luni, 6 decembrie 2010

Austeritate,dezinteres sau ignoranta puterii?!!!


 Indemnizatia pentru cresterea copilului-austeritate,dezinteres sau  ignoranta puterii?!!!

Orice persoana de buna credinta ,cu atat mai mult un partid cu adevarat social-democrat,nu poare ramane nepasator in fata unei decizii aberante cum este aceasta noua mostra de sfidare a romanilor.
Decizia Guvernului Boc de reducere a perioadei concediului de crestere a copilului,fara implementarea unor masuri alternative de sprijinire a familiei  si fara  o dezbatere publica cu reprezentantele mamelor,constituie ,in fapt,o practica frecventa de ignorare a dialogului.
 Chiar daca cei aflati la putere arunca vina asupra FMI atunci cand vor sa impuna tot felul de decizii inacceptabile, le reamintim  ca Romania nu este guvernata de FMI ,iar de aceasta data, in privinta copiilor si mamelor  impactul va avea consecinte devastatoare asupra viitorului copiilor si evident al natalitatii .
 Avem încă o dovadă a faptului că acest Guvern vine cu variante menite să reducă sprijinul statului ,doar pentru acele categorii care chiar au nevoie de el,iar politicile sale reprezintă o crimă împotriva societății, în toate componentele sale de bază.Dupa pensionari,profesori,medici,personal din asistenta sociala,persoane cu handicap, acum, sunt atacați copiii.
 Ministrul muncii ignora lipsa creselor,a bonelor calificate ,lipsa unei legislatii care sa ofere mamicilor linistea ca isi lasa copilul pe maini bune,si cel mai important imposibilitatea multora de a-si permite sa plateasca o bona din salarii diminuate cu 25%.
  Dupa ce Guvernul a anulat acordarea ajutorului de 200 de euro pentru tinerii care întemeiază o familie şi a trusoului la naşterea unui copil,vine cu decizii care nu va face decat ca familiile tinere sa aleaga intre a mai intemeia sau nu o familie ,intre a mai avea sau nu un copil,intre a pleca sau a ramane in Romania.
 Parerea de sociolog a Robertei Anastase care a vazut ,,ca exista multe statistici care releva nevoia sau dorinta femeilor de a reveni dupa sase luni in general la locul de munca,,nu este suficienta si convingatoare pentru a sustine aceasta decizie  a puterii,care este antisociala,antiromaneasca,antiumana.
Domnia sa nu a avut  sentimente materne si nu a  simtit ce inseamna responsabilitatea si grija unei mame pentru copilul ei.Copii si mamele nu sunt doar cifre intr-o statistica.Dorinte si nevoi avem cu totii ,dar nu totdeuna facem ceea ne dorim si in cazul puterii actuale romanii nu au alta solutie decat aceea de a se  supune unor decizii aberante .
     Cu certitudine , Guvernul va impune modificarea privind concediul maternal prin ordonanţă de urgenţă sau prin angajare, aşa cum se adoptă mai nou legile în România ,dar pentru ceea ce tine de noi in Parlament vom face tot ce ne sta in putinta sa oprim acesta nedreptate.
 Cred ca egalitatea de sanse este un concept ignorat in noua strategie sociala, care face diferenta intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care fie au avut perioada asimilata cu venituri sau fara venituri. La fel somerii, cei cu concediu medical, pensie de invaliditate, studentii,cursantii pentru formare si perfectionare vor primi o indemnizatie in functie de statul care il au in momentul in care vor avea un copil ,sau vor alege sa renunte la un lucru firesc intr-o societate normala.
Desi s-a renuntat la injumatatirea concediului maternal,nu putem sa nu criticam in continuare  dubla nedreptate făcuta mamelor și copiilor .
Indemnizația pentru cresterea copilului a fost deja redusă, cu 15%  odată cu aplicarea măsurilor de austeritate. Pentru ca masura de reducere cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului expira la sfarsitul anului, Guvernul pregateste alte reduceri pentru aceeasi categorie mame si copii.Cred ca ar trebui  ca  ministrul Botis, sa  prezinte rezultatul analizei pe care ar fi trebuit sa o faca ,mai concret   ce procent din PIB a acoperit aceasta masura si ce economii va aduce masurile pe care tocmai le pregatste .
-Ce economii  va face cu copii nenascuti inca si care cu siguranta nu se vor mai naste dupa aplicarea acestor masuri ?

Guvernul trebuie sa tina  seama ca in Romania  nu exista un sistem de ingrijire si ocrotire a copilului pana la 3 ani,ca cele cateva zeci de crese sunt insuficiente ,ca  mortalitatea infantila a atins cote alarmante,ca starea de sanatate a romanilor este in general proasta si ca saracia domneste ca la ea acasa.
Sigur propunerea de acordare a  stimulentelor o va determina pe mama sa se intoarca la locul de munca, pentru a suplini reducerea indemnizatiei,dar lipsind de acasa copilul s-ar putea imbolnavi si  mama ar putea  fi nevoita sa apeleze la concedii medicale.
-Ce alternativa ofera Guvernul parintilor care nu au o cresa ,nu au bunici care sa ingrijeasca copilul in lipsa mamei,nu au bani sa  plateasca o bona?In  aceste conditii, mama va alege sa ramana in continuare cu copilul,dar fara nici un sprijin financiar.In oricare din situatii va suferi atat mama cat si copilul.

     Ca atarerespingem hotararea pripita a Guvernului privind injumatatirea concediului pentru cresterea copilului cat si reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului,fara alternativa pentru cresterea si educarea copilului pentru perioada cand mama este obligata sa revina la locul de munca , fara o analiza prealabila a impactului produs de aplicarea masurii si fara justificarea ca economiile rezultate din aplicarea masurii vor completa deficitul bugetar in masura in care poate sa scoata Romania din criza in care se zbate.
          Concret precizez ca actuala legislaţie este din 2003 şi a avut rezultate pozitive în ceea ce priveşte natalitatea şi siguranţa celor care au avut copii,iar reducerea cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost o masura provizorie,aplicata odată cu tăierile de salarii, cu termen decembrie 2010,fapt pentru care cerem Guvernului sa revina la acordarea indemnizaţiei maternale la nivelul de 85% din nivelul veniturilor din ultimul an si pastrarea termenului  de 2 ani pentru cresterea si ingrijirea copilului,respectiv 3 ani pentru copilul cu dizabilitati.
                       
                                                                           Senator PSD-Bacau Elena Mitrea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu