marți, 27 noiembrie 2012



Bucureşti, 26 noiembrie 2012

Campania Nationala 2012

16 Zile de Activism împotriva Violenţei de Gen

Campania 16 Zile de Activism împotriva Violenţei de Gen a fost lansată în 1991 spre a se organiza acţiuni internaţionale, în special contra violenţei împotriva femeii. Cele 16 zile, între 25 noiembrie şi 10 decembrie, au fost alese special deoarece includ zile importante precum:

  • 25 Noiembrie: Ziua Internaţională de Eliminare a Violenţei Împotriva Femeilo
  • 29 Noiembrie: Ziua Luptătorilor pentru Drepturile Femeilor
  • 1 Decembrie: Ziua Mondială împotriva SIDA
  • 3 Decembrie: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
  • 10 Decembrie: Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Am paricipat cu interes la masa rotunda ,,Pace acasă, pace în lume ,,organizata de Comitetul pentru Egalitate de Gen și Dezvoltare al Corpului Păcii România, în parteneriat cu Fundația Sensiblu și Fundația IREX/Programul Biblionet .Astfel a luat startul Campania Nationala ,,16 Zile de activism impotriva Violentei de gen 
Pace acasă, pace în lume(comunicat de presa)

Comitetul pentru Egalitate de Gen și Dezvoltare al Corpului Păcii România, în parteneriat cu Fundația Sensiblu și Fundația IREX/Programul Biblionet au lansat Campania ”Pace acasă, pace în lume” în cadrul celor 16 Zile Internaţionale de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii. Tema acestui an este "Prin Pacea de acasă pentru Pace în lume".

Competiția cu tema ”Prin pacea de acasă pentru Pace în lume” a fost lansată în cadrul unei mese rotunde la Biblioteca Metropolitană București, Filiala Ion Creangă, BiblioLounge, Str. Christian Tell Nr. 10, la care au participat aproximativ 30 de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și instituțiilor publice cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței în familie. Concursul Naţional de Eseuri, Poezii, Artă, Spectacol de Teatru și Fotografie este deschis la nivel național tuturor elevilor interesați din școlile generale, liceele, organizațiile și bibliotecile din România și îi încurajează pe aceștia să vorbească despre violența în familie și să ia atitudine împotriva acestui fenomen.
Masa rotundă a fost un prilej și pentru reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale și ai instituțiilor publice prezente la întâlnire să facă o analiză a contextului legislativ actual și a principalelor provocări cu care se confruntă în prevenirea și combaterea violenței în familie. La întâlnire a participat și dna senator Elena Mitrea, Vicepreședintă a Comisiei Românilor de Pretutindeni, alături de reprezentanți ai Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de sector.
Subfinanțarea programelor de prevenire și combatere a violențelor în familie a fost unul din subiectele importante dezbătute în cadrul acestei întâlniri, precum și identificarea unor soluții pentru asigurarea resurselor financiare necesare funcționării serviciilor pentru sprijinirea victimelor violenței în familie.
Instituțiile publice și-au afirmat suportul pentru programele de prevenire și combatere a violenței în familie. ”Considerați Poliția un partener!”, a afirmat Dr. Grațiela Văduva, Șef Serviciu Prevenire din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Semnale pozitive au fost primite și de la nivelul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale cu referire la Strategia Națională privind prevenirea și combaterea violenței în familie, care a primit aviz pozitiv din partea tuturor ministerelor, urmând să fie supusă aprobării Guvernului în cel mai scurt timp.
La finele discuțiilor, participanții au stabilit pașii următori ai colaborării lor în interesul victimelor violenței în familie: reactivarea rețelei organizațiilor non-guvernamentale cu programe împotriva violenței în familie, asigurarea unei finanțări adecvate a acestor programe și, cel mai important, protejarea vieții să fie inclusă pe agenda politică, indiferent cine sunt cei care ne conduc.
*          *          *
Fundația Sensiblu este o fundație corporativă înființată în anul 2002 de Sensiblu, cel mai mare lanț de farmacii din România. De la începutul activității, Fundația Sensiblu s-a implicat în susținerea femeilor și copiilor victime ale violenței domestice prin serviciile gratuite de consiliere socială, psihologică și juridică și cazarea în adăpostul temporar. Din anul 2002, peste 3500 de femei și copii victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, și peste 120 de persoane au fost găzduite în adăpost. Fundația Sensiblu este acreditată conform legii ca furnizor de servicii sociale.
Programul național Biblionet - lumea în biblioteca mea este una dintre cele mai importante investiții într-o intervenție de anvergură pentru facilitarea accesului public la Internet și construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. Biblionet este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates și se derulează pe o perioadă de 5 ani prin Fundația International Research & Exchanges Board (IREX).
Comitetul pentru Egalitate de Gen și Dezvoltare al Corpului Păcii România (GAD) este un grup de acţiune al Corpului Păcii alcătuit din voluntari americani şi români, care promovează egalitatea sexelor în procesele de dezvoltare economică şi socială din România.

Pentru mai multe detalii, contactaţi:
Fundaţia Sensiblu 
Cristina Horia
Director Executiv Fundația Sensiblu 
0726 301 331
Cristina.horia@adpharma.com                                                                                                                                                                
GAD
Andrea Cristancho
Președintă GAD
0734 622 034
Fundația IREX/Programul Biblionet
Daniela Drăghici
Advocacy Officer
0734 220 073


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu