joi, 2 iunie 2011

TE IUBESTE MAMA-proiect pentru copii romanilor plecati la munca in strainatate

Poveste de viata devenita proiect03/06/2011


Narcis Iustin IanauIeri, Biblioteca Judeteana "C. Sturdza" a gazduit masa rotunda de lansare a proiectului "Te iubeste mama!". Inspirat din povestea reala a unei mame plecate in strainatate impreuna cu copilului sau, proiectul se adreseaza atat parintilor, cat si copiilor despartiti din cauza neajunsurilor. Copiii care raman acasa sufera de dorul parintilor plecati in strainatate la munca, iar lipsa unor mijloace de comunicare adecvate face ca acestia sa sufere. Proiectul, la care colaboreaza Asociatia italiana Ala Milano Onlus, Fundatia Irex si Asociatia Bibliotecarilor are la baza statisticile care plaseaza tara noastra in fruntea clasamentului privind numarul de copii cu parinti plecati in strainatate. 350.000 de copii din Romania sunt "orfani ai migratiei", iar 126.000 au ambii parinti plecati in strainatate. "Acesti copii sunt mai multi in realitate decat cei raportati in statistici. Nu exista comunicare intre acesti parinti si copiii lor, iar noi cautam solutii sa facilitam acest contact. Orice copil poate veni intr-o biblioteca publica unde se poate conecta la internet si isi poate vedea si auzi parintii", a explicat Silvia Dumitrache, coordonatorul de proiect si sora mamei de la care a plecat initiativa proiectului. "Sora mea este unul din parintii fericiti care au plecat cu copilul. De ziua ei, s-a gandit sa faca un cadou altor parinti care nu au avut aceasta sansa", a mai spus Silvia Dumitrache.


Din Bacau in toata tara

„Ne-am implicat ca institutie pentru ca dispunem de personal calificat in biblioteci, tehnologie, iar copiii o pot accesa deocamdata in 41 de biblioteci din judet, iar pana in toamna alte 20 vor fi echipate prin programul Biblionet", a declarat Gabriela Muraru, directorul Bibliotecii Judetene. Gratie programului national Biblionet, in cele 41 de biblioteci exista calculatoare conectate la internet, imprimante, casti cu microfon. Proiectul se bucura si de sprijinul factorilor politici. Senatorul de Bacau, Elena Mitrea (PSD), va incepe chiar o campanie "de atragere a altor parlamentari in acest demers, caruia m-am alaturat cu toata dragostea". Tot un ambasador al proiectului a devenit si Narcis Iustin Ianau, invitat special in cadrul mesei rotunde pentru a le vorbi celor prezenti despre propria experienta: mama sa a lucrat timp de 9 ani in Italia.
"Sunt aici pentru a incuraja acest proiect. Sunt multi copii care o iau razna pentru ca nu ii au pe parinti alaturi. Nu trebuie sa uite ca sunt in strainatate si pentru ei, pentru a le face viata mai buna", a spus Narcis in deschiderea intalnirii.
Potrivit statisticilor, din totalul orfanilor migranti, 16 la suta nu si-au vazut parintii de peste un an, in timp ce 3 la suta de mai mult de patru ani. Majoritatea acestor copii provin din partea de est a tarii.
Andreea Gavrila-Desteptarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu