joi, 10 februarie 2011

Diferenta intre pensia anticipata si pensia anticipata partiala

Pensia anticipata si pensia anticipata partiala sunt reglementate de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Iata  in ce constau diferentele intre cele doua tipuri de pensii:

1. Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, intrata în vigoare la data de 01.01.2011, pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevazut de lege.In schimb, pensia anticipata partiala se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu pâna la 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

2. Pensia anticipata partiala procentul de penalizare a cuantumului pensiei este fix – 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, ceea ce poate conduce la o penalizare maxima de 45% din cuantumul pensiei pentru limita de vârsta.
Penalizarea se aplica pâna la la îndeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vârsta.
Legea nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice introduce posibilitatea pensionarii anticipate partiale fara penalizare pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km în jurul acestor localitati.
Aceste persoane vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizarea prevazuta de lege.(Legislatia muncii)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu