vineri, 7 mai 2010

Despre pensii in general si despre militari in special !!!

GRUPUL PARLAMENTAR PSD+PC

DECLARATIA POLITICA
Prezentata in Plenul Senatului Romaniei in sedinta din 5 mai 2010
Despre pensii in general si despre militari in special !!!

Declaratia mea politica vine in completarea dezbaterii motiunii pe tema pensiilor si, de la bun inceput, doresc sa precizez ministrului Oprea ca: „pensile militare nu sunt doar un subiect de discutie pentru partidele politice si... nu sunt inventii ale acestora”. Discutiile din Senatul Romaniei sunt generate si create de nemultumirile unor categorii socio-profesionale, iar reactia partidelor, maniera de raspuns si actiune exprima modul de a apara interesele celor ce i-au ales, fiecare in maniera proprie. Daca pentru unii, subiecte precum: pensiile, salariile, invatamantul, sanatatea, siguranta cetateanului de rand sunt doar „teme de discutie” atunci sa nu ne surprinda dragostea pe care o manifesta electoratul pentru politicieni, prin al caror vot au ajuns sa le hotarasca soarta.
Nu exclud si nici nu ignor respectul si sustinerea pentru toate categoriile de pensionari, pentru toate categoriile defavorizate, iar daca a parut ca doar militarii sunt cei mai aparati este pentru ca onoarea si demnitatea nu se apara prin vorbe. Armata si-a castigat respectul prin fapte si ar fi nedrept ca sa primesca doar promisiuni.
Traim in aceeasi tara si intelegem nevoia de reforma, dar nu putem ignora munca de o viata a unor oameni care nu cer nimic mai mult decat drepturile cuvenite. S-au ignorat multe prevederi legale si constitutionale, dar cu toate acestea vreau sa amintesc prevederile art.47 din Constitutie conform carora:,,Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.,,. Ori, pana acum Guvernul nu a dat semne ca ar avea pe agenda obiective ca :dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca, investitii serioase sau absortie de fonduri europene. In schimb, zilnic, numarul somerilor se ingroasa, cresc taxele, impozitele, cresc preturile, scad salariile, cum va urma si scaderea pensiilor. Chiar daca guvernantii ne asigura ca nu vor scadea pensiile dupa noua lege, este o amagire!!!. La momentul adoptarii in Comisia de munca a Senatului a punctului de pensie in valoare de 45% din salariu mediu brut pe economie, ministrul Seitan spunea ca: „acesta nu va putea fi sustinut chiar daca va fi adoptat si de plen”. Acum punctul de pensie este de cca.39% din salariu mediu brut pe economie, indexarea cu rata inflatiei va duce in timp la 18%,ceea ce dupa toate regulile matematice inseamna micsorare.Recalcularea pensiilor militare mai mari de 3000 de lei, inseamna micsorarea pensiilor si cui?... militarilor cu grade superioare Nu cred ca poti smulge gradele unui general sau colonel din armata pentru a acoperi parte din deficitul bugetar.Nu cred ca pensionarii au vreo vina. Doar pentru ca traiesc inca si pentru ca traiesc in Romania, intrucat restul statelor NATO trateaza cu onoare si recunostinta personalul militar.
Introducerea pensiilor militare in sistemul public de pensii presupune impunerea unor obligatii. Ori sa nu uitam ca oamenii mai au si drepturi. Proiectul de lege a pensiilor in discutie prevede,printre altele, abrogarea Legii 80/1995 privind Statutul cadrelor militare(art.201,alin.t),ceea ce ar putea insemna :
- desfiintarea tuturor regulamentelor militare si inlocuirea acestora, ca in toate celelalte institutii, cu un regulament de ordine interioara;
- desfiintarea Justitiei Militare, concomitent cu abrogarea din Codul Penal a infractiunilor cu caracter militar;
- implicarea integrala a Codului Muncii si in armata, in special prevederile referitoare la plata orelor suplimentare, efectuate in serviciul de zi, la alarme, la aplicatii, la trageri, la catastrofe naturale si enumerarea ar putea continua ;

Insa, orice ar dori Guvernul sau "o anumita" parte a Parlamentului, nu vor putea desfiinta decizia C.C. nr. 20/2000, care consfiinteste dincolo de puterea executiva si legislativa, faptul ca militarii, ca parte principala a organelor de ordine publica interna (prevedere europeana), au dreptul la pensie de serviciu.
Deasemeni Legea 164/2001, art. 5, prevede ca: “Min.Apararii….initiaza propuneri de acte normative in domeniu”, ca drept exclusiv al acestui minister.
In concluzie: Ministerul muncii este in afara legii din acest punct de vedere.Deci abrogarea legilor ce tin de siguranta nationala, spatiu unde se include Statutul cadrelor militare si legea de pensionare si salarizare al militarilor , tine strict de responsabilitatea si autoritatea MApN, a CSAT si a presedintelui Romaniei. Ar insemna ca Romania sa iasa din Alianta NATO, prin nerespectarea obligatiilor asumate de statul roman. Militarii nu cer pensii “nesimtite” ci solicita respectarea principiilor cu care tara s-a aliniat la standardele organizatiei, de compatibilitate si interoperabilitate.
Art.2 ,din aceeasi lege ,prevede ca:“Pensiile militare acopera riscurile activitatii militare, precum si pierderile de venituri…” fara sa faca nici o precizare referitoare la contributii, unicitate, egalitate proletara sau orice altceva.
Desi nu mai este in vigoare, Constitutia din 1923, la art 120 prevedea: ” Gradele, decoratiunile si PENSIILE MILITARE, nu se pot lua decat numai in virtutea unei sentinte judecatoresti si in cazurile determinate de legi”,cum dealtfel mentionez ca nici regimul comunist nu a indraznit sa egalizeze pensiile .
Aceaste argumente si enumerarea poate continua, demonstreaza ignoranta celor care astazi hotarasc soarta romanilor prin reformare indiferent de urmari. Ma intreb ce se va intampla cu marea masa a pensionarilor si nu numai, daca militarii prin nenumaratele demersuri, nu au reusit sa lamureasca autoritatile despre normalitatea cerintelor lor.
S-au scurs prea multe ore, zile de dialog surd, s-au adus argumente, cum nu s-a facut in nici un demers pana acum si cred ca acei care trebuiau sa auda au auzit dar fara nici o pozitie care sa deblocheze situatia creata.
Va propun - daca macar copiii mai conteaza in aceasta tara - vorbiti cu copiii militarilor si va vor explica ce a insemnat pentru ei si familia lor numai faptul ca tatal cadru militar a fost nevoit sa se mute dintr-un loc in altul. In toata copilaria lor,ce a insemnat lipsa acestora de la cele mai importante evenimente din viata lor. Sunt trairi prea delicate care sa conteze in acest context, daca ne gandim ca argumente solide prevazute de Constitutie si legi in vigoare nu au avut puterea sa convinga. Si aici reamintesc ca desi Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului de lege, aceeasi instanta arata ca in cazul magistratilor si militarilor pensile speciale nu vor putea fi desfiintate nici pentru cei care urmeaza sa se pensioneze in viitor.,
Este de relevat totodata, ca exista posibilitatea ca un numar mare de pensionari sa se adreseze instantelor de judecata nationale si internationale, pentru contestarea diminuarii unui drept castigat, cu sanse de a obtine castig de cauza in procesele respective, atrage atentia Consiliul Legislativ.
Pentru toate acestea noi consideram necesara sustinerea cadrelor militare si altor categorii de pensionari, prin amendamentele depuse si sustinute in comisii si in plen.Si inca o data precizez ca acestea nu au fost doar subiecte de discutie, fapt pentru care merita atentia celor cu putere de decizie.



05.05.2010 SENATOR PSD-BACAU
ELENA MITREA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu