joi, 16 septembrie 2010

Situatia invatamantului romanesc vizavi de hotararea ministrului de a cumpara papusi cu handicap pentru copiii din gradinite

Si pentru ca inca parlamentarii mai au dreptul de a-i interpela pe guvernanti,luni 13 septembrie,m-am adresat dl.ministru Funeriu pentru a afla mai multe detalii privind hotararea total nepotrivita privind alocarea unor sume in investitii inutile si chiar jignitoare.Prin acest demers ma alatur celor care contesta aceasta abordare fie ea si doar ca discutie, ca sa nu mai vorbim de reactia care s-ar naste daca micutii chiar ar trebui sa se joace cu aceste inventii nepotrivite.Astept bineinteles raspunsul oficial la interpelarea sustinuta in plenul Senatului.


,,Aflam cu stupoare despre intentia d-voastra de a cumpara peste 12.000 de papusi cu handicap care ar urma sa fie trimise in gradinite, pentru a invata copiii ca trebuie sa respecte si persoanele cu dizabilitati .Pentru aceasta sunteti dispus sa puneti la bataie cca. 3 milioane de euro. Subsriu celor care au combatut si au sesizat ca nepotrivita aceasta hotarare ,atat pentru persoanele cu dizabilitati cat si pentru micutii care ar urma sa se joace cu aceste inventii meschine si va atentionez ca educatia si intr-un sens si celalalt nu se rezuma la hotararea la care sper ca veti renunta.
În acelaşi timp Guvernul prin nepăsarea faţă de persoanele cu dizabilitate din România a diminuat multe drepturi sau nu le mai acordă pentru a se scoate România din criză.
Normalitatea şi demnitatea persoanelor cu dizabilitate se realizează prin schimbarea de atitudine şi mentalitate, fapt ce trebuie pornit din familie, grădiniţă, şcoală, universitate.
Interacţiunea copiilor teferi cu persoanele aflate în nevoie, copii şi adulţi, se realizează prin acţiuni reale, permanente în centre sau în familia persoanei cu dizabilitate deoarece multe sunt imobilizate.
Excursii, vizite la muzee, în parcuri, spectacole organizate împreună, ajutorul efectiv şi dialogul cu persoanele cu dizabilitate sunt lucruri fireşti pentru care nu trebuie cheltuiţi bani guvernamentali ci doar implementat voluntariatul ca în toată Europa.
Cat despre investitia inutila pe care doriti sa o faceti in gradinite va rog sa luati act de adevaratele ineficiente si disfunctionalitati in sistemul pe care il conduceti si sa hotarati caatare.Va aduc la cunostinta ca la acest inceput de an scolar sunt sute de unitati de invatamânt nu au primit avizul sanitar din motivele enumerate:

- cladiri vechi cu structura de rezistenta afectata,daca vorbim de scoli neizolate termic e prea mult
- grupuri sanitare inadecvate sau insuficiente raportat la numarul de elevi
- lipsa apei curecte
- lipsa canalizarii
- mobilier inadecvat,iluminat artificial necorespunzator, instalatii electrice vechi
- spatii insalubre, neigienizate
- spatii care necesita reparatii ample sau chiar capitale
- spatii improprii desfasurarii activitatilor scolare
- lipsa trusa prim ajutor
- materiale de curatenie si substante de dezinfectie insuficiente

Exista scoli noi in care s-a investit parca fara nici un studiu asupra perspectivei populatiei scolare ,care vor intra in conservare din acest an scolar, iar elevii vor trebui sa faca naveta catre alte locatii,pentru care adaug:
- lipsa mijloacelor de transport,a microbuzelor scolare in multe zone neagreate politic la momentul repartizarii.
-primarii care nu mai pot suporta costul reparatiilor si asigurarilor pentru mijloacele de transport.
-primarii care nu au achitat costul lemnelor consumate in anul trecut si asigurarea necesarului pentru aceasta iarna..
Deasemeni consider ca reducerea dramatica a salariilor cadrelor didactice si ale parintilor elevilor , concedierea a mii de cadre didactice,desfiintarea scolilor de arte si meserii din mediu rural si comasarea scolilor vor contribui la cresterea abandonului scolar.
Va intreb ce considerati mai util achizitionarea unor jucarii inutile sau rezolvarea problemelor pe care tocmai le-am enumerat.Cum ,cand si ce masuri veti lua ca invatamantul romanesc sa intre in normalitate.Daca bugetul alocat ministerului pe care il conduceti va fi diminuat de la un an la altul,motiv pentru care sunt atatea deficiente in sistemul de invatamant cine va deconta aceste nerealizari si cu ce pret pentru societate.

Astept raspuns scris.,,

3 comentarii:

  1. Aveti dreptate.. Copiii cu dizabilitati ar trebui sa fie in scoli si gradinite in locul acestor papusi. Se cheltuie bani aiurea....
    Sa speram ca se va razgandi.

    Carmen Gherca

    RăspundețiȘtergere
  2. Raspunsul il vom avea in doua saptamani.Sper...am interventii din iunie la la care nu am raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt foarte ocupati cu astfel de achizitii....

    RăspundețiȘtergere