marți, 15 februarie 2011

Stoparea cresterii pretului la paine

Intrebare adresata dl.min.Valeriu Tabara-MADR(Sedinta  Senatului din 13.02.2011)

D-le ministru,

Painea s-a scumpit deja cu cativa banuti si sunt estimari ca pretul la  paine si produsele de panificatie   va creste cu 15% in perioada urmatoare, chiar cu 25-30%până la sfarsitul anului.Unul din motive ar fi  ca Romania a exportat grau ieftin si aduce, acum,  din import,grau mult mai scump.
Cred ca sta in obligatia  MADR sa  păstreze un echilibru  în piaţă şi sa foloseasca parghiile pe care le are la indemana pentru a stopa cresterea pretului la un produs de baza care este consumat zilnic si care nu poat fi scos,redus sau inlocuit  .Drept  urmare  cresterea pretului ii afecteaza pe toti consumatorii.
Interventia mea este justificata de realitatea care ameninta din nou populatia Romaniei,dublata de teama pentru romanii cu venituri mici,afectati de reducerea drastica a veniturilor,de cresterea taxelor si impozitelor,de cresterea preturilor la combustibil,alimente ,utilitati,s.a.
In toamna anului trecut spuneati chiar dvoastra ca ,, nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea necesarului pentru consumul intern si vorbind despre exportul de grau ,ca acesta nu pot fi blocat si ca Romania poate importa daca va fi nevoie.Suntem la inceput de an si se vorbeste deja de lichidarea stocului de grau in scurt timp .
Acum este momentul ca Guvernul,Ministerul Agriculturii sa vina cu solutii de sprijin pentru populatia afectata de masuri mai mult sau mai putin potrivite,insotite de o analiza si o responsabilizare a factorilor care au determinat o situatie care afectaza cheltuielile fiecarui roman,in acest caz pretul painii.
Parlamentul a adptat o lege de reducere a TVA-ului la 5 % pentru alimentele de baza, care nu a fost pusa in aplicare( prin nepromulgare).Chiar reprezentantii FMI au precizat ca masura de crestere a TVA-lui de la 19 la 24% nu a adus rezultatele scontate si ca era o masura care putea fi evitata.
Astfel:
1.In acesta situatie aveti in vedere sau considerati posibila, pentru ca necesara este ,reducerea TVA-lui pentru cateva alimente de stricta necesitate printre care sa se regasesca graul si uleiul care deasemeni are un pret in crestere?
2.Aveti in vedere elaborarea unei ordonante de urgenta,(capitol la care Guvernul este campion dealtfel)prin care sa dispuneti acoperirea necesarului de grau din rezerva de stat?
            3.In cazul in care niciuna din masurile mai sus amintite nu vor fi aplicate,care va fi solutia alternativa ,pe care Guvernul, MADR care gestioneaza piata produselor agricole, o va aplica ,astfel incat populatia sa nu fie afectata de noi scumpiri.

  Solicit raspuns scrisa .
  Senator PSD-Elena Mitrea-Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu