vineri, 28 ianuarie 2011

Saptamâna luptei impotriva cancerului de col uterin


Aceasta saptamâna ,23-30 ianuarie ,este dedicata in Europa luptei impotriva cancerului de col uterin,principala cauza de mortalitate la femeile cu vârsta pâna in 44 de ani si  una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în România .
Cancerul de col uterin este a doua cauza a mortalitatii femeilor din Romnia,anual  pierzandu-si viata 2000 de românce diagnosticate cu aceasta forma de cancer. O informare corecta ajuta la reducerea riscului de imbolnavire.Trebuie stiut  care sunt cauzele aparitiei unei astfel de boli, care sunt metodele de tratament si mai ales care sunt metodele de prevenire. Printr-un simplu test, femeile isi pot urmari starea sanatatii. Testul Babes-Papanicolau  este cel care evalueaza starea de sanatate a colului uterin, astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai repede posibil.
 Ministerului Sanatatii,  acorda atentie  programului de promovare a vaccinarii impotriva virusului HPV, considerat principalul vinovat pentru aparitia cancerului de col uterin si care este derulat prin cabinetele de medicina scolara si cele ale medicilor de familie. Derularea
Programului Natinal de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin ,aflat in discutie inca din 2009 ramane in asteptarea alocarii de fonduri.Cum activitata ONG-urilor ,asociatiilor, fundatiilor vine in sprijinul celor care au nevoie de sustinere,amintesc  Programul “Diagnostic Mobil – San si Col Uterin” al Fundatiei Renasterea care a fost premiat la Bruxelles in cadrul Summitului European dedicat Saptamanii Europene de Preventie a Cancerului de Col Uterin. Premiul a fost inmanat Presedintelui Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana.In intarzierea aplicarii Programului National de Screening , mi-as dori sa ajunga si la Bacau Caravana “Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”,macar pentru zonele rurale .
Am  manifestat constant preocupare pentru acest subiect,prin interpelari adresate ministrului sanatatii,chiar un amaendament la Legea Bugetului de stat ptr.2010 .Redau in continuare interventia la dezbaterea motiunii pe sanatate:,,Concret, mă refer la PROGRAMUL NATIONAL DE SCREENING PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE COL UTERIN pentru care am avut mai multe intervenţii, inclusiv un amendament la Legea bugetului de stat pe 2010, pentru a întări speranţa că acesta devine viabil. A fost respins, bineînţeles.

Prin procedura parlamentară folosită, am aflat că s-au alocat 62 000 de lei pentru 2010, care cred că s-au cheltuit doar pe campania informare şi comunicare cu privire la vaccinare şi profilaxia cancerului de col uterin, pentru vaccinarea în şcoli, pentru că programul naţional nu se desfăşoară în ţară din lipsă de fonduri.

Nu mai fac discuţii privind amploarea fenomenului şi importanţa programului, dar vreau să ne spuneţi dacă aveţi în vedere necesitatea şi importanţa prevenţiei prin programele de depistare precoce şi dacă programul de screenig pentru cancerul de col uterin va fi continuat cu finanţare echitabilă pentru fiecare judeţ şi când se va întâmpla acest lucru.,,Discutii,intrebari fara raspuns...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu