luni, 17 octombrie 2011

Normele metodologice de aplicare a legii pentru autism-un an de neaplicare.

   "Daţi dovadă de autism repetând obsesiv aceeaşi întrebare?" Asa a raspuns  recent pentru mass-media ,enervata,consiliera primului ministru Andreea Paul Vass  întrebată, dacă vor fi impozitate pensiile .
Ce stiu guvernantii despre autism?
Ce fac pentru aceasta?Este lucru care m-a determinat sa adresez o interpelere primului ministru Emil Boc.

Domnule prim-ministru,

Autismul, este o gravă afectiune psihică ce afectează tot mai multi copii si este reglementat pentru prima dată in Romania printr-o lege care recunoaste si  încearcă să impună niste reglementari pentru această boală si  care s-a asteptat a fi completate de normele metodologice de aplicare.
Legea 151/2010  privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate,a fost adoptata in iulie 2010.
Conform prevederilor art. 6 din actul normativ menţionat, “Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu institutiile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si cu organizatiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea sanatatii mintale,aveau obligatia sa elaboreaze protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist ai cu tulburari mintale asociate.
Deasemeni octombrie 2010,a fost termenul limita de adoptare a normelor metodologice de aplicare a legii care paradoxal este in vigoare din ianuarie 2011,fara a se aplica din lipsa normelor.
Recent  consilierul dvoastra, Andreea Paul Vass  întrebată, dacă vor fi impozitate pensiile şi-a pierdut răbdarea şi a răspuns: "Daţi dovadă de autism repetând obsesiv aceeaşi întrebare?" Acest fapt ma obliga sa va aduc la cunostinta lucrurile prezentate mai sus .
Autismul este invocat tot mai des in comparatii si discutii neprincipiale .Prin acest demers   va rog  sa dispuneti verificarea privind  respectarea articolelor 6 si 9,din legea 151/2010,referitoare la  elaborarea   protocoalelor de colaborare si respectiv  elaborarea normelor de aplicare pentru care sunt responsabile cele trei ministere:Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si  Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Va rog sa impuneti si sa faceti public un termen de adoptare a documentelor amintite.
Solicit raspun scris .


          Senator Elena Mitrea-Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu