duminică, 23 ianuarie 2011

PENSIONARII “COBAII” ACTUALEI PUTERI ?!!!

       23  ianuarie 2011  
         Declaratie de presa                                                                                                                  


PENSIONARII “COBAII” ACTUALEI PUTERI ?!!!

De saptamani bune, intreg spatiul mediatic este captat de discutiile privind netemeinicia recalcularii pensiilor militarilor. Un subiect nu intamplator aruncat in spatiul media si dus pana la culmea exasperarii de “dirigentii portocalii”.

Pensionarii militari, o alta categorie sociala, dupa profesori, medici, tineri, varstnici, bugetari si nebugetari care trebuiau sa constituie subiect de de dezbinare in strategia de divizare a societatii romanesti dirijata cu abilitate de autoritatile de la cel mai inalt nivel.
Culmea este ca s-a mers atat de departe, atat in plan decizional cat si ca efect al hotararilor aberante luate, incat s-a realizat practic desfiintarea categoriei “rezervistilor militari”, acestia fiind trimisi in derizoriu, ignorandu-se faptul ca Armata Romana este institutia careia poporul roman ii acorda cea mai mare incredere. Prin aceasta, urmarindu-se de fapt, acreditarea ideii  ca nu exista nimic si nimeni care sa stea in calea puterii si a hotararilor sale.
Consider ca totusi nu si-au ales cea mai potrivita categorie pentru acesta demonstratie avand in vedere ca pensionarii militari sunt foarte bine organizati si hotarati sa-si apere demnitatea, sa lupte pentru drepturile lor, cum multi o spun: “pana la sacrificiu suprem”.

Daca ne gandim la modul in care s-a recunoscut  decizia ICCJ, conform careia se sisteaza recalcularea pensiilor militare, atunci putem crede ca fie nu era strict necesara reducerea, fie ca puterea va cauta alte cai de a-si duce la capat intentia meschina. Si acesta imi aduce in memorie decizia Curtii Constitutionale prin care reducerea pensiilor cu 15% a fost declarata neconstitutionala. Bucuria nu a tinut mult pentru ca imediat Guvernul a crescut brusc TVA-ul, intr-o noapte cat altii intr-un an, de la 19 la 24% - In continuare pensiile   scad, mai mult decat ar fi insemnat 15%. Prin introducerea platii contributiei de asigurari sociale de 5,5% pentru pensiile mai mari de 740 de lei, pensiile scad iar procentul nu se aplica doar pentru partea ce depaseste aceasta suma ci pentru pensia in intregimea ei. Asa incat, justificat, se pune intrebarea : “poporul roman a devenit cobaiul actualei puteri?!! Cum poti sa pui in pericol sanatatea unui pensionar, militar sau civil? Cum poti sa zdruncini linistea unui om care dupa munca de o viata vrea doar sa-si traiasca in pace batranetile lui ,cu nevoile lui.

Vorbind acum doar despre pensiile militare, Guvernul  trebuie să revină asupra legii pensiilor şi să aplice prevederile din Legea 164/2001, prin care pensiile militare erau tratate ca pensii ocupaţionale ,speciale. Amintesc aici momentul dezbaterii legii pensiilor in Parlament si sustinerea amendamentelor opozitiei, neluate in seama nici de parlamentarii puterii,si nici de executiv- bineinteles !!!, pentru neincluderea pensiilor militare in sistemul public de pensii.
Sistemul de pensii ocupaţionale pentru militari a fost o condiţie pentru aderarea României la NATO. Nici o tara membra NATO, niciun regim,nici macar regimul totalitar al lui Ceausescu nu au adus atingere drepturilor militarilor si nimeni nu si-a permis de peste 100 de ani pana astazi.
        
Legea 164/2001 a fost adoptata la vremea respectiva si cu voturile partidului aflat astazi la guvernare ,inclusiv cu votul domnului Boc, parlamentar la acea vreme, si pentru care pensiile calculate conform acestei legi au devenit dintr-o data  “nesimtite”.
Sustinerea drepturilor cetatenilor, apararea lor in fata unor decizii aberante a fost tradusa in opinia Ministrului Apararii, ca fiind “jocuri politicianiste” ale opozitiei, “manipulare a militarilor” si folosirea lor in avantaj electoral. Acelasi care a susţinut că este împotriva recalculării pensiilor, pe care astazi o impune chiar impotriva deciziei Inaltei Curti, acelasi care a rostit chiar  un jurământ militar, incheind cu o cruce si un ,,asa sa imi ajute Dumnezeu, ceea ce tot romanul  face acum dar, nedumerit de ce-i este dat sa traiasca in propria-i tara . Ma intreb, apararea drepturilor celor care ne-au votat pe unii sau pe altii nu tine de responsabilitate ,de datoria fata de romani? Oare mai exista un dram de umanitate in cei care duc parca poporul roman la exterminare sau in traducere portocalie: “iesire din sistem pe cale naturala!!!!” ?
Cuantumul pensiilor militare poate fi discutat sau nu, dar este clar ca acestea sunt drepturi acordate de statul roman in baza unor legi adoptate si in concordanta cu legislatia europeana si a tarilor membre NATO.
S-a vorbit mult si s-au adus cele mai justificate argumente prin vocea societatii civile si a opozitiei argumentate prin decizii ale Curţii Constituţionale, prevederi si directive europene, hotarari ale instantelor judecatoresti si chiar a instantei supreme, fara ca executivul sa respecte cu o minima decenta dreptul unor oameni care au fost in slujba tarii cu toate riscurile si vicisitudinile carierei militare. Cred ca si cei fara pregatire juridica au inteles:dacă în urma recalculării unei pensii rezultă un cuantum mai mic, atunci se plăteşte nivelul anterior recalculării, fără a se aduce atingere drepturilor deja câştigate.Legea produce efecte pentru viitor si nu pentru trecut.

Pensia constituie un drept patrimonial si nimeni nu poate uza de dreptul unui cetatean in maniera in care astazi  deciziile puterii fac efectiv victime omenesti si nu as fi vrut sa existe exemple pentru aceasta, dar au murit oameni, pensionari militari cu decizia de pensie in mana.Si pentru ca batjocora sa fie dusa pana la capat, pe cupoanele de pensie, cele pentru pensia diminuata si cu pana la aproape 70%, pensionarii au primit pentru prima data urarea de,,La multi ani cu sanatate !!!”. .S-au emis decizii de pensie cu data de 1 ianuarie, de Sf.Vasile, unii  chiar purtand   acest nume, drept urmare de ziua lor. Despre cinismul procedeului – NO COMMENT!.
Deciziile de pensionare, cuantumul pensiei recalculate s-au obtinut in baza adeverintelor de venituri primite in anii de cariera. Atat pentru deciziile de pensionare cat si pentru adeverinţele eliberate pensionarilor în cadrul M.A.p.N., nu si-a asumat nimeni raspunderea cu nume,prenume si functie.Multe adeverinte sunt incomplete prin lipsa unor perioade din cariera militara si culmea chiar cele cu venituri mai mari, chiar daca toata activitatea s-a desfasurat  in aceeasi unitate militara .
Nu exista nici o mentiune daca aceste decizii sunt definitive ori provizorii. Deciziile obtinute in baza veniturilor se cuvin a fi definitive, iar deciziile  întocmite pe baza salariului mediu pe economie (total neavenite)  trebuie sa fie – cel mult - provizorii. 
Cu o graba neinteleeasa pensiile recalculate au fost virate, deja, în conturile celor care au cont în bancã, fãrã sã li se fi înmânat, mai întâi, deciziile. Mai mult, deciziile de pensionare au fost emise de catre Directia Financiar Contabila MAPN ,ori, conform legii 263/2010 aceasta era obligatia Caselor Sectoriale de Pensii (organism, care cred ca  inca nu exista).
Cu certitudine, toata harababura produsa de legea 119/2010 adoptata prin asumare a fost fie special creata fie a fost determinata de incompetenta si iresponsabilitatea celor care se joaca cu soarta romanilor.
Promisiunea ministrului (cu umeri instelati) de a  repara ulterior prejudiciile aduse prin recalculare, nu indreapta cu nimic situatia creata, nu aduce mortii inapoi si nu reda sanatatea celor afectati de aberatia recalcularii si diminuarii dreptului la pensia dobandita anterior.
Pentru toate acestea puterea va trebuie sa dea explicatii si sa plateasca conform unor legi mai drepte, pentru ca NIMENI NU ESTE DEASUPRA LEGII.
Totii romanii trebuie sa raspunda egal in fata legii si cred ca democratia este a cetateanului roman indiferent daca se afla la baza societatii sau in varful acesteia.

Senator  de Bacau, Elena Mitrea,
Membra a Comisiei de Munca , Familie si Protectie Sociala
Membra a Comisiei pentru Egalitate de Sanse

         


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu