marți, 19 iulie 2011

Manastirea Ciolpani,Buhusi-judetul Bacau

Hramul Manastirii Ciolpani-judetul BacauHramul Manastirii Ciolpani-judetul Bacau

Sute de credincioşi au participat astăzi, 18 iulie, la hramul Mănăstirii Ciolpani, din judeţul Bacău, care a împlinit 20 de ani de când a fost înfiinţată. Slujba Sfintei Privegherii şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Aşezarea monahală de călugăriţe din această mănăstire este sprijinită duhovniceşte de arhim. Emilian Panait, stareţul Mănăstirii Runc.
An de an, hramul de la Ciolpani adună câteva sute de credincioși din județul Bacău, dar și din alte zone ale țării. Aceștia au o evlavie deosebită față de Sfântul Emilian și vin special la această mănăstire pentru a se închina la moaștele martirului chiar în ziua pomenirii acestuia.
La hramul Mănăstirii Ciolpani au fost prezeţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene care au transmis mai multe mesaje după terminarea slujbei. Cu prilejul aniversării a 20 de ani de existenţă a Mănăstirii Ciolpani, a fost editat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, un album care evocă fazele de construcţie ale ansamblului mănăstiresc şi activităţile multiple gospodăreşti ale acestei aşezări monahale.

20 de ani de osteneală sub oblăduirea Sfântul Emilian

Mănăstirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din judeţul Bacău, aflată în imediata apropiere a altei mănăstiri, Runc, până la care mai sunt de parcurs doar vreo trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de suliţaşul Ciolpan, călugărit aici şi de la care se trage şi numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuţă din lemn de stejar, care există şi azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric.
Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991 cu obşte de maici. Cu osteneala maicilor şi a arhimandritului Emilian Panait, stareţul Mănăstirii Runc şi duhovnicul maicilor, s-au construit trei clădiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila călugărească şi biserica mare. Sfinţirea bisericii mari cu hramul 'Sfântul Mucenic Emilian' s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an, la 18 iulie, creştinii vin să-l serbeze pe Sfântul Emilian


Manastirea Ciolpani este situata aproape de oraselul Buhusi. Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din moaste ale Sfantului mucenic Emilian de la Durostorum, fiind singura manastire din tara ce poarta hramul sfantului. Manastirea Ciolpani este de maici. Initial, pe acest loc a fost ridicat un schit de sulitasul Ciolpan care s-a si calugarit aici in vremea lui Petru Schiopu. Schitul s-a pastrat pana in 1730, dupa care Teodosie Cantacuzino a zidit pe acel loc o bisericuta din lemn care mai exista si astazi. Lacasul monahal a fost desfiintat in 1959, recapatandu-si statutul in 1992.Hram: Sfantul Emilian de la Durostorum, Adormirea Maicii Domnului (paraclis), Sfantul Nicolae (biserica din cimitir)

De la mânăstirea Ciolpani, la circa 2 km. pe dealurile de lângă Buhuși, prin pădure, se ajunge la o mânăstire de călugări,  care există aici, conform tradiției, de pe vremea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. E Mânăstirea Runc. În mijlocul liniștii specifice, rodul harului și al muncii îmbinate cu rugăciunea, după clopotnița original ornamentată, răsare biserica mânăstirii, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Lângă aceasta, grădina, îngrijită, chiliile monahilor și paraclisul, cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena, unde se află racla cu moaște ale Pruncilor uciși de Irod... Între valorile deosebite ale mânăstirii se înscrie icoana Maicii Domnului Axionița, din biserică și icoana Maicii Domnului adusă de la Kiev, din paraclis.

luni, 18 iulie 2011

Tescani -Bacau.Intalnire cu fiii satului ,editia I.












Casa memorială George Enescu-Tescani, Bacău

            

 Întâlnirea trebuia să aibă loc pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, patronul spiritual al satului, dar a fost aleasa nu intamplator o zi mai apropiata de   15 iulie, ziua în care, cu peste o sută de ani în urmă,aici si acum am aflat ca era ziua in care  românii sărbătoreau Ziua Femeii, adică ziua în care femeile îi băteau pe bărbaţi.


Cu totii am fost intampinati de boierul Costache Rosetti Tescanu,interpretat de actorul Dan Grigoraş, de la Teatrul Tineretului, din Piatra Neamţ.
Tescani un loc incarcat de istorie,un loc cu care Dumnezeu a fost darnic prin tot ce-a asezat aici,un loc cu oameni de toata isprava imprastiati in toate colturile tarii si chiar  lumii. ,,Pe dealul cu meri”, în mijlocul parcului format din arbori seculari, se află conacul familiei Rosetti, în care au păşit importante personaje ale istoriei şi culturii româneşti şi europene. Este locul în care George Enescu şi-a petrecut o mare parte din viaţă, unde a desăvârşit celebra creaţie muzicală Oedip, dedicată soţei sale, Maria Rosetti Tescanu. 
 Edificiul a fost construit în 1880 într-un frumos parc dendrologic, situat într-o zonă colinară, la 37 km de oraşul Bacău, în proximitatea satului Tescani.
          După întâlnirea Marucăi Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor.
         Prin actul de donaţie făcut de Maria Cantacuzino-Enescu în 1947, conacul familiei sale a devenit aşezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată “Casa Memorială Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în 1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură "Rosetti Tescanu - George Enescu". Din anul 2006, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional "George Enescu". Centrul de Cultură Tescani adăposteşte manifestări muzicale, tabere de creaţie, cursuri de vară cu participare internaţională, alte manifestări culturale,,
Introducerea oficială a manifestării a fost, însă, urmată de un veritabil spectacol oferit sătenilor de organizatori, care a început cu o paradă de trăsuri şi căruţe, pe ritmul  cântecelor Fanfarei Zece Păjini. Tot satul - cum se spune - s-a adunat, pentru a petrece cum se cuvine, în luncă, pe malul Tazăului, unde vedetele au fost actorii Florin Zăncescu şi Puiu Gheorghiu, dar şi membrii cluburilor de echitaţie din Târgu Neamţ, Piatra Neamţ şi din Bacău. 



duminică, 17 iulie 2011

Reforma in MAI.Restructurare,reorganizare.

EFICIENTA-drepturi si obligatii




Dezbatere desfasurata in ziua de 13.iunie 2011,la Buhusi-Bacau, cu participarea reprezentantilor Politiei Buhusi,Politiei Locale,Jandarmieriei,reprezentantilor unitatii administrativ teritoriale,reprezentanti ai Comisiei pentru asigurarea ordinii publice din cadrul Consiliului Local Buhusi , cetateni ai orasului .Discutiile s-au succedat dupa un plan stabilit  astfel:
1.Reforma in MAI.Restructurare,reorganizare.
2.Siguranta cetateanului nu intra in calculul restructurarii.
3.Consideratii privind legislatia actuala.
4.Efectele reformarii sistemului .
   5.Reprezentantii comunitatii despre activitatea institutiilor responsabile cu apararea ordinii publice si asigurarea sigurantei cetatenilor .
6.Prezentarea proiectului de lege privind asigurarea linistii si ordinii publice,aflat in procedura parlamentara,initiatori senatori  PSD-prezinta Senator Elena Mitrea

Reforma de la Interne (reorganizare,restructurare) se intampla dupa MITINGUL CASCHETELOR
Proiectul privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevedea ca, numarul de posturi ocupate de politisti, cadre militare in activitate, soldati si gradati voluntari, preoti militari, functionari publici si personalul contractual din MAI se va reduce, la nivelul ordonatorilor de credite astfel incat sa asigure, pentru 2011, incadrarea in cheltuielile bugetare si in numarul maxim de posturi aprobate.
Concret, trebuiau eliminate din sistem 10.000 de persoane, mai mult sau mai putin indelung instruite. Proiectul privind disponibilizarile din MAI, a fost respins de catre Camera Depuatatilor, deoarece nu a obtinut cele 167 de voturi necesare. Roberta Anastase nu a condus acea sedinta, dar a sustinut cu insistenta ,ca votul  pentru proiectul de lege sa fie reluat.
Pentru ca acest lucru nu s-a putut face pe cale parlamentara si constitutionala,Guvernul Boc a asteptat ca forul legislativ sa intre in vacanta  si acum ii pune pe toti sa dea examene. Atfel planul disponibilizarilor din MAI respins de Parlament,tot este pus in   executare si asa ,vor fi aruncate in strada tot 10.000 de persoane dar, de aceasta data, sub pretextul faptului ca nu sunt bine pregatite profesional.
Acelasi lucru se intampla chiar astazi la Garda Financiara. Rand pe rand, in toate ministerele vizate, vor fi supuse acelorasi operatii. In felul acesta, in momentul alegerilor locale si generale, va exista, in intreg sistemul,o dezordine fara precedent. Cine va mai putea urmari, in aceste conditii, sub aspectul controlului financiar, modul in care sunt construite si cheltuite bugetele de campanie? Sau maniera in care se scurg, in campania electorala, banii publici? Cine va mai putea supraveghea, uitandu-ne acum la Politie si la Jandarmerie, corectitudinea alegerilor? Cine va descoperi si cine va ancheta fraudele pe care cei aflati la butoanele puterii se pregatesc sa le faca?
Ca sa inchei interpretarile strict politice mai spun ca Ministerele fac, în aceasta perioada, simulari privind desfiitarea serviciilor deconcentrate din subordine de la nivelul actualelor judete, urmând ca aceste institutii sa fie mentinute doar la nivelul capitalelor de resedinta ale viitoarelor regiuni. Reorganizarea aceasta va însemna si o reducere insemnata de personnal. Într-un judet sunt cam 40 de astfel de servicii deconcentrate, iar desfiintarea lor va afecta câteva mii de persoane.
Întreg procesul de analiza a situatiei serviciilor deconcentrate va trebui finalizat pâna în luna septembrie, când coalitia guvernamentala va relua discutiile referitoare la reorganizarea administrativ-teritoriala.
Revenind la subiectul discutiei noastre masurile de reorganizare,restructurare vin dupa ce                                                                                                                                                 a fost taiata norma de hrana si de imbracaminte ,masura care a redus veniturile cu mai mult de un sfert,  salariile pe luna iunie, fara norma de hrana,  scazand drastic .
A.Restructurare
La nivel national     2.000 din cei 30.000 de angajati ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române nu au trecut testele profesionale. Ei vor fi pusi la dispozitia unitatilor de care apartin pentru o perioada de trei luni de zile, dupa care in septembrie vor fi examinati din nou, iar în cazul în care vor pica din nou vor fi disponibilizati. "Nu se ofera salarii compensatorii sau orice alt tip de ajutor pentru acestia din urma"(au existat masuri sporite de combatere a fraudei la examen, asemenea celor luate în cazul absolventilor de liceu).
La nivelul jud.Bacau  pentru jandarmii si politistii  s-a tras deja o prima linie. Pompierii de la (ISUJ) vor fi supusi evaluarii in perioada 15 - 21 iulie.
La Inspectoratul Judetan de Jandarmi  Bacau s-au încheiat examenele dupa care 50 de jandarmi nu au promovat examenul .
Conform dispozitiilor legii privind Statutul cadrelor militare, perioada de punere la dispozitie este de maximum trei luni. Cei care vor fi trecuti in rezerva dupa cele trei luni vor beneficia de dipozitiile OUG 54/2011, privind acordarea timp de un an a unui ajutor in cuantum de 50-60 la suta din ultima solda (in raport de vechime) si considerarea acestei perioade ca stagiu de cotizare si vechime in munca.
B.Reorganizarea Serviciului politienesc
Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a demarat activitatea de reorganizare a politiei, in special in mediul rural,care  se va finaliza pana la sfarsitul lunii septembrie . In prezent, in judetul Bacau functioneaza 85 de posturi de politie comunale.
In urma reorganizarii, posturile de politie nu vor fi inchise. La fiecare post va ramane cate un politist care se va ocupa de probleme judiciare si de proximitate.
Politistii reuniti in sectiile de politie rurala vor patrula permanent in zona de competenta, pentru pastrarea linistii publice, dar si pe componenta de circulatie.
In cadrul procesului de reorganizare, ofiterii din cadrul birourilor si formatiunilor de ordine publica rurala, precum si agentii de la posturile de politie vor fi pusi la dispozitie, urmand sa ocupe functiile prin concurs.
Prin reorganizare in judetul Bacau, se vor infiinta 10 sectii de politie rurale.