joi, 10 februarie 2011

Curaj si sustinere pentru promovarea femeiilor in viata sociala

„Punerea în practică a Promisiunilor: Egalitatea de


gen şi Cooperarea pentru Dezvoltare în Noile State Membre ale UE”

Senatoarea         Elena
Mitrea,vicepresedinta a Departamentului Familie si Egalitate de Sanse  PSD,membra a  Comisiei pentru egalitatea de şanse din Senat, , în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane - AUR, Coaliţia Regională KARAT (Polonia) şi ONE WORLD ACTION (Marea Britanie) a  organizat miercuri, 9 februarie a.c, la Palatul Parlamentului, Masa rotundă cu tema „Punerea în practică a Promisiunilor: Egalitatea de gen şi Cooperarea pentru Dezvoltare în Noile State Membre ale UE" în cadrul Proiectului internaţional Construirea unei Reţele de Sprijin în Noile State Membre privind Cooperarea pentru Dezvoltare şi Problematica de Gen DC1-NSA/2008/243 „Connect! South East West Women for Development", cofinanţat de Comisia Europeană, Fundaţia Batory şi FILIA.
Dezbaterile din cadrul acestui eveniment au avut ca obiectiv principal dezvoltarea capacităţii organizaţionale a societăţii civile din Noile State Membre (NSM) prin generearea unei colaborări puternice între organizaţiile de femei şi ONG-urile din Est, Sud şi Vest.

,,Ma bucur sa fim astăzi impreuna, pentru a putea discuta un subiect delicat, deoarece ,trebuie să recunoaştem faptul că egalitatea de sanse şi emanciparea femeilor în cooperarea pentru dezvoltare nu prea se regasesc pe agenda politica.Egalitatea de gen este un drept fundamental,o valoare comuna a UE si a Romaniei si o conditie necesara pentru realizara obiectivelor europene si nationale de crestere economica ,ocupare a fortei de munca si a coeziunii sociale.
Egalitatea de şanse reprezintă unul dintre principiile de bază ale democraţiei, şi totodată o garanţie a drepturilor omului, atât la nivel internaţional, regional, cât şi naţional.Cu toate mai ca exista inca inegalitati UE a facut progrese semnificative in privinta egalitatii de gen,care are reverberatii in toate domeniile vietii sociale,politice,economice si culturale.
România se numără printre statele care au ratificat cele mai importante documente ale organizaţiilor internaţionale, documente referitoate la drepturile omului, inclusiv cele privind statutul şi rolul femeii, precum şi la egalitatea de şanse şi de tratament.
Tema acestui eveniment are o importanţă deosebită,  deoarece femeile din România continuă să fie sub-reprezentate la nivelul participării politice şi al luării deciziilor.Chiar daca reprezentarea numerica a femeilor a crescut, aceasta nu asigura automat egalitatea de gen in procesele politice: „O astfel de crestere trebuie dublata de cresterea substantiala a reprezentarii sau de influentarea procesului politico-decizional”.
Pentru a remedia acest handicap, alături de noi, reprezentantele femeilor, organizaţiile de femei din România fac eforturi pentru influenţarea autoritaţilor, a mass-media şi a opiniei publice in legatura cu necesitatea respectarii drepturilor femeii.
Egalitatea de sanse ar trebui sa functioneze si practic, sa nu mai fie doar o lege pe hârtie; mai multe femei in pozitii de decizie politica ar duce la schimbarea modelelor culturale.
Este adevărat că nu suntem multe femei în Parlament şi în Guvern, dar asta nu înseamnă că atâtea câte suntem, prin capacitatea de influenţă de care dispunem, nu putem reprezenta interesele tuturor femeilor care ne-au ales. Promovarea intereselor specifice de gen reprezintă una din priorităţile noastre, ale femeilor parlamentar.
Ca parlamentar îmi propun stimularea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la toate nivelurile procesului decizional, prin intervenţii pertinente la nivel legislativ, prin realizarea de campanii de sensibilizare şi informare, de acţiuni pozitive pentru femei şi  mobilizarea societăţii civile.
        Cred ca este important sa avem in vedere o serie de masuri concrete:
-introducerea perspectivei de gen in educatia formala si informala.Invatamentul este o profesie puternic feminizata.Cca.70% din personalul didactic sunt femei,iar functiile de conducere sunt ocupate de barbati.Scoala alaturi de familie reprezinta pricipalii formatori de opinie,atitudini si mentalitati ale tinerei generatii.
-incurajarea cocilierii vietii d familie cu viata profesionala.In Romania nu putem vorbi de o impartre egala a responsabilitatilor familiare si nici de participare chilibrata  a femeilor si barbatilor la viata economica sau familiara.
-promovarea perspectivei de gen in viata sociala,incurajarea femeilor de a se implica in viata sociala si participarea la procesul decizional.
- recomand importanta prezenta barbatilor la astfel de dezbateri.Femeile lupta mai mult pentru drepturi egale si barbatii trebuie sa cunoasca acest lucru.
Din pacate Romania ,in procesul de restructurare a desfiintat ANES,agentia care reprezenta si desfasura proiecte importante pentru problematica egalitatii de gen.Senatul prin Comisia  Egalitate de Sanse din  a respins propunerea Guvernului de desfiintare si ca un paradox acest lucru se discuta astazi in Camera Deputatilor.
În final, sper că experienţa pe care a acumult-o Romania ca stat membru UE, să o împărtăşim şi cu alte ocazii. În speranţa că demersurile pe care le-a făcut ţara noastră în domeniul egalităţii de şanse le consideraţi demne de urmat de către factorii implicaţi în ţara dumneavoastră, permiteţi-mi să vă incurajez şi să vă asigur de tot sprijinul de care aveţi nevoie.,,
La eveniment au participat reprezentanţi ai organizaţiilor pentru promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de şanse atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional (Africa Sub-Sahariană, Republica Moldova, Polonia, Marea Britanie), factori de decizie implicaţi la nivel naţional şi european în promovarea egalităţii de gen şi a cooperării pentru dezvoltare, membri ai Parlamentului României şi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), precum şi alte organizaţii neguvernamentale.


P.S.Pozitii si abordari diferite in interiorul unei dezbateri unde am vorbit despre egalitate ... Dupa o zi de la dezbateri  trag o concluzie-inainte de a vorbi despre egalitatea intre femei si barbati, se impune sa clarificam cum stam cu egalitatea… intre vorba si fapta.Doua social democrate , au participat la eveniment pe parcursul unei zile intregi (de dimineta pana seara tarziu)si nu au creat un eveniment din participarea lor ci din eveniment in sine.Cred ca mai sunt multe lucruri care ne despart si pe care trebuie sa le lamurim inainte de a dori si a impune   egalitatea de gen.




.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu