joi, 9 iunie 2011

Asociatia Betania Bacau inchide centre de asistenta sociala datorita finantarii insuficiente


Sebastian Lazaroiu   interpelat de senatoarea  Elena Mitrea,in sedinta Senatului din 7.06.2011 ,ocazie cu care aceasta ii ofera un exemplu de implicare si grija manifestata fata de copii si categorii defavorizate.


D-le ministru

Va aduc la cunostinta un exemplu de daruire din partea unei asociatii ,pe care statul, care a dovedit ca manifesta  dezinteres chiar si pentru copii si bolnavi, l-ar putea avea in vedere si adapta sistemului de asistenta sociala la nivel national . Este vorba despre Asociaţia Betania  Bacau, asociatie de ultilitate publica ,o organizaţie umanitară de sprijinire a tuturor categoriilor defavorizate ale comunitãtii,care  prin derularea de proiecte sociale, medicale şi educative, a creat servicii unice în regiune pentru copii, reusind sa faca pentru copiii necajiti ai Bacaului mai mult decat au facut toate institutiile statului la un loc.
 Remarc faptul ca Asociatia BETANIA  a infiintat primul serviciu din zona Moldovei destinat autistilor,o problema pe care statul o ignora chiar in conditiile in care exista o lege cu aplicare de la inceputul acestui an ,inaplicabila din acelasi dezinteres manifestat si in elaborarea  normelor metodologoce  de aplicare.Aceasta asociatia  are  psihologi si educatori specializati in lucrul cu copii cu autism, care presupune cunostinte si abilitati speciale,si prin activitatea sa demonstreaza ca unii dintre copiii cu autism pot fi integrati  si treptat scosi din sistemul de asistenta sociala.
             Infiintata in 1995 ,cu finantare olandeza, timp10 ani ,asociatia a sustinut  toate cheltuiele si a facut  proiecte  pe termen lung: Centrul „Lalelelor” - centru de primire pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat, Centrul de Integrare a Tinerilor în Bacău şi Bucureşti, Centrul de Zi Betania pentru copiii cu dizabilităţi; Centrul de Zi „Delfinul” pentru copiii cu autism; Centrul de Consiliere, Informare şi Sprijin pentru familii aflate în situaţii de criză, Centrul de Asistenţă a Victimelor Traficului de Persoane,a realizat de asemenea, investiţii în sănătate şi învăţământ si acorda asistenta pentru cca 250 de copii şi beneficiari zilnic.Asociatia lucrează  cu specialisti si voluntari,iar  cheltuielile de functionare sunt  acoperite in proportie de  80% din donatii externe ,din Olanda,careia i se solicita in continure finantare si care firesc se uita la cat contribuie Romania ,fara a înțelege de ce aceasta o face  tot mai puțin, de la an la an.
           Principala problemă cu care se confrunta asociatia in prezent este  finanțarea. In acest an Asociatia Betania are nevoie de peste 1,4 milioane de lei. Autoritatea locala a alocat cu mult prea putin,in masura in care i-a fost repartizat ca parte din bugetul asigurarilor sociale ,pe care MMFPS l-a avut in calculul bugetului pentru anul 2011,neluand in seama amendamentele de suplimentare care veneau sa justificare situatia financiara reala a sistemului de asistenta sociala raportat la realitate la nivel national si implicit judetean .
Recent mass-media a adus in atentie cazul mamei cu doi copii de 5 si respectiv 13 ani,care dormeau de două săptămâni într-o scară de bloc din Bacău,ramasi pe drumuri,dupa ce mama plecată la muncă în Italia(o alta problema a Romaniei),cand s-a intors a aflat că familia i-a vândut apartamentul. Asociatia Betania a oferit adapost provizoriu in Centrul  Lalelelor, care s-a închis saptamana trecuta din lipsa finantarii si chiar in aceste conditii asociatia s-a angajat sa plateasca chiria într-un apartament din Bacau si sa caute un loc de munca mamei.
Evidentiez ca mai sunt si alte organizatii care se implica cu daruire in viata sociala a judetului,SPAS si DGASPC Bacau care printr-un management performant reusesc sa amelioreze viata si coditiile de trai a copiilor,varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati,toate avand aceeasi problema –insuficienta finantare in raport cu nevoile reale ale populatiei expusa in continuare riscului saraciei. 
Va rog dle ministru sa oferiti o solutie acestei asociatii care urmeaza sa inchida inca un  centru- centrul de zi pt copii cu dizabilitati dupa cel de primire pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatati si sa analizati posibilitatea contribuitiei cu parte necesara de sustinere asa incat aceste centre sa poata oferi in continuare servicii copiilor in nevoie..Deasemeni va rog,sa raspundeti presedintelui Asociatiei Betania Bacau care considera ca: Este inadmisibil ca într-un stat European să nu fie reglementată finanţarea serviciilor sociale. Sunt legi care se bat cap în cap (OG nr.68/2003, Legea 34/1998, Legea 350/2005, OG nr.34/2006). Nimeni nu răspunde de nimic. Probleme sociale sunt multe şi destul de simplu de rezolvat. Este, însă, o chestie de voinţă dacă se pot rezolva sau nu,,.
Atasez document privind DESTINATIILE FONDURILOR ATRASE DE ASOCIATIA BETANIA ÎN CEI 15 ANI DE EXISTENTA.

Solicit raspuns scris .                         
  Senator Elena Mitrea Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu