luni, 7 februarie 2011

Comasare si desfiintare la Bacau.Spitalul „Ioan Lascăr”Comăneşti,Bacau

INTREBARE



Adresata:  Dl.min. Cseke Attila -Ministerul Sanatatii
7.02.2011
         Comasare si desfiintare la Bacau.
           Spitalul „Ioan Lascăr”Comăneşti,Bacau

D-le ministru ,

Va solicit să reanalizati decizia de comasare si desfiintare a spitalelor din judetul Bacau plecand de la   nevoia de servicii medicale şi de accesibilitate la acestea,în favoarea şi în beneficiul  populaţiei,stiut fiind  ca evaluarea spitalelor s-a facut  in graba,fara a tine seama de motivatiile autoritatiilor locale responsabile cu administrarea acestora si  cunoastoare a problemelor de sănătatea a populaţiei din zonele pe care le conduc.
Cred ca apare paradoxul,,centralizarea descentralizarii,,.Atunci cand autoritatile locale nu au dorit preluarea in administrare a spitalelor au fost amenintate cu desfiintarea ,iar astazi cei care nu respecta  propunerea de la centru şi vor să-şi păstreze spitalele vor trebui să suporte întreaga cheltuială,prin amenintarea ca ,,de la 1 aprilie  Casa de Asigurări de Sănătate nu mai deconteaza nici un leu,,.Nu consider dreapta strangerea contributiilor din teritoriu si redistribuirea lor intr-un mod si dupa criterii pentru care nu fac comentarii.
Prin transferul spitalelor in administrarea autoritatilor locale, indreptatit ar fi ca Ministerului Sanatatii sa ii revina dreptul de control si  de finantare, in cota parte din contributiile sociale pe care si aici,oamenii le-au platit si le platesc,acum chiar  prin extindere , pentru cei cu pensii mai mici de pana la 740 de lei.
Prin desfiintarea si comasarea spitalelor se va produce aglomerarea unitatilor spitalicesti deja aglomerate,va creste numarul de imbolnaviri, din cauza fluxului mare de pacienţi,daca avem in vedere  statisticile ,care arata ca  într-un singur an, 10.000 de oameni au primit o nouă boală pe patul de spital.
Multi bolnavi vor renunta la internare din cauza aglomeratiei din spitale,avand in vedere  ca ,in prezent, sunt situatii in care sunt doi si uneori chiar trei bolnavi stau intr-un singur pat.Multi nu vor avea si nu au bani de medicamente.Multi vor ajunge in caminele de batrani pe care le doriti create ,dar va previn ca batranii ca si copii au un sistem imunitar la fel de scazut,in plus si pe fondul saraciei in care se zbat.
Comasarea si transformarea in camine pentru batrani,nu are nici o legatura cu calitatea actului medical si nu garanteaza includerea personalului medical in structurile nou create,ba chiar va accentua migraţia personalului medical care îşi va cauta locuri de muncă în străinătate , determinati de imposibilitatea de a ajunge la noile locuri de muncă propuse ,datorita distanţelor mari, lipsei mijloacelor de transport si cheltuielilor suplimentare.
Cat despre dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele vârstnice,cred ca este doar o motivatie pentru a inlocui o nevoie cu alta fara a le rezolva pe nici una din ele. Este o masura care poate aduce rezolvarea listelor de asteptare pentru batranii care nu au loc in camine,dar nu prin  desfiintarea spitalelor .S-a afirmat ca prin acest program,este pentru ,,prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”-cred ca va fi intr-adevar prima si ultima data pentru ca am convingerea ca dupa desfiintarea spitalelor si infiintarea caminelor de batrani acestea vor fi puse iarasi in carca autoritatilor locale,motivand ca batranii se pot sustine din proriile pensii.(care pot fi insuficiente sau sa lipsrasca cu desavarsire)
Va aduc la cunostinta -caminele existente au majorat  in acest an taxa de intretinere, care se achita din pensia asistatului,care scade si nu creste in 2011. Astfel se retine 60% din pensia asistatului,iar daca aceasta nu acopera taxa, diferenta o va suporta familia asistatului,familie care poate este somer sau salariat cu salariu redus care nu poate acopri cheltuia proprie a familiei care poate insemna si copii in intretinre.Este de apreciat grija fata de batranii nostrii, dar nu cred ca s-a ales solutia cea mai buna fapt pentru care fac apel la o analiza responsabila ,care  trebuie sa inlocuiasca graba care duce la distrugerea sistemului de sanatate si nu rezolva problema varstnicilor.
Concret dle ministru va rog sa dispuneti reanalizarea hotararii privind Spitalul „Ioan Lascăr”  Comăneşti,Bacau,pentru care va transmit rugamintea comunitatii de pe Valea Muntelui si in numele d-lui Prof. dr. Ioan Lascar, care s-a nascut si a copilarit in orasul Comanesti. Ar fi o recompense(daca nu si o datorie) pastrarea unui spital care poarta numele unui om al locului , care a dat valoare medicinii in Romania.
 Spitalul din Comanesti este un spital mic,intr-o comunitate mica dar cu adresabilitate mare pentru o zona intinsa si saraca unde este nevoie de asistenta medicala,servicii medicale si cu atat mai mult locuri de munca. Ma vad indreptatita sa va intreb:
1.Ce se va întâmpla cu personalul medical de la Comăneşti?
2.Credeti ca personalul spitalului isi va gasi locul intr-un camin de batrani?
3.In cazul unei redistribuiri cum vor face naveta la 30 sau 50 de kilometri în fiecare zi si unde daca in judet mai sunt alte doua spitale care se alatura Spitalului Judetean.
4.Va rog sa precizati daca s-a facut un studiu de impact asupra accesului băcăuanilor la serviciile medicale si care sunt concluziile privind efectul comasarii si desfiintarii spitalelor din jud.Bacau .
5.Va propun sa luati in considerare solicitarile din teritoriu si sa aveti in vedere o amanare a  termenului de comasare a Spitalul de Pediatrie şi cel de Pneumoftiziologie, care vor deveni secţii ale Spitalului Judeţean.Aceasta in cazul in care Ministerul Sanatatii nu a efectuat acest studiu,iar in caz contrar solicitam sa faceti public avantajele de care s-ar bucura pacientii.Cred ca fiecare situatie in parte merita o analiza mult mai riguroasa.
6.Cine asigura garantia ca prin comasarea celor doua spitale  nu se va ajunge la reducerea de personal?
7.Fara a avea legatura cu subiectul comasare,desfiintare va aduc la cunostinta ca  Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean Bacau a fost “uitata” de Ministerul Sanatatii atunci când s-a intocmit lista unitatilor sanitare care vor primi bani pentru reabilitare,lista in care se regaseste Bucuresti,Cluj,Craiova,Timisoara,Mures,Iasi.Desi autoritatea locala a  alocat o suma importanta ,acesta nu poate acoperi costul pentru achizitia de aparatura pentru Secţia de Cobaltoterapie,inchisa din vara anului trecut si pentru care pacienţii băcăuani au fost trimişi la Iaşi, Galaţi sau Cluj, pentru a-şi primi tratamentul.Aici  au fost puşi pe liste de aşteptare. Din grija pentru pacienti pe care o manifestati prin adoptarea masurilor care au constituit subiectul interventiei mele,va rog sa analizati situatia acestui spital si  sa faceti posibila si normala functionarea acestuia .Daca veti face o analiza a sistemului de sanatate romanesc,va rog sa nu omiteti faptul ca masura de reducerea a peste 9 mii de paturi,pana acum,a facut ca Romania sa ajunga la 549 de paturi la 1oo de mii de locuitori si  sa ocupe locul 16 in randul ţărilor europene .

         
  Solicit raspuns scris si verbal.
             Cu stima, Senator PSD-Elena Mitrea-Bacau


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu