sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Biserica Sf.Trei ierarhi din Buhusi in sarbatoare

Ziua de 30 ianuarie este sarbatoarea celor trei sfinti:Vasile,Grigore si Ioan.Am participat la slujba premergatoare acestei sarbatori si pentru a lua binecuvantare pentru sesiunea pe care tocmai o incepem si pentru care o prietena stabilita intr-o tara europeana imi transmite o urare care m-a facut sa zambesc-sesiune relaxanta.Nu stiu ce mai poate fi ,sau pentru cine mai poate fi relaxant in Romania.Semnificatia acestei sarbatori religiose ,poate fi  un indemn pentru noi toti nromanii si in special pentru cei care ne conduc si hotarasc soarta acestui popor.Astfel  se spune ca spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase  o mare disputa legata de cei trei ierarhi , care  sa fie serbat in acesta zi,  oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.
Cuvintele pa care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare:
"Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem."
In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a celor trei sfinti.(Sursa:CrestinOrtodox.ro).
Poate pentru multi aceste cuvinte sunt doar povestioare vechi ,dar vedem ca astazi mai mult ca niciodata vrajba,dezbinarea merg de mana cu noi .Pace,unire… doar poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu