vineri, 31 decembrie 2010

La multi ani !

2011 sa fie pentru toti romanii,un an mai bun, cu mai multa liniste si impacare,intelelegere,ingaduinta si grija pentru cei care asteapta zile mai bune.Dumnezeu sa ne aiba in paza pe toti si sa ne bucuram de zile bune. LA MULTI ANI !-cu bucurie ,sanatate si numai impliniri.
Cu prietenie senator Elena Mitrea.

marți, 28 decembrie 2010

BUGETUL “AMENINTARILOR SOCIALE DE CATRE STAT” PE ANUL 2011.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că legea bugetului de stat pe 2011 este constituţională, după ce a respins o sesizare depusă de PNL. Argumentele, în demersul de contestare a legii erau acelea ,,că bugetul votat de majoritatea parlamentară este unul 'anormal', care nu face niciun bine niciunei categorii sociale şi nu poate asigura ieşirea din recesiune şi revenirea la creşterea economică în 2011,,.

 Nici o  surpriza.Romania trebuia sa aiba aceasta lege si cum necum o are. La dezbaterea legii in Parlament as fi dorit sa spun cateva cuvinte,insa timpul calculat la secunda de Roberta Anastase nu a permis prea multe interventii.

Aleg sa ma exprim aici pentru a prezenta cateva puncte de vedere.

 Daca ar fi loc pentru glume as numi acesta BUGETUL “AMENINTARILOR SOCIALE DE CATRE STAT” PE ANUL 2011.

Un buget depus in mare viteza, „pe ultima suta de metri adoptat ca un paradox ”, în Ajunul Crăciunului ,un buget care continua aceeaşi politică de hărţuire a romanilor, practicată ca şi până acum, pentru a strânge bani la bugetul ţării fără a renunţa însă la favoritismele pentru clientela politică .

Un buget construit pe baza unor propuneri legislative in discutie si neadoptate -indemnizatia pentru cresterea copilului,legea pensiilor,salarizarii,venitului minim garantat,ordonanta pentru alocarea alocatiei suplimentare , trecuta in tacere parca, prin care isi pierd drepturile cca.200.000 de familii-toate fara a avea in vedere prezentarea  transparenta a impactului acestora asupra cheltuielilor cat si a  impactului reducerilor asupra celor carora le sunt aplicate.

Un buget care contribuie la cresterea ratei saraciei,care deja se afla la 18,5% fata de  8% media din UE:un buget in care sanatatea,educatia si apararea nu constituie prioritati pentru anul 2011.

In ultimii ani au exploadat inegalitatile de tot felul,a crescut numarul cetatenilor fara sansa si fara perspectiva.

Tot mai multi romani cu o situatie defavorizata,tineri si varstnici,femei,copii,bolnavi sunt umiliti si tratati ca asistati sociali.

Categorii profesionale,intre care profesori,medici, oameni de cultura,artisti,liberi profesionisti,bugetari din administratie,intelectualitatea tehnica si economica suporta consecintele unor masuri aberante si iresponsbile privind incalcarea drepturilor de munca si de viata.

Asadar  2010 este anul in care pentru prima data,dupa 1990 scad drastic veniturile romanilor.Lupta pe care a dus-o opozitia pentru mentinerea punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut pe economie a fost garantia pastrarii legaturii intre pensii si salarii.

Pensiile vor scadea in timp si aici amintesc ca deja pentru pensionarii cu pensie de peste 740 lei executivul a introdus obligativitatea  contributiei de 5,5% pentru asigurarile de sanatate pe care ei le-au platit odata in calitate de angajati.A respins deasemeni propunerea de crestere a pensiei minime garantate de la 350 la 400 de lei.

Aproape jumatate din populatia tarii nu poate face fata cheltuielilor curente pentru consum.S-au desfiintat peste 1000 de unitati scolare si in anul viitor se vor mai desfiinta inca 3000.Peste 3700 de elevi au ramas fara bursa ,,bani de liceu,,

Acestia sunt cei pe urmele carora puterea vrea sa scoata tara din criza.

 Una dintre problemele mari ale României o constituie sustenabilitatea sistemului public de pensii. Îmbătrânirea populaţiei, numărul mic al salariaţilor declaraţi de angajatori şi asiguraţi în consecinţă, ponderea semnificativă a românilor care se pensionează anticipat sau din cauza diferitelor invalidităţi sunt tot atâtea surse de îngrijorare pentru toate guvernele europene. Toţi intenţionează să crească vârsta legală de pensionare sau au făcut-o deja. Dar nu fără judecată.

 Mai înainte de a modifica legile, guvernele europene responsabile au adoptat legi care să crească finanţarea sistemelor publice de pensii printr-un mix de surse fiscale şi parafiscale.

Pensiile publice sunt plătite nu doar din contribuţii sociale, ci şi din taxe şi impozite special dedicate. Dacă vârsta legală de pensionare creşte, guvernele responsabile acţionează şi asupra cauzelor care-i determină pe cetăţenii cu vârste mai mari de 50 de ani să se gândească la pensionarea timpurie.

La noi, pensionarii, profesorii, agricultorii şi salariaţii din sistemul sanitar au fost primii sacrificaţi în numele crizei, in timp ce, risipa banului public şi evaziunea sunt în creştere.

Ce poate fi mai pagubos pentru populatie ca lichidarea a mii de paturi din spitale, precum şi sinistra prognoza a guvernului !!!- creşterea planului de înmormîntări cu peste 200% faţă de anul 2010. Poate, numai aceasta reprezinta o conditie de crestere !!!

Prin amendamentele depuse, PSD a incercat stoparea accentuarii decalajelor economice şi sociale faţă de ţările din UE.

Pentru binele celor ce au avut incredere in dumneavoastra trimitandu-va aici pentru a le apara interesele, stimati colegi, ridicati cortina intereselor politicianiste si aplecati-va urechea la strigatul de disperare al semenilor nostri.

 

22 decembrie 2010

SENATOR GRUP PSD+PC

Elena Mitrea


luni, 27 decembrie 2010

De la Mos Craciun

 
De la  Mos Craciun sanatate .Tocmai se pregateste de plecare si vrea la anul sa va gaseasca mai bucurosi si mai plini de speranta.Sarbatori cu belsug si pace va doresc in continuare  .
Din inima  tuturor cu pretuire 
Elena Mitrea.

sâmbătă, 25 decembrie 2010

De Craciun

Crăciun Fericit .
Sarbatori cu bine si belsug in case.
Liniste si pace in suflet.
Rabdare si putere pentru a trece peste toate incercarile.
Credinta si nadejde in Dumnezeu ,care ne iubeste si nu poate lasa poporul roman intr-o suferinta vesnica.
Speranta intr-un an si un viitor mai bun.
Putere pentru a ne apara interesele si izbanda in toate.
Copii sanatosi si increzatori in puterea lor de a schimba lumea in care traim.
Sa fim mai solidari,mai buni si mai darnici.

LA MULTI ANI va doresc tuturor din inima .

                                          Cu pretuire Elena Mitrea
 .

vineri, 24 decembrie 2010

Despre AUTISM cu tristete

Sunt initiatoarea legii pentru autism,am responsabilitatea acum mai mult ca oricand sa fac precizari,vazand si auzind tot mai multe discutii pe aceasta tema.
Nu stiu cati cunosc ca exista o lege adoptata de PARLAMENT-Legea151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate,care  va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011 fara sa stie nimeni cum se va aplica in lipsa normelor de aplicare care conform art.9 trebuiau definitivate inca din octombrie 2010  .

Cauza copiilor cu autism a ajuns si la Bruxelles, in fata Comisiei pentru petitii din cadrul Parlamentului European prin vocea unei romance, mama aunui copil cu autism si presedinta unei asociatii pentru copii cu autism,infiintata cu sprijinul  si implicarea unor reprezentanti din Olanda, cum sunt dealtfel exista mai multe in tara. Domnia sa a criticat legislatia română cu privire la drepturile copiilor cu dizabilități și,în special, a celor suferinzi de autism , sustinand cauza miilor de copii fara drepturi in Romania

A fost ascultata si i s-a dat dreptate. Comisia a hotarat ca intr-adevar le sunt incalcate drepturile si au hotarat sa faca pasul de a  scrie autoritatilor romane. In tara situatia persoanelor cu dizabilitati se modifica in defavoarea lor,daca ne gandim la faptul ca sunt mame,asistenti sociali care de luni de zile nu au mai primit salariul,altele chiar si-au pierdut statutul de asistent personal , fiind trecute in somaj. Mai mult, se discuta deja, despre o alta modificare legislativa care impune unui asistent personal sa aiba in grija doua persoane cu handicap grav pentru a beneficia de salariul intreg.

Lipsa unei minime instruiri şi organizări face ca mii de familii, care descoperă că au un copil cu autism, să piardă timp cu diagnosticarea, informarea, găsirea unor terapeuţi comportamentali, care nu se regăsesc în nomenclator, sau cu identificarea unui consultant străin pentru terapia comportamentală ABA. Tot timpul scurs în acest fel este în defavoarea copiilor.
In Romania sunt peste 3.800 de copii cu autism înregistraţi oficial. In realitate numarul lor este mult mai mare,fiind estimat la cca.30 000, pentru  care statul roman nu face nimic. Organizaţiile neguvernamentale  reprezinta singurele puncte de sprijin pentru cazurile nou diagnosticate, părinţii se informeaza si se consiliaza intre ei invatand din experienta expertilor straini care vin si investesc in sanatatea copiilor si pregatirea parintilor,timp in care autoritatile,ministerul impune noi constrangeri fara o analiza a impactului asupra celor care au nevoie de sprijin real
Legea 151/2010 initiata de catre parlamentari PSD este doar un inceput de reglementare privind drepturile  copiilor si adultilor cu autism.Guvernul,MMFPS,MS,si MECTS au obligatia sa continue si sa imbunatateasca acest document in sensul respectarii dreptului constitutional.Aceasta lege este prima si singura reglementare in Romania pentru persoanele cu autism .
Ca initiator si sustinator al legii chiar si dupa promulgare, astept  pe mai departe raspunsul la intrebarile adresate ministerelor responsabile si sunt alaturi de parintii copiilor cu autism care sunt cutremurati de gestul  lui Adrian Sobaru.
 Ma simt obligata sa intervin cu aceasta precizare vazand cum se tot discuta de anularea unor drepturi ale copiilor cu autism.
ACESTEA NU EXISTA.NU EXISTA AUTISMUL CA SUBIECT PE AGENDA GUVERNULUI CHIAR IN PREZENTA UNEI LEGI CARE URMEAZA SA INTRE IN VIGOARE incepand cu ianuarie 2011.Iata diferenta -graba in adoptarea unor legi -a salarizarii,pensiilor,bugetului ,reduceri de tot felul inclusiv din drepturile copiilor-care aduc compensari la bugetul de stat indiferent cum si cu ce pret si aplicarea unei legi care presupune alocari dinspre stat spre o categorie vulnerabila.

joi, 9 decembrie 2010

Intre doua zile: violenţa în familie si drepturile omului


10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului  , incheie Campania -16 zile de activism pentru Combaterea Violenţei impotrva femeii,inceputa in 25 noiembrie -Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor realizand parca o legatura simbolica intre violenta impotriva femeii si  drepturile omului , evidentiind totodata faptul ca asemenea acte de violenta reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului.
Nu intamplator,Comisia pentru Egalitatea de Şanse din Senat, în parteneriat cu Asociaţia TRANSCENA şi Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, a organizat ,in 8 decembrie, în Senatul României, dezbaterea cu tema „Măsuri pentru protecţia victimelor în familie”.
Dezbaterea a fost precedara de spectacolul „În faţa forţei fizice, la ei acasă”, pus in scena de catre  trupa de teatru Transcena , în faţa invitaţilor,prezentand un  caz real al unei femei agresate si etapele prin care aceasta a trecut (poliţie, parchet, judecătorie,adapost) şi greutăţile pe care le-a întâmpinat. Spectacolul a fost un exemplu aproape viu pentru participantii la eveniment,printre care s-au regasit reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului,Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, precum şi reprezentanţi de la peste 20 de ONG-uri din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Comisia Egalitate de Sanse a fost reprezentata de d-na Lia Olguta Vasilescu,presedinte comisie,d-na Elena Mitrea ,presedinte subcomisie Familie si dl.Gh.Pop secretarul comisiei.


Prestatia actorilor a atins scopul propus,acela  de a  reliefa carentele evidente ale legii actuale si necesitatea  adoptarii modificarilor aduse de catre  proiectele legislative de modificare a legii 217/2003, aflate in dezbatrea Parlamentului,concret introducerea ordinului de protectie,ordinului de restrictie si interdictie ,reglementari despre care se vorbeste de cativa ani si pentru care pana acum nu s-a gasit intelegerea necesara

.
In cuvantul meu,ca sustinator a modificarii legislatiei in domeniul violentei am facut urmatoarele precizari.,,Intalnirea de astazi este o continuare a actiunii din primavara unde am lansat  promisiuni pentru care ma simt obligata sa aduc cateva precizari.Vorbeam atunci de :
-constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legii 217/2003,care s-a constituit si cu care am tinut legatura(inclusiv pe perioada vacantei parlamentare) pana la centralizarea amendamentelor;
-de organizarea dezbaterilor zonale.Consider  ca prima dezbatere a fost cea de la Iasi, “Violenţa domestică ne poate lovi pe toţi”, care a marcat anticipat deschiderea campaniei impotriva violentei domestice si cred  ca a fost prima manifestare care a deschis seria evenimentelor desfasurate in tara in cadrul campaniei 16 zile de activism pentru violenta domestica
Proiectul a fost lansat de catre Organizatia femeilor social-democrate Iasi,in parteneriat cu Departamentul pentru Egalitate de Sanse si Familie PSD . In săptămana 19-26 noiembrie, in filialele judeţene, organizatiile de femei au desfasurat activitati pe aceasta tema,din dorinţa de a face un pas important in demersul de aliniere la practicile şi eforturile depuse de comunitatea internaţională pentru combaterea violenţei in familie,dar si  pentru conştientizarea societăţii despre faptul că violenţa domestică afectează atat femeile, cat şi bărbaţii, atat copiii, cat şi persoanele adulte, atat pe cei cu stare materială bună, cat şi pe cei cu o stare materială precară.
 Pe mai departe cred ca va fi posibila continuarea dezbaterilor in celelalte zone doar cu participarea,interesul ,implicarea si sustinerea institutiilor si ONG-urilor din respectiva zona .   
 -si instituirea Observatorului National pentru Violenta pentru care pe parcurs am inteles reactia de atunci, a uneia dintre colegele participante.Sigur ca pentru aceasta ,in primul rand este necesara definitivarea legislatiei in domeniul violentei.
Am dorit ca si aceasta actiune sa aduca la aceeasi masa a dezbaterilor reprezentanti ai societatii civile,ONG-uri cu activitate in domeniu ,reprezentanti ai institutiilor responsabile ,parlamentari cu atat mai mult cu cat violenta este un fenomen care ia amploare ,este un subiect important care trebuie sa ajunga pe agenda fiecarei institutii.Regret ca foarte multi dintre participantii la actiunea din primavara nu se regasesc astazi aici,este o dovada  ca si-au pierdut increderea in demersul inceput atunci.Inteleg reactia si nu o judec daca au urmarit doar modul in care au trecut cele trei initiative de modificare a legii 217/2010,prin Senat,fara sa cunoasca motivatia pe care as fi vrut sa o prezint in detaliu astazi,aici.
De fapt nu este un secret ,avizul favorabil din partea Guvernului a fost pentru o initiativa care nu era cea mai completa sau in cea mai buna varianta.Nici un initiator nu a facut vreun demers pentru dezbaterea in Senat.Ca sustinator si in baza promisiunilor de sustinere ,am facut ce si cat mi-a stat in putinta.
In concluzie toate cele trei proiecte de lege au ajuns  in dezbaterea Camerei in forma propusa de catre initiatori,lucru pe care cred ca si initiatorii si l-au dorit. Regulamentul Camerei Deputatilor permite dezbaterea impreuna a proiectelor si am convingerea ca va fi adoptata o forma agreata in masura in care  parlamentarii din toate partidele politice vor intelege importanta si nevoia reala de introducere a reglementarilor care sa protejeze atat victima cat si agresorul.

Am tinut sa fac cunoscut punctul de vedere al Guvernului pentru ca in cuvantul sau reprezentantul Ministerului Justitiei a lasat sa inteleaga ca sustine introducerea noilor proceduri,despre care,Guvernul spune ,,ca nu considera oportuna si necesara  introducerea unei proceduri noi,respectiv ordinul  de restrictie ,motivatie determinata de recenta adoptare a  Codului de procedura penala. Pentru aceasta trebuie sa se pronunte Consiliul Superior al Magistraturii,dupa analiza Comisiei din cadrul Min.Justitiei care lucreaza la proiectul de lege de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala si care va stabili in ce masura dispozitiile procedurale din aceasta lege vor fi mentinute,modificate sau abrogate,prilej cu care se va pune in discutie  si instituirea procedurii  ordinului de restrictie din aceasta propunere legislativa,,.
Ordinul de protectie respectiv de restrictie, ca dispozitii procedurale noi de competenta instantelor judecatoresti vor face obiectul unei  analize care va putea insemna (asa cum intelegem din motivatia Guvernului ),o initiativa legislativa a Guvernului.

Oricum legislatia in domeniu apartinand tarilor UE cuprinde aceste reglementari si Romania trebuie sa accepte ca violenta este o problema de interes major,care ia amploare,ca aceata trebuie sa se regasesca pe  agenda guvernantilor ca abordare,implicare si rezolvare.Violenta asupra femeii,copilului -violenta in general constituie o grava incalcare a drepturilor omului si a demnitatii umane.
Reprezentantul Politiei a marcat deasemeni lipsa dispozitiilor legale care sa-i permita interventia rapida.

Concluzionez prin aceea ca se impune nevoia de identificate a tuturor problemelor cu care se confruntă victimele.Trebuie să existe o reacţie care să răspundă acestor probleme,trebuie sa existe colaborare intre institutiile publice  responsabile in problema violentei   si o coordonare a actiunilor acestora.Violenta domestica este un subiect care trebuie sa intre pe agenda fiecaruia dintre noi,va asigur pe agenda mea se regaseste trebuie doar incredere,consecventa si perseverenta.

luni, 6 decembrie 2010

Cu spatele la popor ?...

Ma gandesc.Pana unde,pana cand?Dupa atatea variante discutate  privind indemnizatia pentru cresterea copilului ,a aparut decizia finala si fara nici o surpriza ,a ramas valabila prima varianta prezentata de dna.Udrea. ,,Intrebata despre variantele aflate in lucru privind concediul maternal, Udrea a raspuns ca se va avea in vedere, in primul rand, interesul copilului, iar subiectul va fi discutat duminica seara, in cadrul unei sedinte a Coalitiei,, si fara sa te miri prea mult a ramas tocmai varianta prezentata ca prima optiune si de domnia sa.
Cat despre grija fata de copil mai ramane de discutat.Grija inseamna alternativa.Ori constructia de crese nu poate fi decat laudabila dar pana atunci?...
Poate daca dna.Udrea ar fi simtit ce insemna sa fii mama ar fi reusit sa-si lamureasca  colegii de partid si de coalitie ca interesul pentru copil inseamna sacrificiu suprem.
Asa a si ramas ,cum spuneam:,,Indemnizatia pentru cresterea copilului, incepand cu 2011,  va fi acordata pe durata de un an, valoarea aceeasi, 600 minim - 3.400 maxim, iar prima de reintoarcere de 500 de lei. Exista si varianta concediului fara plata pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca pana la epuizarea celor 24 de luni primeste prima de 500 de lei", a declarat premierul Emil Boc.

Pentru cei care au indemnizatie in derulare se aplica urmatoarele reguli: durata indemnizatiei ramane de doi ani, iar valoarea ramane aceeasi: minim 600 de lei - maxim 3.400 de lei. Nici un beneficiar actual al indemnizatiei pana la doi ani nu va fi afectat.,,
Oricum surprizele  vor mai urma.Se vorbeste deja de plata contributiilor sociale pentru pensionarii cu pensie peste 750 de lei.

Puterea lupta in continuare, pana la epuizare cu pensionari,mame,copii…pana la epuizarea celor din urma.

Austeritate,dezinteres sau ignoranta puterii?!!!


 Indemnizatia pentru cresterea copilului-austeritate,dezinteres sau  ignoranta puterii?!!!

Orice persoana de buna credinta ,cu atat mai mult un partid cu adevarat social-democrat,nu poare ramane nepasator in fata unei decizii aberante cum este aceasta noua mostra de sfidare a romanilor.
Decizia Guvernului Boc de reducere a perioadei concediului de crestere a copilului,fara implementarea unor masuri alternative de sprijinire a familiei  si fara  o dezbatere publica cu reprezentantele mamelor,constituie ,in fapt,o practica frecventa de ignorare a dialogului.
 Chiar daca cei aflati la putere arunca vina asupra FMI atunci cand vor sa impuna tot felul de decizii inacceptabile, le reamintim  ca Romania nu este guvernata de FMI ,iar de aceasta data, in privinta copiilor si mamelor  impactul va avea consecinte devastatoare asupra viitorului copiilor si evident al natalitatii .
 Avem încă o dovadă a faptului că acest Guvern vine cu variante menite să reducă sprijinul statului ,doar pentru acele categorii care chiar au nevoie de el,iar politicile sale reprezintă o crimă împotriva societății, în toate componentele sale de bază.Dupa pensionari,profesori,medici,personal din asistenta sociala,persoane cu handicap, acum, sunt atacați copiii.
 Ministrul muncii ignora lipsa creselor,a bonelor calificate ,lipsa unei legislatii care sa ofere mamicilor linistea ca isi lasa copilul pe maini bune,si cel mai important imposibilitatea multora de a-si permite sa plateasca o bona din salarii diminuate cu 25%.
  Dupa ce Guvernul a anulat acordarea ajutorului de 200 de euro pentru tinerii care întemeiază o familie şi a trusoului la naşterea unui copil,vine cu decizii care nu va face decat ca familiile tinere sa aleaga intre a mai intemeia sau nu o familie ,intre a mai avea sau nu un copil,intre a pleca sau a ramane in Romania.
 Parerea de sociolog a Robertei Anastase care a vazut ,,ca exista multe statistici care releva nevoia sau dorinta femeilor de a reveni dupa sase luni in general la locul de munca,,nu este suficienta si convingatoare pentru a sustine aceasta decizie  a puterii,care este antisociala,antiromaneasca,antiumana.
Domnia sa nu a avut  sentimente materne si nu a  simtit ce inseamna responsabilitatea si grija unei mame pentru copilul ei.Copii si mamele nu sunt doar cifre intr-o statistica.Dorinte si nevoi avem cu totii ,dar nu totdeuna facem ceea ne dorim si in cazul puterii actuale romanii nu au alta solutie decat aceea de a se  supune unor decizii aberante .
     Cu certitudine , Guvernul va impune modificarea privind concediul maternal prin ordonanţă de urgenţă sau prin angajare, aşa cum se adoptă mai nou legile în România ,dar pentru ceea ce tine de noi in Parlament vom face tot ce ne sta in putinta sa oprim acesta nedreptate.
 Cred ca egalitatea de sanse este un concept ignorat in noua strategie sociala, care face diferenta intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care fie au avut perioada asimilata cu venituri sau fara venituri. La fel somerii, cei cu concediu medical, pensie de invaliditate, studentii,cursantii pentru formare si perfectionare vor primi o indemnizatie in functie de statul care il au in momentul in care vor avea un copil ,sau vor alege sa renunte la un lucru firesc intr-o societate normala.
Desi s-a renuntat la injumatatirea concediului maternal,nu putem sa nu criticam in continuare  dubla nedreptate făcuta mamelor și copiilor .
Indemnizația pentru cresterea copilului a fost deja redusă, cu 15%  odată cu aplicarea măsurilor de austeritate. Pentru ca masura de reducere cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului expira la sfarsitul anului, Guvernul pregateste alte reduceri pentru aceeasi categorie mame si copii.Cred ca ar trebui  ca  ministrul Botis, sa  prezinte rezultatul analizei pe care ar fi trebuit sa o faca ,mai concret   ce procent din PIB a acoperit aceasta masura si ce economii va aduce masurile pe care tocmai le pregatste .
-Ce economii  va face cu copii nenascuti inca si care cu siguranta nu se vor mai naste dupa aplicarea acestor masuri ?

Guvernul trebuie sa tina  seama ca in Romania  nu exista un sistem de ingrijire si ocrotire a copilului pana la 3 ani,ca cele cateva zeci de crese sunt insuficiente ,ca  mortalitatea infantila a atins cote alarmante,ca starea de sanatate a romanilor este in general proasta si ca saracia domneste ca la ea acasa.
Sigur propunerea de acordare a  stimulentelor o va determina pe mama sa se intoarca la locul de munca, pentru a suplini reducerea indemnizatiei,dar lipsind de acasa copilul s-ar putea imbolnavi si  mama ar putea  fi nevoita sa apeleze la concedii medicale.
-Ce alternativa ofera Guvernul parintilor care nu au o cresa ,nu au bunici care sa ingrijeasca copilul in lipsa mamei,nu au bani sa  plateasca o bona?In  aceste conditii, mama va alege sa ramana in continuare cu copilul,dar fara nici un sprijin financiar.In oricare din situatii va suferi atat mama cat si copilul.

     Ca atarerespingem hotararea pripita a Guvernului privind injumatatirea concediului pentru cresterea copilului cat si reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului,fara alternativa pentru cresterea si educarea copilului pentru perioada cand mama este obligata sa revina la locul de munca , fara o analiza prealabila a impactului produs de aplicarea masurii si fara justificarea ca economiile rezultate din aplicarea masurii vor completa deficitul bugetar in masura in care poate sa scoata Romania din criza in care se zbate.
          Concret precizez ca actuala legislaţie este din 2003 şi a avut rezultate pozitive în ceea ce priveşte natalitatea şi siguranţa celor care au avut copii,iar reducerea cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost o masura provizorie,aplicata odată cu tăierile de salarii, cu termen decembrie 2010,fapt pentru care cerem Guvernului sa revina la acordarea indemnizaţiei maternale la nivelul de 85% din nivelul veniturilor din ultimul an si pastrarea termenului  de 2 ani pentru cresterea si ingrijirea copilului,respectiv 3 ani pentru copilul cu dizabilitati.
                       
                                                                           Senator PSD-Bacau Elena Mitrea.

La multi ani de Sf.Nicolae !

La multi ani celor peste 811.240 de români care  îşi aniversează azi ,6 decembrie,ziua numelui de Sărbătoarea Sfântului Nicolae, cunoscut ca şi "Făcătorul de Minuni".   
La multi ani si fie ca in viata fiecaruia sa se petreaca o minine.
  

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Indemnizatia pentru cresterea copilului

                    PSD–Bacau se opune modificărilor privind concediul maternal si  indemnizatiei pentru cresterea copilului

Chiar daca cei aflati la putere arunca vina asupra FMI atunci cand vor sa impuna tot felul de decizii aberante le reamintim  ca Romania nu este guvernata de FMI ,iar  in privinta copiilor si mamelor tocmai se pregatesc sa ia o decizie care va avea un impact devastator asupra sigurantei,viitorului copiilor si evident a natalitatii .
 Avem încă o dovadă a faptului că acest Guvern vine cu variante menite să reducă sprijinul statului ,doar pentru acele categorii care chiar au nevoie de el,iar politicile sale reprezintă o crimă împotriva societății, în toate componentele sale de bază. Acum, sunt atacați inclusiv copiii.
           Departamentul pentru Politici Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă PSD-Bacau  critica decizia Guvernului si nu poate fi de acord cu reducerea perioadei concediului de creştere a copilului fără implementarea unor măsuri alternative de sprijinire a familiei , şi fără o dezbatere publică cu reprezentantele mamelor,de fapt o practica frecventa a Guvernului de a ignora dialogul .
   Ministrul muncii ignora lipsa creselor,a bonelor calificate ,lipsa unei legislatii care sa ofere mamicilor linistea ca isi lasa copilul pe maini bune,si cel mai important imposibilitatea multora de a-si permite sa plateasca o bona din salarii diminuate cu 25%.
  Dupa ce Guvernul a anulat acordarea ajutorului de 200 de euro pentru tinerii care întemeiază o familie şi a trusoului la naşterea unui copil,vine cu decizii care nu va face decat ca familiile tinere sa aleaga intre a-si mai intemeia sau nu o familie ,intre a mai avea sau nu un copil,intre a pleca sau a ramane in Romania.
 Parerea de sociolog a Robertei Anastase care a vazut ,,ca exista multe statistici care releva nevoia sau dorinta femeilor de a reveni dupa sase luni in general la locul de munca,,nu este suficienta si convingatoare pentru a sustine aceasta decizie aberanta a puterii.Domnia sa nu a avut  sentimente materne si nu a  simtit ce inseamna responsabilitatea si grija unei mame pentru copilul ei.Copii si mamele nu sunt doar cifre intr-o statistica.Dorinte si nevoi avem cu totii ,dar nu totdeuna facem ceea ne dorim si in cazul puterii actuale romanii nu au alta solutie decat aceea de a se  supune unor decizii aberante .
     Cu certitudine  Guvernul va impune modificarea privind concediul maternal prin ordonanţă de urgenţă sau prin angajare, aşa cum se adoptă mai nou legile în România ,dar pentru ceea ce tine de noi in Parlament vom face tot ce ne sta in putinta sa oprim acesta nedreptate,precizeaza senatorul PSD Elena Mitrea,care a interpelat pe ministru Ioan Botis cu o saptamana in urma pe acest subiect :
,,Cred ca egalitatea de sanse este un concept ignorat in noua strategie sociala, care face diferenta intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care fie au avut perioada asimilata cu venituri sau fara venituri. La fel somerii, cei cu concediu medical, pensie de invaliditate, studentii,cursantii pentru formare si perfectionare vor primi o indemnizatie in functie de statul care il au in momentul cand vor avea un copil ,sau vor alege sa renunte la un lucru firesc intr-o societate normala.
-Pentru ca masura de reducere cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului expira la sfarsitul anului,va rog d-le ministru sa precizati ce procent din PIB a acoperit aceasta masura si ce economii vor aducea masurile pe care tocmai le pregatiti ?
-Ce economii credeti ca veti face cu copii nenascuti inca si care cu siguranta nu se vor mai naste dupa aplicarea acestor masuri ?

Trebuie sa tineti  seama ca in Romania  nu exista un sistem de ingrijire si ocrotire a copilului pana la 3 ani,ca cele cateva zeci de crese sunt insuficiente ,ca  mortalitatea infantila a atins cote alarmante,ca starea de sanatate a romanilor este in general proasta si ca saracia domneste ca la ea acasa.
Propunerea de acordare a  stimulentelor o va determina pe mama sa munceasca pentru a suplini reducerea indemnizatiei.Ca lipsind de acasa copilul s-ar putea imbolnavi si ca mama ar putea sa fie nevoita sa apeleze la concedii medicale.
-Ce alternativa ofera Guvernul parintilor care nu au o cresa ,nu au bunici care sa ingrijeasca copilul in lipsa mamei,nu au bani sa  plateasca o bona?Fara toate acestea mama va alege sa ramana in continuare cu copilul,dar fara nici un sprijin financiar.In oricare din situatii va suferi atat mama cat si copilul.,,

           Pentru toate aceste motivatii Departamentul de politici sociale PSD Bacau respinge hotararea pripita a Guvernului privind injumatatirea concediului pentru cresterea copilului cat si reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului,fara alternativa pentru cresterea si educarea copilului pentru perioada cand mama este obligata sa revina la locul de munca , fara o analiza prealabila a impactului produs de aplicarea masurii si fara justificarea ca economiile rezultate din aplicarea masurii vor completa deficitul bugetar in masura in care poate sa scoata Romania din criza in care se zbate.
          Precizam ca actuala legislaţie este din 2003 şi a avut rezultate pozitive în ceea ce priveşte natalitatea şi siguranţa celor care au avut copii,iar reducerea cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost o masura provizorie,aplicata odată cu tăierile de salarii, cu termen decembrie 2010,fapt pentru care cerem Guvernului sa revina la acordarea indemnizaţiei maternale la nivelul de 85% din nivelul veniturilor din ultimul an si pastrarea termenului  de 2 ani pentru cresterea si ingrijirea copilului,respectiv 3 ani pentru copilul cu dizabilitati.
 Presedinte Departamentul pentru Politici Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă PSD Bacau
                                                         senator Elena Mitrea.

joi, 2 decembrie 2010

Contributia retroactiva pentru pensie

,,Senatorii din Comisia pentru munca, familie si protectie sociala au aprobat marti, in unanimitate, Raportul privind proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei 94/2010, conform careia persoanele care nu au avut asigurari sociale pot incheia un contract cu Casa teritoriala de pensii pentru completarea stagiului de cotizare.

Conform OUG 94/2010 si Raportului aprobat de Comisia pentru munca, plata se poate face pentru ultimii cinci ani si contributia de asigurari sociale se calculeaza pentru fiecare din lunile pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare la sistemul public de pensii, in conformitate cu sumele corespunzatoare conditiilor normale de munca, prevazute in legislatia in vigoare.

Baza lunara de calcul o constituie cel putin valoarea unui salariu minim brut pe tara, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare luna din perioada solicitata pentru plata asigurarilor sociale.

Conform OUG 94/2010 si Raportului aprobat de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, termenul limita pana la care persoanele interesate pot sa incheie un contract de asigurare sociala pe ultimii cinci ani este 31 decembrie 2010.,,(Legislatia muncii)