miercuri, 26 ianuarie 2011

CURBA DE SACRIFICII A PENSIONARILOR - PANA CAND ?!!!


          DECLARATIE DE PRESA

             
 Inceputul acestui an a adus o noua reducere a pensiilor prin aplicarea OUG 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii., prin care se extinde numarul de persoane care vor contribui la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.
           Guvernul a decis in acelasi mod discretionar,  ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei să nu mai facă parte din categoriile exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate. In lipsa unor precizari clare, pensionarii s-au trezit cu pensia diminuata cu mult peste asteptari, contributia caculandu-se pentru intreaga pensie si nu doar pentru partea ce depaseste suma de 740 de lei.
          
Citind motivatia pentru care Guvernul adopta in regim de urgenta aceasta reglementare nu poti ignora efectul reducerii pensiilor sub  plafonul impozabil de 1000 lei. Subscriu necesitatii asigurarii unor servicii medicale de calitate fata de pacienti, dar nu inteleg adoptarea unor masuri  care sa corecteze dezechilibrul bugetar “pe spinarea pensionarului”. Contributia pe care statul trebuia sa o platesca pentru persoanele exceptate platii CAS nu a fost virata catre Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate,ani la rand, dar de ce sa suporte vinovatii cand se poate recupera de la pensionari?.
Si atunci intreb cu cuvintele celor pe care ii intalnim in colegiile noastre de parlamentari,,Pana cand mai “sponsorizeaza” cetateanul statul roman? Cand isi va achita datoriile statul “portocaliu” fata de institutiile sale si fata de cetatenii sai?

Guvernul angajeaza discretionar imprumuturi pentru care vor plati generatii intregi de romani, fara a fi transparent in modul in care cheltuieste aceste sume .In plus, are si puterea “ordonantelor” de care uzeaza din plin. Astfel, puterea legislativa a Parlamentului este eludata, guvernul asumandu-si rolul de a proroga plata unor obligatii asumate prin lege.
In acest caz ma vad  indreptatita sa intreb Guvernul si ministerele responsabile:
1.- Care este suma pe care statul o datoreaza Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,implicit Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate?
2.- Cand, in ce an a fost virat ultima data suma datorata catre acest fond si daca a fost virata vreodata?
3.- De ce pensionarii cu venituri mici sunt obligati, fara drept de apel, sa plateasca incompetenta, proasta administrare a banului public si nepasarea autoritatilor intr-o perioada de criza in care singurele masuri de combatere a acesteia sunt diminuarea tuturor veniturilor,pentru toate categoriile sociale inclusiv copii si batranii?
4.-Sunteti de acord ca parte din lipsurile din sistemul de sanatate se datoreaza in principal  neindeplinirii obligatiilor asumate prin legea 95/2006,amanarii la plata pana in 2012 dupa ultima reglementare,alaturi de alocarea unui buget, tot mai mic ,Ministerului Sanatatii ,in dispretul pentru sanatatea romanilor?

Tin sa reamintesc  “amnezicului” domn Boc si membrilor cabinetului sau, ca:
·   Pensiile in anul 2011  ramân inghetate, fara cresteri ;
·   Indexarea pensiei cu rata inflatiei si cu jumatate din cresterea salariului mediu brut,  nu se va pune in practica in anul 2011, nu se va aplica nici  articolul din legea pensiilor, care prevede indexarea cu 50 si 25% a pensiilor cuvenite celor care au lucrat in grupele I si a II-a, respectiv in conditii speciale si deosebite
·   A fost respinsa propunerea parlamentarilor opozitiei de reducere a tva pentru alimentele de baza.
·   Pretul la unele alimente crescut nejustificat de mult, inclusiv la medicamente iar lista de medicamente compensate s-a redus.
·   Incepand cu acest an se va  introducere,  mecanismul de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate - mecanism de plata suplimentara a serviciilor medicale.Conform precizarilor facute de ministrul sanatatii ,,Nivelul de contributie personala a cetateanului pentru tichetul de sanatate este acceptabil si suportabil din punct de vedere financiar,, .Personal  nu-l consider nici acceptabil si nici accesibil pentru toti in conditiile unor reduceri continue ( iata cateva exemple : - 5 lei coplata pentru consultatiile medicului de familie, 15 lei pentru vizitele la domiciliu,. -10 lei, consultatia la medicul specialist din ambulatoriu si 20 de lei ,consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru,10 lei, coplata pentru spitalizarea de o zi si 50 de lei/episod de internare pentru spitalizarea continua.
Pentru toate aceste motive solicit Guvernului sa revina asupra OUG 107/2010 in sensul anularii platii contributiei de catre pensionarilor cu venituri mici, pana ce criza va trece pentru toti - stat si cetatenii lui,iar necesarul care sa acopere disfunctionalitatile din sistemul sanitar sa fie acoperit din plata datoriei pe care insusi statul o are fata de Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate,gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, din imprumuturile care le face de la FMI si Banca Mondiala evitand astfel birul pus pe spatele pensionarilor (aproximativ.2,2 miliarde lei coplata si contributii de asistenta sociala) .Aceasta este o solutie decenta pentru ca si pensionarii sa  treaca mai putin sufocati peste acesta criza .

Propun si voi initia un proiect de lege care supus votului in Parlament sa reglementeze obligatia la plata a CAS pentru pensia egala cu salariul mediu brut pe economie.Motivatia este ca pensionarii au contribuit din salariul in baza caruia au obtinut o pensie si si-au planificat traiul in concordanta cu cuatumul pensiei care conform reglementarilor interne si europene nu poate fi diminuat prin discretionarul unor decidenti , care prefera lupta cu pensionarii in locul cautarii de solutii de redresare economica, eliminarii muncii la negru, evaziunii fiscale.
Inacceptabil, satatisticile ne plaseaza pe locuri fruntase privind saracia in Europa si mai nou, absolut jenant, Romania se afla pe locul intai in Europa  pentru  pericol de foamete.
De acea invit Alianta de guvernamant sa coboare printre oameni, sa le asculte suspinul. .Oamenii nu sunt cifre pe-o hartie si au ajuns la limita suportabilitatii.
Pensionarii sunt parintii si bunicii nostri. Educatia, omenia, spiritul romanului adevarat amintesc ca din totdeauna ne-am respectat batranii si le-am purtat de grija.
Astazi generatia noastra are datoria morala sa aiba grija de generatia trecuta pentru a beneficia, la randul sau de respectul generatiei viitoare. Nu pot sa cred ca, dupa copii, mame, profesori, medici si toti cei care sunt pusi astazi sa plateasca din veniturile lor modeste incompetenta si proasta gestionare a unei crize (strabatuta cu mult mai multa responsabilitate de intreaga lumea). Nimeni nu a indraznit sa aplice masurile “draconice” pe care Guvernul portocaliu le aplica poporului roman, in contra timpului si timpurilor pe care altii il trec dar cu alte valente.

Senator PSD,Elena Mitrea -Bacau
Membra a Comisiei Munca,Familie si Protectie sociala
Membra a Comisiei Egalitate de Sanse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu