marți, 1 februarie 2011

Plata CAS reduce ilegal si discriminatoriu veniturile pensionarilor


Interpelare adresata dl.prim-ministru EMIL BOC.                                        
 
Potrivit prevederilor art.259 alin.2 al OUG nr.107/2010, “ contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.”
In lipsa unor precizari clare, procentul de 5,5% pentru contributia de asigurari sociale de sanatate a fost aplicat asupra intregului cuantum al pensiilor care depasesc 740 lei,reducand  pensiile sub plafonul de 740 de lei,impotriva articolului mai sus amintit.
Avand in vedere faptul ca textul introdus de OUG nr.107/2010 nu face trimitere la “diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita”, va solicit  sa reveniti asupra OUG nr.107/2010, sa dispuneti cu prioritate  restituirea sumelor care au fost retinute din pensii si au dus la scaderea pensiilor sub limita de 740 lei, avand in vedere si faptul ca se aplica o retinere diferentiata,discriminatorie-zero pentru pensionarii care primesc o  pensie de pana la 740 de lei , o cota diferentiata din 5,5% pentru cei cu pensie pana la 780 de lei si pensionarii care platesc cota intreaga peste acesta limita.
Va rog sa aveti in vedere anularea platii contributiei de catre pensionarii cu venituri mici, pana ce criza va trece pentru toti - stat si cetatenii lui, iar necesarul care sa acopere disfunctionalitatile din sistemul sanitar sa fie acoperit din plata datoriei pe care insusi statul o are fata de Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Fata de reglementarile pe care le impuneti cred ca sunt necesare cateva precizari la intrebarile pe care si le pun romanii :
1. Care este suma pe care statul o datoreaza Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, implicit Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate ,ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate prin legea 95/2006,aferenta platii contributiilor de asigurari de sanatate pentru persoanele exceptate platii CAS ?
2. Considerati corecta masura prin care se extinde numarul de persoane care vor contribui la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate in timp ce Guvernul isi aroga dreptul de a amana repetat plata datoriilor.
3.Cum comentati faptul ca desi pensionarii (si nu numai),sunt obligati la plata contributiilor catre sistemul de sanatate , la internarea in spitale, sunt tratati cu medicamentele pe care trebuie de cele mai multe ori sa le aduca de acasa.
4.Cum credeti ca populatia va mai putea beneficia de sistemul de sanatate, (care dispune in prezent de o slaba finantare),in conditiile diminuarii veniturilor,cresterii preturilor la alimente ,medicamente,utilitati si a reglementarilor care vin tot in defavoarea cetatenilor ,avand in vedere ca urmeaza   introducera  sistemul de coplata ,ca mecanism de plata suplimentara a serviciilor medicale  si limitarea presriptiilor de medicamente compensate de catre medicii de familie.
5.Consider ca o regandire a masurilor si investitiilor inutile pot schimba efectele nefaste ale crizei care lovesc doar in cei cu venituri mici.Contactul direct cu oamenii va poate lamuri rapid si fara cheltuiala ,despre starea de saracie si nevoile poporului roman fara a apela le sondaje de opinie cu respondenti platiti . Cum dealtfel nici investitia de 10 milioane de euro pe „echipamente de reprimare a revoltelor”nu este prioritara,neexistand nici un pericol.Romanul intelege situatia grea dar vrea sa stie doar-CAT?PANA UNDE?PANA CAND? SI DACA SOLIDARITATEA ESTE NUMAI A LOR .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu