joi, 22 decembrie 2011

Comasarea alegerilor - pericol pentru democraţie


§                Comasarea este rezultatul fricii PDL de a pierde alegerile. Recurgând la comasare, actuala putere vrea să fraudeze votul şi să păcălească electoratul.
§                Guvernul a luat o decizie profund nedemocratică. Este un atac fără precedent la adresa democraţiei. Se elimină principiul organizării de alegeri periodice, la momente determinate şi independente de voinţa partidelor.
§                În continuare, decizii importante pentru societate şi pentru sistemul nostru democratic se iau fără niciun fel de dezbatere şi fără a se ţine cont de vocea societăţii civile.
§                Guvernul utilizează o metodă ilegală pentru punerea în aplicare a proiectului de comasare a alegerilor, respectiv amânarea alegerilor locale şi prelungirea abuzivă a mandatelor aleşilor locali.
o               Conform legislaţiei în vigoare, mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite doar în caz de „război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav” (Legea 215/2001 a administraţiei publice locale). Guvernul propune o derogare de la această lege, fără să ofere însă niciun fel de justificare.
§                Comasarea alegerilor contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Codului de bune practici în materie electorală.
§                Dacă am accepta principiul invocat al economiilor la buget în perioadă de criză, ar trebui ca Franţa care la anul organizează 2 tipuri de scutin, prezidenţiale şi legislative, să le comaseze, cu atât mai mult cu cât au loc la diferenţă de doar o lună (în mai prezidenţialele şi în iunie legislativele) iar cheltuielile în Franţa sunt cu mult mai mari, fiind proporţionale cu numărul populaţiei, teritoriului, etc.
§                Se doreşte cumularea de alegeri diferite într-un scrutin în care oamenii vor fi obligaţi să voteze pe şase buletine de vot diferite, în acelaşi timp, ceea ce, în mod clar, va genera confuzie şi va bulversa electoratul.
§                Guvernul face un lucru fără precedent: introduce procurorii în birourile electorale. Din cei 2 magistraţi ai birourilor electorale judeţene şi din biroul electoral al mun. Bucureşti, unul va fi procuror.

3 comentarii: