luni, 18 iunie 2012


Munca decenta pentru lucratorii familiali
           
(Interpelare -plen 18.06.2012)
In aprilie 2011,a fost adoptata,la Geneva, Convenţia cu privire la munca decentă prestată de către muncitoarele şi muncitorii casnici .
Confederaţia Internaţională a Sindicatelor a iniţiat campania mondială “12 în 2012” cu scopul de a determina 12 state să ratifice Convenţia 189 până la sfârşitul anului 2012.
Campania vizeaza protejărea drepturilor lucrătorilor familiali si este sustinuta de Blocul Național Sindical, Organizația de femei a Blocului Național Sindical și Rețeaua Națională a Comitetelor de Gen BNS care cer Parlamentului si Guvernului Romaniei demararea procedurii de ratificare a Conventiei 189.
În majoritatea ţărilor, inclusiv în România, această categorie de lucrători este exclusă din legislaţia muncii şi din programele de protecţie socială. Multora li se refuză dreptul - fie legal, fie în practică - de a forma sau de a se înscrie într-un sindicat. Din acest motiv, relele tratamente, exploatarea, violenţa şi abuzurile psihice sau fizice sunt frecvente şi adesea scapă nepedepsite. Aceşti lucrători familiali sunt angajaţi să lucreze în casele altora – au grijă de bătrâni sau de copii, fac curăţenie, spală, gătesc şi fac multe alte eforturi care nu le sunt recunoscute, şi chiar mai mult, munca lor este subevaluată şi subplatită.
 O majoritate covârşitoare, 82% dintre aceşti lucrători sunt femei, multe dintre ele minore sau imigrante, în cazul lor statutul pe piaţa muncii fiind cu atât mai fragil.
Având în vedere că peste 100 de milioane de lucrători sunt afectaţi de lipsa unor reglementări solide, organismul Naţiunilor Unite care se ocupă de probleme de muncă, Organizaţia Mondială a Muncii a adoptat Convenţia 189 (C189) şi Recomandarea 201 (R201) privind Lucrătorii Familiali. C189 recunoaşte dreptul acestora de a se asocia şi forma sindicate, lucru care este încă interzis în multe state. De asemenea, apără dreptul la salariul minim în ţări în care acesta este prevăzut prin lege şi apăra salariile lunare, precum şi accesul la protecţie socială, inclusiv în cazul maternităţii.
Convenţia 189 oferă lucrătorilor familiali dreptul la o zi liberă pe săptămână şi reglementează orele de lucru. În esenţă, Convenţia garantează dreptul lucrătorilor familiali de a fi trataţi la fel ca orice alt angajat aflat sub protecţia legislaţiei muncii.
Campania CIS 12 în 2012 este organizată în cooperare cu alte organizaţii din întreaga lume, precum IUF (Uniunea Globală pentru Hrană, Ferme şi Hotelieri), Reţeaua Internaţională a Lucrătorilor Domestici, Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi alte organizaţii care apără drepturile omului, ale femeilor şi lucrătorilor migranţi.
Întrucât v-aţi arătat deschisi demersurilor de susţinere a actelor de realizare şi consolidare a unei pieţe a muncii care ţine cont de planul social şi de respectarea drepturilor sociale ale oamenilor, vă rog să sprijiniți aceasta Campanie prin adoptărea deciziei de ratificare a Convenţiei 189 - Muncă decentă pentru lucrătorii familiali.
Va rog sa faceti precizari asupra acordului privind ratificarea Convenţiei 189 si daca aceasta este posibil sa se incadreze in termenul Campaniei ,sfarsitul anului 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu