luni, 28 martie 2011

Campania “CONSTIENTIZEAZA AUTISMUL”

Posted: martie 19, 2011 by Anca Dumitrescu (Neagu) in Uncategorized
Cu ocazia Zilei Internationale a Constientizarii Autismului, din data de 2 aprilie, Asociatia de Terapie Comportamental Aplicata si Asociatia Help Malin (www.helpautism.ro) impreuna cu partenerii lor initiaza campania “Constientizare autismul”, sub conceptul “Ignorarea inseamna condamnare”.
Scopul campaniei este de a impartasi cele mai relevante informatii despre aceasta tulburare acelor oameni de care depinde viata unor copii: parinti, medici si educatori. Aceasta realitate ce afecteazapeste 30.000 de persoane din Romania poate fi gestionata, iar efectele ei pot fi depasite cu ajutorul interventiei precoce si implicarii tuturor membrilor societatii.
Autismul este o tulburare neuro-biologică ce afectează dezvoltarea normală a abilităţilor de comunicare, de interacţiune socială, a funcţiilor cognitive şi a comportamentului. Toate aceste simptome se manifesta înaintea vârstei de 3 ani. Cu cat copilul este diagnosticat mai devreme si se incepe un program terapeutic individualizat, cu atat sansele sale de recuperare cresc considerabil.
Diagnosticarea acestor copii inaintea varstei de 3 sau 4 ani este foarte rara, iar cauzele sunt multiple: inexistenta unor caracteristici fizice specifice autismului (ca in cazul sindromului Down), trauma parintilor, informarea precara a specialistilor. Insa simptomele sunt usor de observat, printre cele mai importante amintim: dezvoltarea intarziata a limbajului sau chiar absenta acestuia,
exprimarea nevoilor prin gesturi limitate sau atipice (ex: se folosesc de mana unei alte persoane ca un instrument pentru a deschide usa), interes scazut fata de ceilalti copii sau fata de jocul acestora. La nivelul comportamentelor se observa miscari motrice repetitive si intense, ce pot parea ciudate (ex: fluturarea mainilor), tendinta copilului de a se fixa pe un singur obiect, dificultati
mari in a accepta schimbari in mediu (orice experienta noua poate fi insotita de reactii extreme – plans, agresivitate – fara un motiv aparent). La unii copii, se poate observa si hiperactivitatea, contact vizual redus si impotrivirea la interactiunea fizica si emotionala.
Campania avand mesaj principal “Cu ajutorul tău, copilul cu autism POATE FI RECUPERAT!” se va desfasura in perioada 28 martie – 3 aprilie si va fi declinata pe TV, radio, on-line si direct mailing catre 80 000 tinte. Va fi completata prin activitati de PR si BTL: comunicat de presa si relatii cu media, conferinte, distributie flyere in parcuri pe data de 2 aprilie (cu trimitere catre puncte
informative din parc, unde se vor da detalii despre autism, terapie si diagnosticare precoce). In plus, 30 000 brosuri se vor distribui in gradinite, cabinete medicale pediatrie, spitale copii, policlinici medici neuropsihiatrii.
Campania a fost dezvoltata de organizatori impreuna cu agentia Mercury360, iar implementarea va realizata cu ajutorul: Media Investment, Coprint, Square Sound Studio, a tuturor statiilor TV si radio care vor difiza spotul.

Campania va fi desfasurata prin sustinerea Senatorului Elena Mitrea, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Mininsterul muncii si integrarii sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu