joi, 22 decembrie 2011

Comasarea alegerilor - pericol pentru democraţie


§                Comasarea este rezultatul fricii PDL de a pierde alegerile. Recurgând la comasare, actuala putere vrea să fraudeze votul şi să păcălească electoratul.
§                Guvernul a luat o decizie profund nedemocratică. Este un atac fără precedent la adresa democraţiei. Se elimină principiul organizării de alegeri periodice, la momente determinate şi independente de voinţa partidelor.
§                În continuare, decizii importante pentru societate şi pentru sistemul nostru democratic se iau fără niciun fel de dezbatere şi fără a se ţine cont de vocea societăţii civile.
§                Guvernul utilizează o metodă ilegală pentru punerea în aplicare a proiectului de comasare a alegerilor, respectiv amânarea alegerilor locale şi prelungirea abuzivă a mandatelor aleşilor locali.
o               Conform legislaţiei în vigoare, mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite doar în caz de „război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav” (Legea 215/2001 a administraţiei publice locale). Guvernul propune o derogare de la această lege, fără să ofere însă niciun fel de justificare.
§                Comasarea alegerilor contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Codului de bune practici în materie electorală.
§                Dacă am accepta principiul invocat al economiilor la buget în perioadă de criză, ar trebui ca Franţa care la anul organizează 2 tipuri de scutin, prezidenţiale şi legislative, să le comaseze, cu atât mai mult cu cât au loc la diferenţă de doar o lună (în mai prezidenţialele şi în iunie legislativele) iar cheltuielile în Franţa sunt cu mult mai mari, fiind proporţionale cu numărul populaţiei, teritoriului, etc.
§                Se doreşte cumularea de alegeri diferite într-un scrutin în care oamenii vor fi obligaţi să voteze pe şase buletine de vot diferite, în acelaşi timp, ceea ce, în mod clar, va genera confuzie şi va bulversa electoratul.
§                Guvernul face un lucru fără precedent: introduce procurorii în birourile electorale. Din cei 2 magistraţi ai birourilor electorale judeţene şi din biroul electoral al mun. Bucureşti, unul va fi procuror.

luni, 19 decembrie 2011

Solicitarea constituirii unei comisii guvernamentale de ancheta pentru verificarea si rezolvarea situatiei privind explozia de la Zemes .

Interpelare adresata prim ministrului Emil Boc si ministrului MAI Traian Igas 

Domnule prim ministru ,
 Domnule ministru

Readuc la cunostinta dvoastra cazul exploziei produsa 2010  la  Zemes,judetul Bacau ,in ziua de  08.12.2010  ,in urma careia s-a dispus evacuarea a şase case şi a unei şcoli.Astazi la un an de la explozie 31 de persoane ,copii, tineri şi bătrâni, locuiesc la grămadă într-o clădire pusă la dispoziţie de Primăria Zemeş.
Acesti oameni nu vor decat intrarea în normalitate ,iar prin demersurile  efectuate vor sa-si recapete   gospodăriile sau cel putin sa  fie despăgubiţi la o valoare justă.
La inceputul anului va adresam o interpelare  prin care am cerut sa-mi comunicati daca este posibila  alocarea de fonduri necesare eliminarii pericolului din zona si despagubirii locuitorilor evacuati.Raspunsul dirijat catre Ministerul de Administratie si Interne a fost de a prezenta activitatile prefectului,care s-a demonstrat ca  nu au avut nici un final,specificand deasemeni ca Guvernul nu are posibilitatea legala de a acorda despagubiri  la nivelul pagubei produse.
Va intreb,metaforic vorbind,,a ramas Romania un sat fara caini ?,,
Cine si cum ii mai apara pe romani in fata nedreptatilor care li se fac. Astazi trag un nou semnal de alarma si va atentionez ca la Zemes exista oricand riscul altei explozii,dezastrul fiind iminent pentru toti locuitorii comunei Zemes.
Revenind va informez ca la  un an de la explozie, oamenii sunt încă evacuaţi din propriile lor case, fără nici o perspectivă de revenire la normalitate.Studiile şi expertizele efectuate  au demonstrat culpa SC. OMV-Petrom S.A.fapt pentru care familiile afectate  au inaintat cerere de solutionare in instanta,iar din relatarile pe care le fac rezulta ca ,, dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti,  este pasat, cu seninătate, de la un procuror la altul.  Suntem 31 de persoane (copii, tineri şi bătrâni) care, de aproape un an de zile, cerşim la uşile autorităţilor locale şi judeţene intrarea în normalitate. Am făcut nenumărate adrese la SC OMV-Petrom pentru a încerca găsirea unei soluţii la problema noastră. Toate aceste adrese au fost tratate, în cel mai bun caz, cu indiferenţă. Am încecat să obţinem un răspuns şi de la OMV Austria, fără însă să primim vreunul”.
Va rog domnule prim ministru,domnule ministru sa interveniti in solutionarea situatiei de la Zemes.
Consider ca SC OMV Petrom trebuie sa raspunda si puteti interveni fie si pentru cei 20% pe care statul ii mai detine prin Ministerul de Finante.
Ce mesaj  puteti adresa acestor familii care isi petrec sarbatorile pentru al doilea an  departe de casele lor pe care le pot privi doar din afara ?
Pentru cele prezentate ,va cer sa desemnati o comisie guvernamentala de ancheta care sa verifice situatia existenta la Zemes si sa gaseasca solutia legala prin care familiile afectate sa revina la o viata normala.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, vă prezint un scurt istoric al zonei,parte din memoriul pe care sinistratii l-au adresat mai multor autoritati si institutii :
,,Localitatea Zemeş reprezenta unul dintre cele mai importante centre de exploatare a petrolului din regiunea Moldovei. Astfel, o bună parte din suprafaţă comunei este ocupată cu instalaţii de extragere a petrolului. Zona evacuată după explozie era împânzită cu zeci de sonde. În anul 1992 a avut loc o alunecare de teren ( la baza căreia au stat inclusiv o serie de lucrări cu specific petrolier), care a distrus 13 case şi a îngropat aproximativ 50 de sonde, aflate în proprietatea şi administrarea Petrom S.A. Deşi sondele afectate de alunecare trebuiau abandonate corespunzător, societatea petrolieră nu a făcut nimic în acest sens, preferând să se ascundă după tot felul de acte emise tot de către aceasta. În consecinţă, chiar dacă  studiile efectuate de către inginerii geologi angajaţi ai societăţii petroliere susţineau necesitatea efectuării unor lucrări de depresurizare a zonei, Petrom S.A. s-a mulţumit să ridice din umeri şi să aştepte inevitabilul: explozia.
         În decembrie 2010, la comanda Primăriei Zemeş, Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti a efectuat un studiu pentru determinarea cauzelor care au condus la explozie şi la evacuarea a 31 de persoane. Concluziile studiului au fost clare: gazele care au condus la explozie provineau din subsolul alunecării de teren, inclusiv din sondele ce au fost distruse şi acoperite de pământ. Subliniem aici faptul că titularul de acord petrolier pentru acea zonă este OMV-Petrom S.A. Această societate avea obligaţia exploatării şi administrării produselor petroliere în deplină siguranţă pentru gospodăriile din zonă.
        În luna martie, în cadrul urmăririi penale declanşate de către Poliţia Municipiului Moineşti împotriva SC OMV-Petrom S.A., pentru a se clarifica cauzele exploziei din decembrie 2010, s-a comandat o expertiză tehnică. Aceasta a fost efectuată de către  Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă. Concluzia expertizei : “ sursa de provenienţă şi scurgere continuă a gazului inflamabil a fost gazul de sondă, provenit din subsolul alunecării de teren prin migrarea şi infiltrarea acestuia sub podeaua locuinţei şi difuzia în interiorul dormitorului în care s-a produs evenimentul”.

 In speranta ca veti gasi calea legala de solutionare a promelor celor sase familii cu copii si batrani,solicit raspun scris si verbal.


 Senator Elena Mitrea-Bacau                                                 19.12.2011

INTREBARI PENTRU ROMANII DIN DIASPORA

Intrebare adresata domnului Secretar de stat,Eugen Tomac-Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni in plenul Senatului de azi,prin care solicit precizari asupra catorva probleme ridicate de romanii din afara granitelor tarii.

1.Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunţat de curand lansarea sesiunii de finanţare a proiectelor pentru anul 2012. Solicitanţii (asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile, instituţiile sau persoanele fizice şi juridice reprezentative aparţinând comunităţilor româneşti de pretutindeni din afara graniţelor) vor trimite cererile de finantare , în perioada 15 decembrie 2011 – 31 ianuarie 2012.
Pentru o mai buna transparenta va solicit sa faceti publica situatia proiectelor derulate in acest an pentru diaspora,mai concret solicit,mai concret: lista solicitantilor,lista proiectelor depuse si lista proiectelor finantate ,cu valoarea de finantare pe solicitant,avand in vedere ca un solicitant poate depune maxim patru proiecte pe an, cate unul pentru: Cultură – „Constantin Brâncuşi”, Educaţie – „Nicolae Iorga”, Mass-media – „Mihai Eminescu”, Spiritualitate şi tradiţie – „Andrei Şaguna” .

2.A fost lansata in dezbatere Strategia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni.
Va rog sa precizati daca ati primit propuneri din partea romanilor din diaspora,care sunt  si daca acestea vor completa sau modica forma prezenta a Strategiei ?
3.Parte a romanilor din Diaspora au facut o propunere de modificare a Legii electorale,devenita ,,Petitia societatii civile de modificare a legii electorale,,.
Care este sustinerea pe care o acordati acestor modificari ?

Solicit raspuns scris si verbal

Senator Elena Mitrea –PSD Bacau
Vicepresedinta a Comisiei Romanilor de Pretutindeni






duminică, 11 decembrie 2011

,,Medierea mai aproape de tine!,,


                            CONFERINTA “MEDIEREA APROAPE DE TINE!”




La inceputul lunii decembrie a avut loc la Bucuresti,Palatul Parlamentului  Conferinta “Medierea Aproape de Tine!” organizata de catre Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, partener al Federal Mediation and Conciliation Service, Washington D.C., U.S.A., impreuna cu Institutul Diplomatic Roman.Conferinta organizata la Palatul Parlamentului reprezinta evenimentul principal al anului 2011 din cadrul campaniei de promovare a medierii in Romania la nivel institutional, dar si in randul publicului larg.Interesul manifestat de institutii prestigioase din Romania, Casa Regala, Institutul Diplomatic Roman, diplomati, dovedeste onorabilitatea si utilitatea profesiei de mediator care se identifica cu elita intelectualitatii.
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania a inteles ca promovarea profesiei se face prin pregatirea la standarde inalte a profesionistilor din cadrul federatiei, devenind un etalon al calitatii, polarizand in interiorul federatiei profesionisti care privesc profesia ca o vocatie.
Asa cum medierea reprezinta modalitatea universala de stingere a disputelor, astfel mediatorii romani reprezinta pacificatorii care au inteles ca procedura nu are granite.
Evenimentul a marcat finalizarea pregatirii unei echipe de mediatori de catre Federal Mediation and Conciliation Service, agentia federala specializata a S.U.A., si recunoasterea acestora de cei care au institutionalizat profesia.

In interventia pe care am avut-o la aceasta conferinta am facut o scurta referire la Medierea in politica.

Un domeniu al medierii despre care sunt mai putine lucruri de spus,cel putin in politica romaneasca.

Numeroasele experienţe tensionate din viaţa politică autohtonă indică faptul că există un potenţial de conflict la nivelul instituţiilor politice fundamentale (Parlament, Preşedinte, Guvern), care a generat în mod permanent crize politice şi instituţionale de-a lungul perioadei tranziţiei culminând cu suspendarea Preşedintelui de către Parlament în 2007, demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură a Parlamentului în 2009 si mai recent cu schimbarea Presedintelui Senatului.

Cu toate acestea am auzit mai putin de mediere in politica romaneasca,exemplificand un caz in care PSD Arad  a solicitat  mediere la impartirea deconcentratelor din judet,iar aceasta a fost efectuata de catre un lider de la centru si nu de catre un mediator in sine.
Cred ca acesta este tipul de mediere folosit in politica romaneasca sau poate sunt alte exemple si cu siguranta sunt,dar  pe care eu nu le cunosc.Si cred ca este un bun prilej de a pune subiectul in atentia Institutului de Stiinte Politice sau altor institutii ,ca tema de studiu ,,Medierea ca tehnica de solutionare a conflictelor politice in societatea romaneasca,, ,pentru ca asa cum stim medierea  poate fi aplicata tuturor tipurilor de conflicte in care partile accepta dialogul ca modalitate de clarificare a intereselor, in scopul ajungerii la o intelegere comuna, de durata si eficienta.
Poate ar fi mai mult de spus despre mediere în relaţiile internaţionale ,despre utilitatea medierii atât în prevenirea conflictelor, cât şi în gestionarea resurselor de criză şi a crizelor însasi. Medierea este consacrată de către dreptul internaţional, alături de celelalte mijloace de soluţionare paşnică a diferendelor dintre state, si  devine o cale tot mai frecventată de comunitatea internaţională de a interveni chiar pentru evitarea războaielor.
    
        Revenind la mediere in general ,locul acesteia între mijloacele de soluţionare a conflictelor este în continuă creştere. În ultimii ani, în numeroase ţări, profesia de mediator şi-a câştigat un loc în nomenclatorul profesiilor, acestui trend înscriindu-se şi România, care păstrează ca de obicei, o serie de particularităţi în materie.
Succesul medierii este dat de faptul că şi atunci când este instituţionalizată ea înseamnă un raport între două părţi în conflict în care intervine a treia parte pentru a găsi punctele comune de dialog, de comunicare, de înţelegere şi acord îndepărtând nu numai forţa, violenţa ci chiar şi intervenţia unei instanţe.
 Medierea recurge la raţiune, la cumpănirea argumentelor, la echilibrarea judecăţilor şi atitudinilor într-un câmp infinit de situaţii ,cuprinzând toate sectoarele de activitate umană, din sfera publică şi privată.
Medierea este un instrument al reducerii costurilor unei relaţii conflictuale, o sursă de satisfacţie pentru părţi, dar mai ales o cale de atingere a unor interese comune, printr-o organizare mai bună a conduitelor.
Promovarea medierii chiar agresiv as putea spune,la toate nivelele si in toate domeniile este lucru cel mai important pentru a face cunoscuta institutia medierii, importanta si utilitatea medierii în diverse sisteme de viaţă socială ,semnificaţia socială pozitivă.  
Poate ar trebui mai mult facut cunoscuta activitatea in domeniu a ţărilor care au acumulat o experienţă pozitivă în promovarea medierii. Sunt lucrari scrise,articole in publicatii de specialitate,pagini pline de interes despre  medierea în familie, în şcoală, în viaţa diferitelor grupuri din societate, în raporturile de muncă şi desigur în viaţa politică.
Dar nu peste tot medierea are o greutate socială pe care ar merita-o şi nu în toate societăţile ea se bucură de aceeaşi atenţie.
Viaţa dovedeşte că acele societăţi care au ştiut să-şi gestioneze sursele de tensiune şi conflict au atins parametrii înalţi în dezvoltarea economică şi socială, în gestionarea democratică a treburilor publice. Avem un exemplu clar în succesul SUA şi al Europei Unite, unde dialogul, negocierea, medierea conflictelor au permis actuala prosperitate, practicile unei democraţii autentice care să pună în valoare forţa solidarităţii şi comunicării.Si vorbind de promovarea medierii este de apreciat  Ministerul Justitiei care a publicat pe site-ul institutiei tabloul mediatorilor din Romania, ceea ce  reprezinta un prim pas pentru popularizarea institutiei medierii in Romania, ca alternativa pentru solutionarea conflictelor din justitie.
Si pentru a intari ideea de promovare a medierii pe orice canele cred ca un rol important il are si mass-media  care desi foloseste informatia si prezinta scandalurile, conflictele si disputele care s-au inmultit,trebuie sa recunoastem,din pacate lipsesc emisiunile informative despre mediere ca solutie de rezolvare amiabila a lor.






Despre constitutie si drepturile omului .

8 decembrie Ziua Constitutiei,9 decembrie –Ziua mondiala a luptei impotriva coruptiei,10 decembrie Ziua internationala a drepturilor omului  

Trei zile de o semnificatie deosebita .Tot atatea motive care au determinat organizarea dezbaterii « De la Conventia Europeana a Drepturilor Omului la Constitutia Romaniei contemporane:parcursul apararii drepturilor omului,realitati si politici publice in realizarea egalitatii in drepturi a cetatenilor romani » .
Organizatori au fost Departamentul egalitate de sanse,familie,relatii cu societatea civila,ONG si  minoritati PSD Bacau  in parteneriat cu Organizatia de femei PSD Bacau si Miscarea pentru Egalitate, Nediscriminare si Oportunitati Sociale MENOS Bacau. S-a avut in vedere :Respectarea drepturilor omului in Romania:intre teorie si realitate
a.Prevederile constitutionale,institutii chemate sa vegheze la garantarea aplicarii prevederilor constitutionale si a preeminentei acestora asupra legislatiei ;
b.Unele drepturi fundamentale :
-dreptul la viata
-dreptul la ocrotirea sanatatii 
-munca si protectia sociala a muncii
-nivelul de trai
-dreptul la alegeri democratice
-familia, protectia copiilor si tinerilor
-protectia persoanelor cu handicap
Discutiile au fost interesante .Pe parcursul a doua ore participantii au facut referire 
la nerespectarea drepturilor omului raportat la situatia existenta din educatie,sanatate ,asistenta sociala.Am ascultat cu interes toate interventiile ,parte din ele vor constitui materiale necesare pentru interpelari adresate guvernantilor.In cuvantul meu am facut referire la importnta acestor zile care ne-au reunit intr-o dezbatere importanta.
La 8 decembrie, romanii marcheaza ziua  Constitutiei.
Constitutia este legea fundamentala  a unui stat care reglementeaza principiile generale de  organizare a statului,drepturile,libertatile  si indatoririle fundamentale ale cetatenilor .
Actuala Constitutie a intrat in vigoare la 29 octombrie 2003 si a fost adoptata in urma unui referendum national
De fapt sunt cateva manifestari organizate de persoane carora chiar le pasa si respecta Constitutia ,cateva discursuri ,dar de cele mai multe ori  aceasta zi trece neobservata de catre cetatenii de rand si de catre noi toti dealtfel. Ne amintim totusi de Constitutie ori de cate ori suntem nedreptatiti .
Mai tragica decat letargia  care a cuprins intregul popor roman este atitudinea  acelora care au datoria si responsabilitatea sa o faca,sa o apere si sa o respecte.Din pacate astazi Constitutia a devenit facultativa pentru actuala putere.
Iata cele mai recente exemple.
Decizia Curţii Constituţionale a României privind constituţionalitatea îngheţării pensiilor şi salariilor în 2012 .Aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a mai multor articole din Constituţie şi, în acelaşi timp, o încurajare a guvernanţilor pentru neaplicarea legii sau ignorarea hotărârilor judecătoreşti.
Legea pensiilor, prevedea indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu pe economie.Printr-o iniţiativă a Guvernului, a fost suspendată  la aplicare, si astfel s-a decis îngheţarea pensiilor pentru anul 2012. Adică neaplicarea legii,ori pensia este un drept de proprietate, care nu poate fi afectat .Este a doua decizie a CCR care încurajează guvernanţii să nu aplice legea sau să ignore hotărârile daca amintim recenta decizie prin care s-a hotarat amânarea plăţii titlurilor executorii obţinute de salariaţi până în 2016.
Zilele acestea sunt marcate de discutiile aprige privitoare la comasarea alegerilor. O initiativa care, asemenea multor altor initiative ale Puterii, calca de-a dreptul in picioare...aceeasi Constitutie.

9 decembrie este Ziua internationala pentru lupta impotriva coruptiei.Coruptia reprezinta una  dintre cele mai serioase amenintari la adresa statului de drept.
Coruptia ne afecteaza pe toti si slabeste respectul fata de lege. Coruptia a atins cote alarmante si se fac pasi prea mici pentru reducerea nivelului ei, cat despre eradicare e prea mult spus.
10 decembrie este Ziua internationala a drepturiloe omului si este inchinata celor care si-au dedicat  si sacrificat viata in slujba idealurilor de promovare  si aparare  a drepturilor omului si consolidarea democratiei..
Incalcarea drepturilor omului este un capitol despre care sunt multe de spus in aceasta perioada in care Romania,reprezentantii celor care o guverneaza, au ales sa deconteze urmarile crizei doar prin masuri care aduc atingere drepturilor omului.Constitutia consfinteste o serie de drepturi  ;dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică ,dreptul la educatie ,dreptul la ocrotirea sanatatii,dreptul la mediul sanatos,drepturi privind protectia copiilor si tinerilor,varstnicilor ,persoanelor cu handicap.In mare parte toate aceste drepturi sunt mai mult sau mai putin  atinse astazi .

joi, 1 decembrie 2011

1Decembrie la Buhusi.La multi ani Romania!


1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.
Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar.


Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. [...]

Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţionalã care este statul naţional.[...]
O necesitate istoricã - naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”


Ziua Nationala a   Romaniei a fost marcata si la Buhusi .
Monumentul eroilor din centrul orasului este locul care reuneste an de an veteraniide razboi,reprezentanti ai institutiilor din oras,reprezentanti ai partidelor politice care isi aduc omagiu prin depunerea de coroane si jerbe de flori.