sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Biserica Sf.Trei ierarhi din Buhusi in sarbatoare

Ziua de 30 ianuarie este sarbatoarea celor trei sfinti:Vasile,Grigore si Ioan.Am participat la slujba premergatoare acestei sarbatori si pentru a lua binecuvantare pentru sesiunea pe care tocmai o incepem si pentru care o prietena stabilita intr-o tara europeana imi transmite o urare care m-a facut sa zambesc-sesiune relaxanta.Nu stiu ce mai poate fi ,sau pentru cine mai poate fi relaxant in Romania.Semnificatia acestei sarbatori religiose ,poate fi  un indemn pentru noi toti nromanii si in special pentru cei care ne conduc si hotarasc soarta acestui popor.Astfel  se spune ca spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase  o mare disputa legata de cei trei ierarhi , care  sa fie serbat in acesta zi,  oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.
Cuvintele pa care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare:
"Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem."
In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a celor trei sfinti.(Sursa:CrestinOrtodox.ro).
Poate pentru multi aceste cuvinte sunt doar povestioare vechi ,dar vedem ca astazi mai mult ca niciodata vrajba,dezbinarea merg de mana cu noi .Pace,unire… doar poveste.

vineri, 28 ianuarie 2011

Saptamâna luptei impotriva cancerului de col uterin


Aceasta saptamâna ,23-30 ianuarie ,este dedicata in Europa luptei impotriva cancerului de col uterin,principala cauza de mortalitate la femeile cu vârsta pâna in 44 de ani si  una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în România .
Cancerul de col uterin este a doua cauza a mortalitatii femeilor din Romnia,anual  pierzandu-si viata 2000 de românce diagnosticate cu aceasta forma de cancer. O informare corecta ajuta la reducerea riscului de imbolnavire.Trebuie stiut  care sunt cauzele aparitiei unei astfel de boli, care sunt metodele de tratament si mai ales care sunt metodele de prevenire. Printr-un simplu test, femeile isi pot urmari starea sanatatii. Testul Babes-Papanicolau  este cel care evalueaza starea de sanatate a colului uterin, astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai repede posibil.
 Ministerului Sanatatii,  acorda atentie  programului de promovare a vaccinarii impotriva virusului HPV, considerat principalul vinovat pentru aparitia cancerului de col uterin si care este derulat prin cabinetele de medicina scolara si cele ale medicilor de familie. Derularea
Programului Natinal de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin ,aflat in discutie inca din 2009 ramane in asteptarea alocarii de fonduri.Cum activitata ONG-urilor ,asociatiilor, fundatiilor vine in sprijinul celor care au nevoie de sustinere,amintesc  Programul “Diagnostic Mobil – San si Col Uterin” al Fundatiei Renasterea care a fost premiat la Bruxelles in cadrul Summitului European dedicat Saptamanii Europene de Preventie a Cancerului de Col Uterin. Premiul a fost inmanat Presedintelui Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana.In intarzierea aplicarii Programului National de Screening , mi-as dori sa ajunga si la Bacau Caravana “Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”,macar pentru zonele rurale .
Am  manifestat constant preocupare pentru acest subiect,prin interpelari adresate ministrului sanatatii,chiar un amaendament la Legea Bugetului de stat ptr.2010 .Redau in continuare interventia la dezbaterea motiunii pe sanatate:,,Concret, mă refer la PROGRAMUL NATIONAL DE SCREENING PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE COL UTERIN pentru care am avut mai multe intervenţii, inclusiv un amendament la Legea bugetului de stat pe 2010, pentru a întări speranţa că acesta devine viabil. A fost respins, bineînţeles.

Prin procedura parlamentară folosită, am aflat că s-au alocat 62 000 de lei pentru 2010, care cred că s-au cheltuit doar pe campania informare şi comunicare cu privire la vaccinare şi profilaxia cancerului de col uterin, pentru vaccinarea în şcoli, pentru că programul naţional nu se desfăşoară în ţară din lipsă de fonduri.

Nu mai fac discuţii privind amploarea fenomenului şi importanţa programului, dar vreau să ne spuneţi dacă aveţi în vedere necesitatea şi importanţa prevenţiei prin programele de depistare precoce şi dacă programul de screenig pentru cancerul de col uterin va fi continuat cu finanţare echitabilă pentru fiecare judeţ şi când se va întâmpla acest lucru.,,Discutii,intrebari fara raspuns...

miercuri, 26 ianuarie 2011

CURBA DE SACRIFICII A PENSIONARILOR - PANA CAND ?!!!


          DECLARATIE DE PRESA

             
 Inceputul acestui an a adus o noua reducere a pensiilor prin aplicarea OUG 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii., prin care se extinde numarul de persoane care vor contribui la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.
           Guvernul a decis in acelasi mod discretionar,  ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei să nu mai facă parte din categoriile exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate. In lipsa unor precizari clare, pensionarii s-au trezit cu pensia diminuata cu mult peste asteptari, contributia caculandu-se pentru intreaga pensie si nu doar pentru partea ce depaseste suma de 740 de lei.
          
Citind motivatia pentru care Guvernul adopta in regim de urgenta aceasta reglementare nu poti ignora efectul reducerii pensiilor sub  plafonul impozabil de 1000 lei. Subscriu necesitatii asigurarii unor servicii medicale de calitate fata de pacienti, dar nu inteleg adoptarea unor masuri  care sa corecteze dezechilibrul bugetar “pe spinarea pensionarului”. Contributia pe care statul trebuia sa o platesca pentru persoanele exceptate platii CAS nu a fost virata catre Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate,ani la rand, dar de ce sa suporte vinovatii cand se poate recupera de la pensionari?.
Si atunci intreb cu cuvintele celor pe care ii intalnim in colegiile noastre de parlamentari,,Pana cand mai “sponsorizeaza” cetateanul statul roman? Cand isi va achita datoriile statul “portocaliu” fata de institutiile sale si fata de cetatenii sai?

Guvernul angajeaza discretionar imprumuturi pentru care vor plati generatii intregi de romani, fara a fi transparent in modul in care cheltuieste aceste sume .In plus, are si puterea “ordonantelor” de care uzeaza din plin. Astfel, puterea legislativa a Parlamentului este eludata, guvernul asumandu-si rolul de a proroga plata unor obligatii asumate prin lege.
In acest caz ma vad  indreptatita sa intreb Guvernul si ministerele responsabile:
1.- Care este suma pe care statul o datoreaza Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,implicit Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate?
2.- Cand, in ce an a fost virat ultima data suma datorata catre acest fond si daca a fost virata vreodata?
3.- De ce pensionarii cu venituri mici sunt obligati, fara drept de apel, sa plateasca incompetenta, proasta administrare a banului public si nepasarea autoritatilor intr-o perioada de criza in care singurele masuri de combatere a acesteia sunt diminuarea tuturor veniturilor,pentru toate categoriile sociale inclusiv copii si batranii?
4.-Sunteti de acord ca parte din lipsurile din sistemul de sanatate se datoreaza in principal  neindeplinirii obligatiilor asumate prin legea 95/2006,amanarii la plata pana in 2012 dupa ultima reglementare,alaturi de alocarea unui buget, tot mai mic ,Ministerului Sanatatii ,in dispretul pentru sanatatea romanilor?

Tin sa reamintesc  “amnezicului” domn Boc si membrilor cabinetului sau, ca:
·   Pensiile in anul 2011  ramân inghetate, fara cresteri ;
·   Indexarea pensiei cu rata inflatiei si cu jumatate din cresterea salariului mediu brut,  nu se va pune in practica in anul 2011, nu se va aplica nici  articolul din legea pensiilor, care prevede indexarea cu 50 si 25% a pensiilor cuvenite celor care au lucrat in grupele I si a II-a, respectiv in conditii speciale si deosebite
·   A fost respinsa propunerea parlamentarilor opozitiei de reducere a tva pentru alimentele de baza.
·   Pretul la unele alimente crescut nejustificat de mult, inclusiv la medicamente iar lista de medicamente compensate s-a redus.
·   Incepand cu acest an se va  introducere,  mecanismul de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate - mecanism de plata suplimentara a serviciilor medicale.Conform precizarilor facute de ministrul sanatatii ,,Nivelul de contributie personala a cetateanului pentru tichetul de sanatate este acceptabil si suportabil din punct de vedere financiar,, .Personal  nu-l consider nici acceptabil si nici accesibil pentru toti in conditiile unor reduceri continue ( iata cateva exemple : - 5 lei coplata pentru consultatiile medicului de familie, 15 lei pentru vizitele la domiciliu,. -10 lei, consultatia la medicul specialist din ambulatoriu si 20 de lei ,consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru,10 lei, coplata pentru spitalizarea de o zi si 50 de lei/episod de internare pentru spitalizarea continua.
Pentru toate aceste motive solicit Guvernului sa revina asupra OUG 107/2010 in sensul anularii platii contributiei de catre pensionarilor cu venituri mici, pana ce criza va trece pentru toti - stat si cetatenii lui,iar necesarul care sa acopere disfunctionalitatile din sistemul sanitar sa fie acoperit din plata datoriei pe care insusi statul o are fata de Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate,gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, din imprumuturile care le face de la FMI si Banca Mondiala evitand astfel birul pus pe spatele pensionarilor (aproximativ.2,2 miliarde lei coplata si contributii de asistenta sociala) .Aceasta este o solutie decenta pentru ca si pensionarii sa  treaca mai putin sufocati peste acesta criza .

Propun si voi initia un proiect de lege care supus votului in Parlament sa reglementeze obligatia la plata a CAS pentru pensia egala cu salariul mediu brut pe economie.Motivatia este ca pensionarii au contribuit din salariul in baza caruia au obtinut o pensie si si-au planificat traiul in concordanta cu cuatumul pensiei care conform reglementarilor interne si europene nu poate fi diminuat prin discretionarul unor decidenti , care prefera lupta cu pensionarii in locul cautarii de solutii de redresare economica, eliminarii muncii la negru, evaziunii fiscale.
Inacceptabil, satatisticile ne plaseaza pe locuri fruntase privind saracia in Europa si mai nou, absolut jenant, Romania se afla pe locul intai in Europa  pentru  pericol de foamete.
De acea invit Alianta de guvernamant sa coboare printre oameni, sa le asculte suspinul. .Oamenii nu sunt cifre pe-o hartie si au ajuns la limita suportabilitatii.
Pensionarii sunt parintii si bunicii nostri. Educatia, omenia, spiritul romanului adevarat amintesc ca din totdeauna ne-am respectat batranii si le-am purtat de grija.
Astazi generatia noastra are datoria morala sa aiba grija de generatia trecuta pentru a beneficia, la randul sau de respectul generatiei viitoare. Nu pot sa cred ca, dupa copii, mame, profesori, medici si toti cei care sunt pusi astazi sa plateasca din veniturile lor modeste incompetenta si proasta gestionare a unei crize (strabatuta cu mult mai multa responsabilitate de intreaga lumea). Nimeni nu a indraznit sa aplice masurile “draconice” pe care Guvernul portocaliu le aplica poporului roman, in contra timpului si timpurilor pe care altii il trec dar cu alte valente.

Senator PSD,Elena Mitrea -Bacau
Membra a Comisiei Munca,Familie si Protectie sociala
Membra a Comisiei Egalitate de Sanse.

duminică, 23 ianuarie 2011

PENSIONARII “COBAII” ACTUALEI PUTERI ?!!!

       23  ianuarie 2011  
         Declaratie de presa                                                                                                                  


PENSIONARII “COBAII” ACTUALEI PUTERI ?!!!

De saptamani bune, intreg spatiul mediatic este captat de discutiile privind netemeinicia recalcularii pensiilor militarilor. Un subiect nu intamplator aruncat in spatiul media si dus pana la culmea exasperarii de “dirigentii portocalii”.

Pensionarii militari, o alta categorie sociala, dupa profesori, medici, tineri, varstnici, bugetari si nebugetari care trebuiau sa constituie subiect de de dezbinare in strategia de divizare a societatii romanesti dirijata cu abilitate de autoritatile de la cel mai inalt nivel.
Culmea este ca s-a mers atat de departe, atat in plan decizional cat si ca efect al hotararilor aberante luate, incat s-a realizat practic desfiintarea categoriei “rezervistilor militari”, acestia fiind trimisi in derizoriu, ignorandu-se faptul ca Armata Romana este institutia careia poporul roman ii acorda cea mai mare incredere. Prin aceasta, urmarindu-se de fapt, acreditarea ideii  ca nu exista nimic si nimeni care sa stea in calea puterii si a hotararilor sale.
Consider ca totusi nu si-au ales cea mai potrivita categorie pentru acesta demonstratie avand in vedere ca pensionarii militari sunt foarte bine organizati si hotarati sa-si apere demnitatea, sa lupte pentru drepturile lor, cum multi o spun: “pana la sacrificiu suprem”.

Daca ne gandim la modul in care s-a recunoscut  decizia ICCJ, conform careia se sisteaza recalcularea pensiilor militare, atunci putem crede ca fie nu era strict necesara reducerea, fie ca puterea va cauta alte cai de a-si duce la capat intentia meschina. Si acesta imi aduce in memorie decizia Curtii Constitutionale prin care reducerea pensiilor cu 15% a fost declarata neconstitutionala. Bucuria nu a tinut mult pentru ca imediat Guvernul a crescut brusc TVA-ul, intr-o noapte cat altii intr-un an, de la 19 la 24% - In continuare pensiile   scad, mai mult decat ar fi insemnat 15%. Prin introducerea platii contributiei de asigurari sociale de 5,5% pentru pensiile mai mari de 740 de lei, pensiile scad iar procentul nu se aplica doar pentru partea ce depaseste aceasta suma ci pentru pensia in intregimea ei. Asa incat, justificat, se pune intrebarea : “poporul roman a devenit cobaiul actualei puteri?!! Cum poti sa pui in pericol sanatatea unui pensionar, militar sau civil? Cum poti sa zdruncini linistea unui om care dupa munca de o viata vrea doar sa-si traiasca in pace batranetile lui ,cu nevoile lui.

Vorbind acum doar despre pensiile militare, Guvernul  trebuie să revină asupra legii pensiilor şi să aplice prevederile din Legea 164/2001, prin care pensiile militare erau tratate ca pensii ocupaţionale ,speciale. Amintesc aici momentul dezbaterii legii pensiilor in Parlament si sustinerea amendamentelor opozitiei, neluate in seama nici de parlamentarii puterii,si nici de executiv- bineinteles !!!, pentru neincluderea pensiilor militare in sistemul public de pensii.
Sistemul de pensii ocupaţionale pentru militari a fost o condiţie pentru aderarea României la NATO. Nici o tara membra NATO, niciun regim,nici macar regimul totalitar al lui Ceausescu nu au adus atingere drepturilor militarilor si nimeni nu si-a permis de peste 100 de ani pana astazi.
        
Legea 164/2001 a fost adoptata la vremea respectiva si cu voturile partidului aflat astazi la guvernare ,inclusiv cu votul domnului Boc, parlamentar la acea vreme, si pentru care pensiile calculate conform acestei legi au devenit dintr-o data  “nesimtite”.
Sustinerea drepturilor cetatenilor, apararea lor in fata unor decizii aberante a fost tradusa in opinia Ministrului Apararii, ca fiind “jocuri politicianiste” ale opozitiei, “manipulare a militarilor” si folosirea lor in avantaj electoral. Acelasi care a susţinut că este împotriva recalculării pensiilor, pe care astazi o impune chiar impotriva deciziei Inaltei Curti, acelasi care a rostit chiar  un jurământ militar, incheind cu o cruce si un ,,asa sa imi ajute Dumnezeu, ceea ce tot romanul  face acum dar, nedumerit de ce-i este dat sa traiasca in propria-i tara . Ma intreb, apararea drepturilor celor care ne-au votat pe unii sau pe altii nu tine de responsabilitate ,de datoria fata de romani? Oare mai exista un dram de umanitate in cei care duc parca poporul roman la exterminare sau in traducere portocalie: “iesire din sistem pe cale naturala!!!!” ?
Cuantumul pensiilor militare poate fi discutat sau nu, dar este clar ca acestea sunt drepturi acordate de statul roman in baza unor legi adoptate si in concordanta cu legislatia europeana si a tarilor membre NATO.
S-a vorbit mult si s-au adus cele mai justificate argumente prin vocea societatii civile si a opozitiei argumentate prin decizii ale Curţii Constituţionale, prevederi si directive europene, hotarari ale instantelor judecatoresti si chiar a instantei supreme, fara ca executivul sa respecte cu o minima decenta dreptul unor oameni care au fost in slujba tarii cu toate riscurile si vicisitudinile carierei militare. Cred ca si cei fara pregatire juridica au inteles:dacă în urma recalculării unei pensii rezultă un cuantum mai mic, atunci se plăteşte nivelul anterior recalculării, fără a se aduce atingere drepturilor deja câştigate.Legea produce efecte pentru viitor si nu pentru trecut.

Pensia constituie un drept patrimonial si nimeni nu poate uza de dreptul unui cetatean in maniera in care astazi  deciziile puterii fac efectiv victime omenesti si nu as fi vrut sa existe exemple pentru aceasta, dar au murit oameni, pensionari militari cu decizia de pensie in mana.Si pentru ca batjocora sa fie dusa pana la capat, pe cupoanele de pensie, cele pentru pensia diminuata si cu pana la aproape 70%, pensionarii au primit pentru prima data urarea de,,La multi ani cu sanatate !!!”. .S-au emis decizii de pensie cu data de 1 ianuarie, de Sf.Vasile, unii  chiar purtand   acest nume, drept urmare de ziua lor. Despre cinismul procedeului – NO COMMENT!.
Deciziile de pensionare, cuantumul pensiei recalculate s-au obtinut in baza adeverintelor de venituri primite in anii de cariera. Atat pentru deciziile de pensionare cat si pentru adeverinţele eliberate pensionarilor în cadrul M.A.p.N., nu si-a asumat nimeni raspunderea cu nume,prenume si functie.Multe adeverinte sunt incomplete prin lipsa unor perioade din cariera militara si culmea chiar cele cu venituri mai mari, chiar daca toata activitatea s-a desfasurat  in aceeasi unitate militara .
Nu exista nici o mentiune daca aceste decizii sunt definitive ori provizorii. Deciziile obtinute in baza veniturilor se cuvin a fi definitive, iar deciziile  întocmite pe baza salariului mediu pe economie (total neavenite)  trebuie sa fie – cel mult - provizorii. 
Cu o graba neinteleeasa pensiile recalculate au fost virate, deja, în conturile celor care au cont în bancã, fãrã sã li se fi înmânat, mai întâi, deciziile. Mai mult, deciziile de pensionare au fost emise de catre Directia Financiar Contabila MAPN ,ori, conform legii 263/2010 aceasta era obligatia Caselor Sectoriale de Pensii (organism, care cred ca  inca nu exista).
Cu certitudine, toata harababura produsa de legea 119/2010 adoptata prin asumare a fost fie special creata fie a fost determinata de incompetenta si iresponsabilitatea celor care se joaca cu soarta romanilor.
Promisiunea ministrului (cu umeri instelati) de a  repara ulterior prejudiciile aduse prin recalculare, nu indreapta cu nimic situatia creata, nu aduce mortii inapoi si nu reda sanatatea celor afectati de aberatia recalcularii si diminuarii dreptului la pensia dobandita anterior.
Pentru toate acestea puterea va trebuie sa dea explicatii si sa plateasca conform unor legi mai drepte, pentru ca NIMENI NU ESTE DEASUPRA LEGII.
Totii romanii trebuie sa raspunda egal in fata legii si cred ca democratia este a cetateanului roman indiferent daca se afla la baza societatii sau in varful acesteia.

Senator  de Bacau, Elena Mitrea,
Membra a Comisiei de Munca , Familie si Protectie Sociala
Membra a Comisiei pentru Egalitate de Sanse

         


vineri, 21 ianuarie 2011

Intalnire cu Ilie Micolov

Astazi l-am vizitat pe Ilie Micolov,la spitalul din Bacau,unde se afla internat.Am facut-o la rugamintea unui prieten comun si din dorinta de ai fi alaturi.Nu pot sa vorbesc din punct de vedere medical dar,pot sa va  asigur ca am gasit um om plin de viata,cald,prietenos,vesel.Sunt convinsa ca va trece cu bine peste acest obstacol.O voce calma,clara si puternica in acelasi timp .Mi-a vorbit despre Stefan,mi-a vorbit despre Bucovina,despre Moldova .Am vorbit despre starea noastra in general.M-a imbratisat,m-a condus pana la iesire si ...il astept sa bem cafeaua promisa.Sanatate ii doresc si sa ii fim alaturi cu ganduri bune.

Departament Politici Sociale Bacau-Comunicat de presa

Nu am dorit sa mai postez nimic gandind ca putem vorbi de lucruri mai bune.Se pare ca nu am aceasta sansa ,fapt pentru care anunt doar reorganizarea activitatii Departamentului Politici Sociale si Ocuparea Fortei de Munca Bacau,care isi propune sa vina in sprijinul celor afectati de masurile abrante aplicate de actuala guveranare,sa ii asculte ,sa le ia in seama grijile si nevoile si printr-un mesaj comun sa aratam ca romanii exista si traiesc in tara lor ,o realitate pentru care au nevoie de grija si intelegerea noastra.

COMUNICAT DE PRESA

Departamentul pentru Politici Sociale si Ocuparea Fortei de Munca din cadrul PSD Bacau va avea, incepand de vineri, 4 februarie 2011, program de audiente. Acestea vor fi sustinute atat la sediul PSD, din str. Str. Pictor Aman, nr. 94 C , in fiecare zi de vineri din prima saptamana a fiecarei luni, orele 13.00 - 15 .00, cat si in teritoriu, prin intermediul echipei mobile constituite din membrii Departamentului. Localitatile din mediul rural unde urmeaza a fi tinute audientele, intervalul orar precum si locatia in care se vor desfasura urmeaza a fi stabilite si ulterior aduse la cunostinta membrilor comunitatii.
            Astfel, problemele concrete cu care se confrunta cetatenii judetului vor fi preluate, analizate si sintetizate in cadrul dialogului real ce va avea loc si, prin intermediul DPSOFM, mesajul comun al tuturor va putea fi transmis Executivului, care, in spatele asa zisei reforme, ascunde batjocorirea a milioane de oameni: pensionari, profesori, militari, medici, parinti si copii deopotriva, familii intregi care traiesc sub limita decentei si demnitatii umane.
 ,,Problemele trebuie cunoscute in profunzimea lor, iar solutiile gasite trebuie sa aiba o mai mare eficacitate. Recent presedintele Romaniei  a afirmat ca statul nu este responsabil pentru toti cetatenii sai si ca ,,atata poate,,.Ori Constitutia defineste statul ca fiind unul social si enumera o serie de drepturi la care au acces nediscriminat toti cetatenii Romaniei. In ultimul timp au exploadat inechitati de tot felul,.Consider ca societatea in care traim este incorecta din cauza modului in care puterea gestioneaza aceasta criza,, in care cei dezavantajati sunt fortati sa suporte costuri si mai mari, iar cei puternici sunt protejati si stimulati”, Elena Mitrea, senator de Bacau, presedinte al DPSOFM – PSD Bacau.
          DPSOFM al PSD Bacau a fost reorganizat la sfarsitul anului trecut si are ca principal scop analiza actelor normative adoptate inr-un interval extrem de scurt, prin angajarea raspunderii Guvernului fara dezbatere publica reala, fara dialog cu partenerii sociali, fara respectarea celor care pentru moment nu au majoritate parlamentara si FARA SA TINA CONT CA ACESTE ACTE NORMATIVE AFECTEAZA VIATA A MILIOANE DE ROMANI PENTRU ZECI DE ANI DE AICI INCOLO.
Activitatea Departamentului este structurata pe capitole foarte bine definite, cu referire directa la cele mai afectate categorii sociale: pensionari / salariati / persoane care beneficiaza de prestatii sociale / beneficiari ai serviciilor de asistenta sociala / someri, iar persoanele interesate care doresc sa adreseze intrebari/sesizari/propuneri/puncte de vedere au la dispozitie si adresa de e-mail: l: politicisocialebacau@yahoo.com

Presedinte al Departamentului Politici Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă-Bacau
  
                                             senator,  Elena Mitrea



joi, 6 ianuarie 2011

Scrisoare pentru copii cu autism

7 ianuarie 2011                                                                                                                     

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATA :

Doamnului Daniel Funeriu - Ministrul Educaţiei, Cercetării
, Tineretului şi Sportului
Domnului
 Cseke Attila - Ministrul Sănătăţii
Domnului Ioan Botis, Ministrul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale

In calitate de senator in Parlamentul Romaniei , initiatoare a legii si sustinatoare a cauzei familiilor copiilor afectati de autism, tin sa sa va reamintesc ca in data de 12 iulie 2010 a fost promulgata Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Conform acestei legi, ministerului pe care il conduceti si institutiilor subordonate le revin o serie de obligatii, care nu au fost respectate nici pana in prezent.
Concret, Normele de aplicare ar fi trebuit să apară în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, iar termenul-limită a expirat inca din  luna octombrie 2010 ( ceea ce inseamna o intarziere de trei luni!!!)

Acest fapt ingrijoreaza atat pacientii, cat si parintii copiilor cu autism care si-au  pus toate speranţele în noul document, nu pentru că şi-au imaginat că statul chiar ar avea disponibilitatea de a plăti costurile terapiilor, ci pentru că au sperat si continua sa spere ca aplicarea Legii in litera si spiritul sau poate să fie măcar un început, în instituirea şi consolidarea unui sistem care să-i sprijine în lupta cu autismul şi care să le asigure copiilor lor dreptul constitutional la dezvoltare.

Cunosc  faptul ca s-a inceput elaborarea acestor norme. Personal am trimis o buna  parte din propunerile ce fac obiectul Normelor de aplicare.
Fata de aceasta situatie, nu-mi pot explica motivatia unei intarzieri atat de mari intr-o problema atat de necesara si importanta pentru sanatatea copiilor din Romania.Este de subliniat faptul ca ignoranta, sau delasarea pot face ca acesti copii, diagnosticati prea tarziu, sa intre si sa ramana in sistemul de asistenta sociala pentru toata viata,ceea ce inseamna costuri mult mai mari pentru Romania.
Ingrijorarea mea este determinata si de lipsa de receptivitate a autoritatilor. Personal, am intervenit la dezbaterea motiunii privind sanatatea, precizand la punctul “Dezvoltarea programelor de intervenţie şi depistare precoce a bolilor”, faptul ca trebuie avuta în vedere necesitatea şi importanţa implementarii programului pentru persoanele cu autism. Am adresat intrebari privind educatia, formarea si integrarea persoanelor cu autism.domnilor ministri Ioan.Botis si Daniel Funeriu.
Toate demersurile au ramas fara raspuns pana astazi!!!
           
Nu as fi vrut sa leg cazul lui Adrian Sobaru de acest subiect ,dar nici nu pot ignora faptul ca acest om are un copil suferind de autism pentru care fiecare zi de intarziere a aplicarii Legii reprezinta indepartarea de recuperare. Cred ca macar aceasta intamplare nedorita poate fi considerata un puternic semnal de alarma pentru o categorie pe care statul roman nu are voie s-o ignore.

Precizez ca autismul este o cauza pentru care au luptat parintii copiilor cu autism prin reprezentantii lor in campania inceputa in octombrie 2008, prin demersuri catre autoritatile statului si mai nou in octombrie 2010 acest subiect s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru petitii din cadrul Parlamentului European,unde s-a atras atentia asupra faptului ca in Romania drepturile copiilor cu autism, a celor cu dizabilitati nu sunt respectatate, ca legislatia este discriminatorie si ineficienta, ca parintii nu mai au puterea financiara de a-si ingriji copiii.

In acelasi cadru s-a subliniat ca legislatia romana se limiteaza  la enuntarea unor principii generale, fara a stabili modul lor de implementare, faptul ca practic, copiii cu autism, copiii cu dizabilitati grave, inca nu sunt primiti in scoli, nu li se acorda tratament de specialitate sau medicamente, traiesc, impreuna cu familiile lor din venituri reduse. Situatia este cu atat mai trista in zonele rurale unde parintii nu numai ca nu au acces la cursuri sau terapii specifice, dar nu au nici macar accesul la informatii. Toate acestea sunt drepturi prevazute atat de Constitutia Romaniei cat si de art.14 din Carta Drepturilor Fundamentale, anexata Tratatului de la Lisabona.
Cred ca aceste demersuri  va sunt cunoscute, avand in vedere ca petitia a fost declarata deschisa si s-a hotarat trimiterea unei scrisori catre autoritatile romane, Guvernului Romaniei cu solicitarea unui raspuns al acestora la problemele ridicate.

Pana in 2009 exista macar  o agenda privind persoanele cu autism.S-a vorbit pana in aprilie 2009 de existenta unui grup de initiativa care avea in pregatire o serie de acte normative care sa aduca reglementari specifice pentru copilul cu tulburari din spectrul autist (TSA), despre care s-a spus ca sunt in curs de avizare sau in curs de elaborare si aici mentionez:
- Strategia Nationala de sanatate mintala a copilului si adolescentului, document elaborat de catre Ministerul Sanatatii-Centrul National de Sanatate Mintala, proiect aflat atunci in consultare;
 - Strategia Nationala pentru persoanele cu cerinte educationale speciale (CES) si Ghidul privind traseul educational si interventia integrata pentru copiii cu dizabilitati, cu accent pe copilul cu dizabilitati severe sau profunde, proiect aflat in evaluare si avizare la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii la acea data;
 - Legea privind Serviciile de zi, proiect aflat in stadiu de elaborare la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, astazi desfiintata (!).
            
Asupra acestor acte normative am atentionat si la inceputul dezbaterilor asupra proiectului de lege, devenit astazi legea 151/2010.
Fata de gravitatea si urgenta situatiei ma vad obligata sa va adresez urmatoarele intrebari si sa va solicit solutionarea cu celeritate :

1.- Demersurile sus-mentionate pot fi reluate din punctul in care au fost abandonate in aprilie 2009 ?
           2.- Modul in care veti aborda subiectul “autism” va fi o strategie proprie, elaborata fara consultarea societatii civile, comisiilor parlamentare de specialitate si altor factori interesati si atunci, care va fi aceea ?
          3.- Exista o data pentru care v-ati propus definitivarea  normelor de aplicare si completare a  legii 151/2011,(avand in vedere ca termenul este deja depasit cu 3 luni)stiut fiind ca in forma promulgata aceasta lege nu va aduce mari schimbari in viata copiilor cu autism?

Cu speranta receptarii pozitive a scrisorii mele si a transmiterii raspunsului (in termen legal), raspuns care sa redea speranta acestor persoane nefericite, primiti domnilor ministri asigurarea consideratiei mele.

Senator Elena Mitrea,  
Membra a Comisiei de Munca ,Familie si Protectie Sociala,
Membra a Comisiei pentru Egalitate de Sanse

         


luni, 3 ianuarie 2011

Violenta in familie deformeaza realitatea

SPUNE TUTUROR CA NU  E POVESTE.
O femeie căreia i se repetă în fiecare zi cât este de urâtă, proastă şi inutilă, ajunge să creadă fiecare cuvânt. Nu o judeca. Mai întâi înţelege-o şi după aceea învaţă să o ajuţi.

Luptă împotriva realităţilor ce distrug chipuri dragi!

sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Sf.Vasile -un inceput de an cu sarbatoare.


Doresc romanilor care isi serbeaza astazi ziua numelui un an de exceptie,cu speranta si credinta de mai bine.Putere,rabdare ,solidaritate si incredere.Prin ceea ce a reprezentat sf.Vasile pentru crestinatate,poate fi o atitudine de luat in seama.
,,Sfantul Vasile a dus lupte grele pentru credinta ortodoxa. Prin cuvantarile sale, sfantul a lovit in credintele ereticilor, apoi a dat invataturi si indemnuri pentru buna intocmire a vietii de zi cu zi, a luminat tainele cele adanci ale fapturii, a pastorit turma lui Hristos, invatand pe toti si ajutand pe saraci, pe bolnavi si pe batrani, in asezamantul sau vestit, numit Vasiliada,,.

La multi ani tuturor.
Cu pretuire Elena Mitrea.