sâmbătă, 22 octombrie 2011

Cum facem sa impozitam mai putin munca?

Interventie in cadrul Atelierului economie si social -Consiliul National PSD.
Nu este nici o noutate că în România impozitele pe muncă sunt mari,ca Romania se numără printre ţările cu cele mai mari cote de contribuţii sociale cumulate la nivel de angajat şi angajator,la aproape 45%din salar,mai mici doar decât Belgia (50%), Germania, Franța, Austria Ungaria (aproximativ 45%) și la egalitate cu Suedia sau Italia,menționand ca toate acestea percep impozitul progresiv.

Mai mult aceasta cifra este aproape identică celei din 2003 , când venitul nu era taxat cu cota unică de 16%, ci cu impozitul progresiv între 18 și 40%. In plus, in alte tari salariul minim nu este taxat deloc in schimb in Romania DA si aceasta ne aseaza pe primul loc in privinta impozitarii.

Efectele sunt  vizibile. România are un număr alarmant de mic de angajați in economie raportat la populație: patru milioane, adică jumătate față de cât ar fi normal,in comparație cu Olanda, o țară cu doar 16 milioane de locuitori, dintre care 7 milioane de angajați și o impozitare a muncii de doar 33,6%. 
 Din taxarea excesivă decurg aproape toate problemele sociale ale României. Pensionările anticipate, care au dus numărul pensionarilor la 6 milioane, puteau fi evitate dacă România nu descuraja munca prin taxare.
Raportul dintre salariați și pensionari ar putea deveni sustenabil dacă fiscalitatea redusă ar încuraja munca,stiut fiind ca impozitarea angajatorilor, mai ales prin intermediul contributiilor la asigurarile sociale sau prin impozitarea salariilor, descurajeaza angajarea si munca.
Preocuparea noastra trebuie sa se indrepte catre cresterea ocuparii astfel incat numarul de angajati sa fie cel putin egal cu numarul de pensionari.
Recent Guvernatorul BNR a  declarat că ,,reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia,pentru că munca este supraîmpovărată,,.
Sigur ca„acum nu e momentul” sau încasările sunt deja mici la bugetul de stat sunt motivatii plauzibile de altfel,dar orice întârziere nu face decât să agraveze situația.
Viziu­nea economică a USL cuprinde o serie de obiective in acest sens,dar principalul obiectiv strategic  este ,,crearea locurilor de munca,,. Si avem nevoie de mai multe locuri de muncă pentru ca mult prea multi oameni sunt afectati de şomaj .
Prin antrenarea mai multor oameni în muncă,vom putem  face faţă schimbărilor demografice,pentru ca o populaţie îmbătrânită înseamnă costuri crescute cu  pensiile şi asigurările sociale, care trebuie acoperite din taxele şi contribuţiile persoanelor care muncesc şi ale companiilor.
Orice mărire de taxe are același rezultat ca și inflația,reduce din puterea de cumpărare. Atunci când nivelul de fiscalitate este exagerat, cum e cazul impozitării muncii, el ruinează companiile și trimite angajații în economia neagră.
 Responsabilitatea nostra este cu atat mai mare cu cat in prezent actuala guvernare  nu are  nici o  strategie,in conditiile in care  s-au pierdut aproape  700.000  de locuri de munca si sute de mii de români  au plecat sa munceasca în străinătate . Nu pot sa cred si nu stiu unde va urca somajul la care s-au adaugat si absoventii de liceu care nu au luat bacalaureatul si ce alternative au pe viitor.De aceea
Munca trebuie corelata cu educatia,trebuie sa existe o colaborare intre scoli,universitati si viitorii angajatori,iar educatia trebuie sa aiba fondurile necesare .
     Cu ceva timp in urma Academia Romana a lansat o dezbatere si apoi o lucrare publicistica pe tema  reprofesionalizarii Romaniei,care cred ca trebuie completata de un program economic de dezvoltare pe termen lung.
Reprofezionalizarea şi creşterea gradului de ocupare în România are nevoie de un fundament constituit dintr-un program si un concept de reindustrializare a ţării.
Cu atat mai mult ca la nivel european se discuta despre o Politica industriala,capabila sa sigure locuri de munca,un cadru strategic de dezvoltare.
Pentru creionarea unui program complex de reindustializare, reprofesionalizare şi îmbunătăţire a ocupării  cred ca ar fi utilă, mai întâi, o aprofundată dezbatere publică privitoare la: De ce si ce presupune noua reindustrializarea Romaniei ?
Reindustrializarea ţării nu poate lipsi dintr-un concept, dintr-o viziune, privind viitorul mai dezvoltat al Romaniei, indiferent de contextul intern şi extern.
PSD va şti să organizeze mai bine MUNCA! Vom reface etica muncii!
      MUNCA ne va ridica din nou şi vom fi ce-am fost !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu