vineri, 25 martie 2011

Reducerea TVA la alimente este o măsură absolut necesară!


§        Reducerea TVA la alimente nu este un pericol pentru salarii şi pensii. Măsura va oferi românilor accesul la alimente mai ieftine.
§        Prețul alimentelor este o problemă de securitate națională.
§        În plus, un TVA redus va dinamiza producţia (în domeniul alimentar) şi va genera locuri de muncă.
§        În paralel cu reducerea TVA trebuie luate şi alte măsuri de stimulare economică şi de creare de noi locuri de muncă.
§        Guvernul are bani, dar nu ştie sau nu vrea să-i colecteze.
o       Preşedintele Curţii de Conturi a precizat că economia subterană în România depăşeşte 50 de miliarde de euro anual.
o       În aceste condiţii de ce nu se iau măsuri? De ce guvernul baga şi mai mult mâna în buzunarele pensionarilor, a profesorilor şi a medicilor? De ce guvernul taie din sprijinul firesc şi necesar acordat persoanelor aflate în dificultate?

§        Multe state membre ale Uniunii Europene practică un TVA redus faţă de cota de bază pentru produsele alimentare (datele Comisiei Europene, la 1 ianuarie 2011).
o       În Germania produsele agricole sunt supuse unei taxe de 7%, comparativ cu cota standard de 19%.
o       Irlanda şi Marea Britanie au scutit produsele alimentare de această taxă pe consum.
o       În Italia, TVA pentru alimentele de bază este de 4%, în condiţiile în care cota standard este de 20%, iar francezii aplică pentru mâncare o taxă de 5,5%, la o cotă standard de 19,6%.
o       Portugalia percepe un TVA de 6% la produsele alimentare, în condiţiile în care nivelul standard este de 23%. Acelaşi nivel îl aplică şi belgienii, la o cotă standard a TVA de 21%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu