat in evaluare si avizare la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii;

- Legea privind Serviciile de zi, proiect aflat in stadiu de elaborare de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Ca profesionisti si parinti, suntem constienti de faptul ca toti copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist (TSA) si parintii acestora se confrunta cu mari dificultati in recuperarea handicapului.
Acestea sunt generate de faptul ca, pe de o parte, lipsesc instrumentele de screening, diagnosticarea afectiunii este tardiva si interventia nu are caracter timpuriu si pe de alta parte de faptul ca metodele de interventie, medicale si educationale (terapia ABA-analiza aplicata a comportamentului, metoda TEACHH, metoda PECS) care si-au demonstrat validitatea in recuperarea copiilor, nu fac inca subiectul unei curricule universitare de specializare masterala si nu sunt recunoscute de forurile profesionale din Romania, astfel incat psihologii si medicii psihiatri sa le poata accesa.
De asemenea, o alta dificultate este si faptul ca pe langa aceste categorii de specialisti, in terapiile de recuperare sunt implicate si alte categorii de profesionisti (educatori, pedagogi, asistenti sociali) ale caror activitati specializate in recuperarea copilului cu TSA nu se regasesc in curriculele de formare initiala sau continua.
In Romania, lupta concertata pentru realizarea unui sistem de interventie si suport integrat - medical, educational, social pentru copilul cu TSA este intr-adevar la inceput de drum, iar proiectul „Impreuna invingem autismul” initiat de Romanian Angel Appeal si Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii Civile si avand ca parteneri Centrul de Resurse Juridice si Fundatia Vodafone Romania, a reusit deja sa formeze un grup de initiativa, format din parinti, asociatii de parinti, asociatii profesionale, Asociatia RENINCO, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, Ministerul Sanatatii-Centrul National de Sanatate Mintala, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.,,

Observati ca existat chiar si un calendar de activitati cu responsabilitati si termene ferme.

In cadrul intalnirilor din 19 martie si 8 aprilie 2009 ale grupului de initiativa, a fost stabilit un calendar de activitati cu responsabilitati si termene ferme si a inceput derularea acestora. S-a discutat despre elaborarea, promovarea si diseminarea unui plan integrat de actiune secvential privind copilul cu TSA, oportunitatea reevaluarii criteriilor de incadrare in grad de handicap, posibilitatea ca terapeutului ocupational si psihoterapeutului specializat in terapia ABA sa le fie decontate procedurile din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, posibilitatea ca ocupatia de „psihoterapeut specializat in terapia ABA” sa fie introdusa in COR si sa beneficieze de standard ocupational.

In continuare, multumim domnului senator Marian Valer pentru propunerile domniei sale si va comunicam punctul nostru de vedere fata de masurile avansate:

cu 1. Pentru asigurarea unui sprijin financiar special mamelor copiilor cu TSA, in cadrul grupului de initiativa vor fi identificate in primul rand demersurile necesare prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa deconteze procedurile complexe din cadrul terapiilor specifice utilizate in recuperarea copiilor cu TSA si cele necesare obtinerii unei majorari a cuantumului indemnizatiei de insotitor.

2. Prin proiectul de lege privind protectia de tip familial, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului are in vedere asigurarea unei ingrijiri de calitate a copiilor prin formarea initiala si continua a asistentilor maternali si a familiilor de plasament si prin dezvoltarea de servicii alternative pentru acestia (servicii de respiro, servicii de zi).

3. In ceea ce priveste infiintarea de clase speciale pentru copiii cu TSA in scolile de masa, proiectul de Strategie Nationala pentru persoanele cu cerinte educationale speciale (CES) reglementeaza modul cum copilul cu dizabilitati severe sau profunde se va integra in aceste structuri pentru a i se asigura dreptul la educatie;

4. Pentru copilul/tanarul cu tulburari din spectrul autist (TSA) dezvoltarea si recuperarea sa se realizeaza in parametri de eficienta atunci cand acesta este incadrat in colective de copii/tineri fara dizabilitati si intr-un climat adaptat. Din aceasta cauza consideram inadecvata practica prin care copiii TSA ar putea fi izolati in colectivitati cu copii avand acelasi handicap. Pentru ca toti copiii diagnosticati cu TSA sa beneficieze de o interventie coerenta si profesionalizata, in propria familie, la asistentul maternal, in centrul de plasament etc, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a elaborat proiectul „Intarirea capacitatii de suport a autoritatilor publice locale din Romania pentru copiii cu dizabilitati aflati in propria familie” si a aplicat o solicitare de finantare la Mecanismul Financiar Spatiului Economic European (SEE) pentru un buget de 2.948.698 euro. Prin implementarea activitatilor acestui proiect care se axeaza in primul rand pe dezvoltarea/infiintarea la nivelul a 20 de judete a unei echipe mobile multidisciplinare pentru diagnosticarea si recuperarea copilului cu dizabilitati se urmareste atat identificarea precoce a TSA cat si o interventie eficienta prin elaborarea, implementarea si monitorizarea planului personalizat de recuperare pentru copiii cu dizabilitati.

5. Propunerea de a fi infiintate ferme pentru tinerii cu TSA unde acestia sa lucreze in ateliere protejate o vom comunica Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si-a asumat o implicare permanenta, constructiva si integratoare in toate activitatile privind crearea sistemului de suport integrat - medical, educational, social pentru copilul cu TSA si este onorata de interesul si sprijinul dumneavoastra in aceasta problematica.

Cu deosebita consideratie,

Marian Sarbu

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ,,

Victoria copiilor cu autism


Cincisprezece copii cu autism, însoţiţi de părinţii lor, au venit la Senat pentru a susţine adoptarea propunerii legislative. Pentru a-i sensibiliza pe parlamentari, copiii i-au invitat, înainte de începerea şedinţei de plen, să recompună împreună un puzzle – simbol al mişcării internaţionale de conştientizare a autismului -, amplasat în holul Senatului. Asociaţia Învingem Autismul, Puzzle România şi Asociaţia părinţilor copiilor cu autism, din care fac parte şi părinţii care au venit cu copiii lor la Senat, consideră că legea este importantă pentru aceştia. În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism.


In calitate de initiatoar,anunt cu bucurie promulgarea legii 151 din 12 iulie 2010, prin decret nr.791/2010,publicata in M.Of.483 din 14 iulie, lege privind serviciile specializate integrate de sanatate ,educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate
In toamna anului trecut m-am intalnit cu reporterii Jurnalului National in cadrul campaniei pentru copii cu autism.Am pornit cu stangacia unui lucru nou si foarte serios care putea sa dea speranta unor copii si parintilor lor sau putea aduce alte dezamagiri.Am fost consecventa in demersuri ,am participat si urmarit indeaproape pas cu pas fiecare etapa,am urmarit includerea in discutie a problemelor cu care aceasta categorie se confrunta.Modestia si discretia caracteristica m- au facut sa nu mediatizez aceasta initiativa,dar astazi vreau sa impartasesc bucuria care mi-a adus-o aceasta realizare.
Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului şi prevede că screening-ul se efectuează la copiii cu vârsta 0-3 ani în conformitate cu standardele stabilite prin norme. Referitor la terapia comportamentală, art. 3, defineste componenta echipei multidisciplinară specializată , iar “continuarea şi monitorizarea tratamentului pot fi făcute de către medicul specialist în psihiatrie pediatrică, psihologul clinician, psihoterapeut, în unităţi publice sau private”.
Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor
din România şi Colegiul Psihologilor din România vor stabili, de comun acord, practicile şi procedurile prin care sunt furnizate screening-ul şi serviciile specializate din cadrul programului.
Un lucru important este acela ca prin promulgarea legii 151/2010 Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Educatiei,Cercetarii ,Tineretului si Sportului si MinisterulMuncii,Familiei si Protectiei precum si cu organizatiile neguvernamentale cu activitate in domeniu ,va trebui sa elaboreze protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii integrate de sanatate,educatie si sociale(conform art.6).
Vreau sa informez specilistii care vor aplica aceasta lege ,parintii copiilor cu autism care vor beneficia de reglementarile acesteia,ca legea poate fi imbunatatita si ca trebuie sa apreciem ca este prima reglementare in acest domeniu.Specialistii care au lucrat la forma actuala a legii si aici ma refer la reprezentanti ai Ministerului Sanatatii-Colegiul National de Sanatate Mintala-psiholog clinician dna.Domnica Petrovai,dna.prof.dr.Iuliana Dobrescu-Clinica de Psihiatrie Pedriatica si Presedinta a Comisiei Ministerului Sanatatii in Psihiatrie Pedriatica au cautat forma cea mai potrivita care a suferit multe modificari pentru a primi avize in comisii si votul majoritatii plenului celor doua camere
In termen de 90 de zile vor fi elaborate normele de aplicare ,iar incepand cu 1 ianuarie 2011 legea va intra in vigoare.
Mi-am declarat sprijinul pana la sfarsit si vreau sa spun ca voi face toate demersurile ca lipsurile din lege sa se regasesca in normele de aplicare si mai departe in amendamente la legea promulgata.Nu doresc sa fac publicitate si nici sa bifez doar o activitate in raportul de parlamentar.Sustin copii si parintii dintr-un crez si o datorie pentru ca i-am cunoscut si au nevoie de sprijin si implicare din partea celor care pot si vor sa o faca.Fac un apel catre toate persoanele interesate sa trimita propuneri de modificare a legii in sensul in care cred ca legea poate produce efecte mai bune.




Senator PSD-Elena Mitrea-Bacau

joi, 15 iulie 2010

6 iulie. Mă întorc la Asău





Mă întorc la oamenii pe care i-am întâlnit sâmbătă aici. Mă întorc cu pâine, apă, suc, alimente, dulciuri pentru copii. Mă opresc la casa unei femei singure cu 10 copii. Erau singuri, mama era plecată cu treburi. Se bucură, mă bucur şi eu că nu am trecut pe lângă ei fără să-i cunosc. Sunt mulţi, dar sunt curaţi şi respectuoşi. Îmi mulţumesc şi dispar repede în casă să vadă ce au primit.
Ajung în zona cu case inundate. Oamenii se bucură şi sunt surprinşi că m-am întors atat de repede. Cel mai mult se bucură de apă ca peste fântânile lor raul a trecut deavalma. Doamna Petraru îmi spune cu deznădejde că nu au mai apărut cei de la asigurări. I-am contactat telefonic şi eu la rugamintea doamnei,speriata ca trecuse mai bine de o saptamana de la dezastru si nu venise nimeni pentru evaluare.Au promis că vin. Ce-i drept, după două zile m-a sunat doamna să-mi spuna că asiguratorii au venit. Am întrebat-o dacă evaluarea acopera paguba. Îmi spune ,,ce ştiu eu, nu îmi dau seama,,.







Mă abat pe la Straja să lăsăm şi aici pachete. Mulţumiţi de pâine şi de apă. Mă sperii ce lucruri minore îi mai bucură pe oameni.



Tot aici mă întâlnesc cu reprezentantul nostru din Agăş prin care trimit dulciuri pentru copii, apă, suc şi câteva pachete pentru un caz surprinzător: o femeie cu doi copii care a mai înfiat alti doi copii şi pe alţi doi i-a luat în plasament. Caz inedit de implicare şi luptă cu viaţa. Voi reveni la Agas in zilele urmatoare,pentru ca vreau sa o cunosc pe aceasta femeie,care ignora timpurile pe care le traim si nu se teme sa-i ajute si pe altii.Unora le este greu sa-si creasca proprii copii iar altii si mai grav ii abandoneaza.





Mă întorc cu echipa spre casa.Suntem obosiţi, dar plecam cu mulţumirea că am adus alinare câtorva suflete.
Deşi ziua este pe sfârşite, mă opresc la Solonţ unde primarul mă aşteaptă să-şi plângă nevoile. Şi aici sunt probleme. Drumuri, maluri rupte. Dezastre sunt peste tot şi sunt mai mari că sunt ale noastre. Am vizitat câteva obiective, probleme vechi nerezolvate, pe care le trec în agenda de lucru şi cu care voi pleca la început de sesiune.

Duminică- 4 iulie Buhoci, Săuceşti


Siretul a luat-o razna şi la Buhoci, a intrat în sat. Plouă şi acum. Oamenii speriaţi stau pe la porţi şi se roagă. Am venit aici, împreună cu câteva doamne din Organizaţia judeteana PSD Bacău. Un transport de ajutoare de cca. 7 tone de alimente şi apă au fost trimise de la Timişoara, prin implicarea unei foste deputate de Timiş. Doamnele sunt îngrozite de cât necaz s-a abătut asupra localnicilor, eu deja am experienţa zilei trecute.

La Sănduleni s-au împărţit parte din pachete. Lumea stă la rând şi aşteaptă puţinul ajutor care îl primesc azi. ″Cine ştie dacă mai vine cineva....″, spune un sătean vizibil afectat de neputinţa fiinţei umane în faţa torentului.

La Săuceşti dezastru e şi mai mare. Plouă încontinuu. Aici va fi nevoie de sprijin substanţial.Să sperăm că vizitele preşedintelui vor aduce hotărârea asteptata pentru investiţii serioase ,fiindca aici dezastrul este cu repetiţie de fiecare data cand cotele Siretului cresc. Oamenii s-au săturat să stea cu frica in san de fiecare dată când incep ploile.
Incheiem ziua cu gândul că am făcut un lucru bun. Nu ştiu dacă cel mai bun sau cel mai important,dar suntem aici, langa oameni si necazurile lor.

Inundaţiile au făcut ravagii şi în judeţul Bacău


Palanca- Un peisaj splendid în mod obişnuit. Acum oamenii sunt speriaţi. Au ajuns la capătul răbdării. La Ciuches apa a rupt malurile până în curtea oamenilor, un pârâu inofensiv în zilele fără inundaţii. Câţiva localnici lucrează de zor să dirijeze cursul unui fir de apă care şi-a făcut loc prin curtea lor şi curge cu viteză ca pe propria lui albie.
Primarul, dl. Paliştan se află printre oameni, îi sprijină. Îl intreb de ce are nevoie. De nimic îmi spune. Oamenii sunt gospodari şi au învăţat să se apere. Ne vom curăţa fântânile şi avem cea mai bună apă. Alimente de asemeni. Ajutoarele îi învrăjbesc şi nu pot trăi din asta, ei ştiu că cel mai bun ajutor sunt ei pentru ei. Sunt aici îi susţin.
Am apreciat atitudinea primarului, un om deosebit dealtfel.


Brusturoasa- podeţe rupte, oameni izolaţi. Au nevoie de utilaje şi după aceea de materiale pentru reconstrucţia podeţelor. Primăria e pustie, un semn bun pentru ziua în care oamenii au nevoie de prezenţa autorităţilor care trebuie să constate şi să intervină pe teren. Au făcut situaţii privind pagubele produse de viitură şi le-au transmis la judeţ. Cu forţe proprii fac ce pot şi atunci cand va fi posibil îşi vor reconstrui podeţele distruse. Spiritul comunităţii este prezent, oamenii muncesc, se ajută şi reclădesc nu numai o punte de legătură peste apă ci şi avanpost al solidarităţii umane împotriva naturii potrivnice.


Agăş- Gospodării izolate complet, drumuri rupte, poduri distruse în urma viiturii de pe râul Trotuş. Gospodării inundate: 45 în satul Beleghet, 12 în Sulta şi 62 în Preluci.




O singură punte a rămas practicabilă care face posibila trecerea localnicilor de pe un mal pe celălalt. Înspăimântător este că prognoza vremii nu este una liniştitoare. Mă uimeşte cum râul işi croieşte drum cum pofteşte, parcă vrea să disrugă cât mai mult. O casă în care se vede că s-a investit de curând se află la 2 metri de râul care continuă să sape în mal. CINEVA ÎMI SPUNE : CÂND VĂ ÎNTOARCEŢI ACEASTĂ CASĂ NU VA MAI FI. Dar faceţi ceva, nu se poate. Rămân îngrozită- din păcate nu avem ce mi se spune. Am protejat malul cu copaci dar apa i-a cărat pe toţi. Zgomotul produs de debitul apei este înspăimântător.






Asău- Caut primarul bineînţeles. Ma găsiţi la Apa– Asău. Da aici el încerca să dreagă ce-a strivit furia apei: curţi, grădini, case, drumuri, poduri, tot. O femeie plânge şi mă duce în casa ei abia refăcută după inundaţiile trecute. Apa i-a măturat tot, până şi pământul de sub duşumeaua casei. Era asigurată, apropo de ce spunea preşedintele ,,asiguraţi-vă casele,, nu venise nimeni (deşi anuntaţi cu o săptămână în urmă) să-i evalueze pagubele.



Apa-Asau este unul din cele mai afectate sate din comuna.






Sănduleni- au fost inundate 100 de case, dintre care două suferind avarii serioase. Cele două familii stau pe unde pot la rude, vecini. Altii s-au apucat de reparatii cu materiale primite sau luate pe datorie.Familia la care ma refer ,abia terminase cu renovarea casei ,iar graba cu care o luase de la capat era motivata de un eveniment important in familie-nunta baiatului care este stabilita pentru jumatatea lunii august.



Aproape catre sfarsitul zilei,plec către casă cu un sentiment de neputinţă în faţa atâtor nenorociri.

Asistenţa socială în contextul actual. Persoana cu handicap şi asistenţa socială, între nevoi şi realitate



Vineri, 02 Iulie 2010, ora 16:00 la Casa de Cultură Buhuşi am organizat şi moderat dezbaterea publică cu tema „Asistenţa socială în contextul actual. Persoana cu handicap şi asistenţa socială, între nevoi şi realitate”.Aceasta face parte din seria dezbaterilor organizate la nivel local:asistenti maternali,personal medical,intalnirea cu parintii copiilor cu autism desfasurat la centrul Betania Bacau si intalnirilor programate pentru aceasta vacanta parlamentara cu pensionarii,reprezentantii copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si pentru sectorul economic intalnire cu agentii economici avand in vedere somajul si lipsa locurilor de munca. Alaturi de asistenţii personali şi persoanele cu handicap din oraşul Buhuşi,au participat autoritatea locală reprezentată de dl. primar Ionel Turcea şi DGASPC Bacău reprezentată de dl. director Sorin Braşoveanu.
Discuţiile s-au axat în mod concret pe problemele cu care se confruntă atât persoanele cu handicap cât şi asistenţii personali, conştientizarea propriilor drepturi dar şi a obligaţiilor aferente.
Am detaliat persoanelor participante legislaţia specifică din domeniu şi iniţiativele pe care le-am întreprins la nivel de Parlament pentru îmbunătăţirea situaţiei lor punct cu punct, amendament cu amendament. O problemă generală este aceea a subfinanţării, a indemnizaţiilor foarte mici şi prezenţa unor proceduri care îngreunează activitatea asistentului personal mai ales datorită semnării unui contract de muncă pe o perioadă determinată.Asistentul personal este platit pentru 8 ore si nu pentru 24 de ore cat asigura ingrijire persoanelor cu handicap care sunt nedeplasabile.La aceste probleme se adauga neacoperirea medicamentelor necesare dizabilitatii,deoarece pentru medicamente compensate si gratuite exiata un plafon mic rezervat de CNAS. Dintre persoanele cu handicap foarte putine beneficiaza de bilete de tratament ,care ar trebui acordate prin casele de pensii judetene ,anul si gratuit.Ori aceasta categorie de persoane figureaza pe aceleasi lista cu pensionarii si mai grav ca prin Legea pensiilor unitare propuse de Guvernul Boc acest drept a disparut
Problemele sunt multe, complexe şi necesită o atenţie şi colaborare sistematică şi de lungă durată pentru îmbunătăţirea, în cele din urmă, a traiului persoanei cu handicap şi a asistentului personal. Persoana cu handicap reprezintă un grup vulnerabil ce trebuie ajutat printr-o legislaţie orientată în direcţia protecţiei şi îmbunătăţirii calităţii vieţii a acestuia ca un drept fundamental de care trebuie să beneficieze orice om.
Am constatat cu surprindere că multe persoane cu handicap şi chiar asistenţii lor nu-şi cunosc drepturile, fapt pentru care la sediul fiecărui birou parlamentar din cele patru din colegiu voi afişa la loc vizibil drepturile acestora, informaţii menite să-i sprijine în demersurile pe care le întreprind.
Nu am putut să trec peste ziua de 1 iulie care a însemnat data la care au intrat în aplicare măsurile impuse de Guvern cu privire la reducerea salariilor cu 25%, creşterea TVA de la 19% la 24%, impozitarea tichetelor de masă, cadou, de vacanţă şi de creşă- sunt măsuri care îi afectează şi m-a pus pe ganduri titlul unui articol care suna cam aşa ,,1 iulie ziua în care sărăcia este instituită prin lege,, Chiar dacă aş fi evitat subiectul grija lor pentru ziua de mâine era şi este prea mare ca să nu întrebe ce se întâmplă şi până când.



vineri, 9 iulie 2010

Eveniment Magura



La invitatia d-nei director Carmen Dumencu si a preotului paroh Radu Florin Grigoras sâmbătă, 8 mai, am participat la hramul Bisericii Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan şi celebrarea a 601 ani de atestare documentară a comunei Magura. Construcţia bisericii a fost începută în urmă cu doi ani si va fi cel mai mare lăcaş de cult din mediul rural ( va avea 38 de metri lungime şi 36 înălţime).Evenimentul a fost marcat de un program artistic realizat de elevii scolilor din comuna sub indrumarea cadrelor didactice coordonate de directorul Carmen Dumencu. Am apreciat efortul si talentul copiilor,precum si preocuparea cadrelor didactice implicate in pastrarea traditiilor si obiceiurilor mostenite si transmise din generatie in generatie.
Slujba religioasa ,urmata de programul artistic s-a incheiat cu degustarea bucatelor traditionale pregatite de gospodinele satului.
Magura dovedeste ca o comunitate unita in jurul valorilor traditionale isi poate gasi resursele necesare trecerii peste momentele dificile pe care Romania le parcurge.