duminică, 1 august 2010

Romii - realitatea de langa noi



In urma cu aproape doua saptamani vizitam cartierele din oras populate cu cetateni de etnie roma .Am inceput cu colonia Bisrtitei-str.Gazariei.M-a izbit imaginea unui copil trist.Traiesc in conditii pe care nu le-au ales si cu atat mai mult copii indiferent de etnie nu-si aleg nici parintii si nici locul unde se nasc.E o tristete prin care vrea sa spuna ca si-ar dori mai mult sau altceva,desi nu-mi cere nimic.

Ii intalnesc si pe cei maturi si spun ca ar vrea mai mult dar puterea lor este limitata.Cei mai multi traiesc din ajutoare sociale sau din ce da Dumnezeu.Ma intreb oare cum si cand va putea statul roman sa rezolve problemele atator oameni care nu se pot descurca singuri-ce le oferim, cum ii educam si ce sansa le dam sa se poata descurca prin munca lor care sa le dea recompensa unui trai pentru ceea ce fac si nu pentru ce trebuie sau ar trebui sa faca altii pentru ei.





Un paradox…Totusi ii consider intr-un fel norocosi.Au reprezentantii lor pe linie politica prin Partida Romilor,sociala prin mediatori sanitari si scolari care le sunt zilnic aproape fizic si material prin sprijinul oferit de Asociatia Ovidiu Rom ,ba mai mult primaria a desemnat un consilier-expert pe problemele romilor si este cel care face medierea intre comunitatea roma si autoritatea locala.
Unul din mediatori ne insoteste si in zona Marginea .Ne spune povestea fiecarei familii si a copiilor acestor familii.



Primul lucru pe care il intalnesc dupa ce cobor ulita in catunul lor,este o familie cu trei copii,care traiesc din venitul minim garantat,intr-o casa gata sa cada.Muncesc cu ziua cand au unde si ce,in rest asteapta.Ce?...nici femeia nu stie.
Mergand mai departe o armata de copii ne intampina.Ma cutremur.Aud povestea unui copil cu handicap care a mers dea busilea pana la 7 ani.Imi povesteste cum a reusit sa faca rost de carje, pentru ca un carucior pe drumurile de aici este inutil.Cartierul se afla la marginea orasului,in drum spre Manastirile Runc si Ciolpani.Peisajul este superb-e si aceasta o recompensa-dar nu cred ca stiu si pot sa se bucure de minunatia naturii.


Ne intoarcem in oras.Vizitez un bloc denumit simbolic -la NATO,pe care il stiu dar in care nu am intrat de aproape 30 de ani.Aici locuiesc circa 30 de familie cu multi copii.Candva acest bloc gazduia zeci de tineri nefamilisti care faceau parte din cei aproape 11ooo de muncitori care isi aveau un loc de munca la Fabrica de Postav Buhusi -astazi S.C.Stofe Buhusi S.A.care mai da de lucru la numai vreo 8o de suflete si nu este tocmai simplu pentru conducatori sa o mai tina in functiune cand materia prima se aduce din import,cand costul utilitatilor este la limita suportabilitatii,cand sistemul de taxe si impozite sufoca sistemul,cand statul roman nu da nici o sansa economiei sa traiasca nu sa prospere. Revenind la subiect,in perioda 1980-1982 am fost locatara acestui bloc si astazi nu-mi vine sa cred ochilor cum arata aceste locuinte.
Familiile de romi ocupa doua sau trei nivele dar oricum toate sunt vraiste,cu grup social comun la fiecare nivel,care oricum nu stii daca asta mai reprezinta. Aici primaria a investit candva in reparatii si igienizare,dar...ce folos! Au chiar si un administarator responsabil dar,din pacate sunt greu de adus in realitate.


Am incercat sa identific o solutie-sprijin pentru constructie,consolidare,reabilitare,extindere locuinte,in sensul de ai ajuta macar sa nu mai traiasca cu zecile in spatii inghesuite.Este un proiect despre care nu indraznesc sa vorbesc mai mult inainte de a avea siguranta implementarii.Totusi autoritatea locala nu a ignorat prezenta lor .Cu finantare europeana a inceput lucrarile de constructie pentru o baie comuna,un dispensar medical pentru romii din Colonia Bistrita.
Am identificat o sansa,nu stiu daca cea mai buna,dar am primit cu interes informatia conform careia National Democratic Institute for International Affairs (NDI), cu sprijinul National Endowment for Democracy, a lansat programul anual Participarea politica a romilor din Romania(2010-2011), aflat în al cincelea an de implementare.Programul urmareste sa raspunda nevoii etniei rome de a avea lideri competenti si activi, care sa promoveze constant pe agenda politica si pe cea institutionala solutii viabile la problemele cu care romii se confrunta. Deja un reprezentant al etniei rome din Buhusi a urmat aceste cursuri si va avea un rol important prin comunicare constanta si profesionista in rezolvarea mai eficienta a problemelor cetatenilor romi, în stabilirea de colaborari si parteneriate la nivel local, national, international. .Regret anularea acestui obiectiv pentru Bacau si Comanesti prin nefinalizarea documentatiei de participare in timp util.
Ne-am bucurat nu demult de vizita la Buhusi a d-nei Alice Ratyis,reprezentanta NDI din Romania, impreuna cu care am discutat problema romilor si eventuale contacte in beneficiul acestora .
Public aceste informatii si nadajduiesc ca pe langa preocuparea mea,a autoritatii locale ,a celor cu care deja incercam sa realizam ceva,se vor gasi persoane care pot oferi sfaturi,solutii si de ce nu si implicare avand in vedere ca este o comunitate care se bucura de sprijin din partea UE,dar asta nu inseamna ca pozitia noastra trebuie sa fie ignoranta doar pentru ca sunt altfel decat noi in multe privinte.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu