marți, 19 iulie 2011

Manastirea Ciolpani,Buhusi-judetul Bacau

Hramul Manastirii Ciolpani-judetul BacauHramul Manastirii Ciolpani-judetul Bacau

Sute de credincioşi au participat astăzi, 18 iulie, la hramul Mănăstirii Ciolpani, din judeţul Bacău, care a împlinit 20 de ani de când a fost înfiinţată. Slujba Sfintei Privegherii şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Aşezarea monahală de călugăriţe din această mănăstire este sprijinită duhovniceşte de arhim. Emilian Panait, stareţul Mănăstirii Runc.
An de an, hramul de la Ciolpani adună câteva sute de credincioși din județul Bacău, dar și din alte zone ale țării. Aceștia au o evlavie deosebită față de Sfântul Emilian și vin special la această mănăstire pentru a se închina la moaștele martirului chiar în ziua pomenirii acestuia.
La hramul Mănăstirii Ciolpani au fost prezeţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene care au transmis mai multe mesaje după terminarea slujbei. Cu prilejul aniversării a 20 de ani de existenţă a Mănăstirii Ciolpani, a fost editat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, un album care evocă fazele de construcţie ale ansamblului mănăstiresc şi activităţile multiple gospodăreşti ale acestei aşezări monahale.

20 de ani de osteneală sub oblăduirea Sfântul Emilian

Mănăstirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din judeţul Bacău, aflată în imediata apropiere a altei mănăstiri, Runc, până la care mai sunt de parcurs doar vreo trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de suliţaşul Ciolpan, călugărit aici şi de la care se trage şi numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuţă din lemn de stejar, care există şi azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric.
Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991 cu obşte de maici. Cu osteneala maicilor şi a arhimandritului Emilian Panait, stareţul Mănăstirii Runc şi duhovnicul maicilor, s-au construit trei clădiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila călugărească şi biserica mare. Sfinţirea bisericii mari cu hramul 'Sfântul Mucenic Emilian' s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an, la 18 iulie, creştinii vin să-l serbeze pe Sfântul Emilian


Manastirea Ciolpani este situata aproape de oraselul Buhusi. Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din moaste ale Sfantului mucenic Emilian de la Durostorum, fiind singura manastire din tara ce poarta hramul sfantului. Manastirea Ciolpani este de maici. Initial, pe acest loc a fost ridicat un schit de sulitasul Ciolpan care s-a si calugarit aici in vremea lui Petru Schiopu. Schitul s-a pastrat pana in 1730, dupa care Teodosie Cantacuzino a zidit pe acel loc o bisericuta din lemn care mai exista si astazi. Lacasul monahal a fost desfiintat in 1959, recapatandu-si statutul in 1992.Hram: Sfantul Emilian de la Durostorum, Adormirea Maicii Domnului (paraclis), Sfantul Nicolae (biserica din cimitir)

De la mânăstirea Ciolpani, la circa 2 km. pe dealurile de lângă Buhuși, prin pădure, se ajunge la o mânăstire de călugări,  care există aici, conform tradiției, de pe vremea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. E Mânăstirea Runc. În mijlocul liniștii specifice, rodul harului și al muncii îmbinate cu rugăciunea, după clopotnița original ornamentată, răsare biserica mânăstirii, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Lângă aceasta, grădina, îngrijită, chiliile monahilor și paraclisul, cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena, unde se află racla cu moaște ale Pruncilor uciși de Irod... Între valorile deosebite ale mânăstirii se înscrie icoana Maicii Domnului Axionița, din biserică și icoana Maicii Domnului adusă de la Kiev, din paraclis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu