luni, 26 iulie 2010

Victoria copiilor cu autism


Cincisprezece copii cu autism, însoţiţi de părinţii lor, au venit la Senat pentru a susţine adoptarea propunerii legislative. Pentru a-i sensibiliza pe parlamentari, copiii i-au invitat, înainte de începerea şedinţei de plen, să recompună împreună un puzzle – simbol al mişcării internaţionale de conştientizare a autismului -, amplasat în holul Senatului. Asociaţia Învingem Autismul, Puzzle România şi Asociaţia părinţilor copiilor cu autism, din care fac parte şi părinţii care au venit cu copiii lor la Senat, consideră că legea este importantă pentru aceştia. În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism.


In calitate de initiatoar,anunt cu bucurie promulgarea legii 151 din 12 iulie 2010, prin decret nr.791/2010,publicata in M.Of.483 din 14 iulie, lege privind serviciile specializate integrate de sanatate ,educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate
In toamna anului trecut m-am intalnit cu reporterii Jurnalului National in cadrul campaniei pentru copii cu autism.Am pornit cu stangacia unui lucru nou si foarte serios care putea sa dea speranta unor copii si parintilor lor sau putea aduce alte dezamagiri.Am fost consecventa in demersuri ,am participat si urmarit indeaproape pas cu pas fiecare etapa,am urmarit includerea in discutie a problemelor cu care aceasta categorie se confrunta.Modestia si discretia caracteristica m- au facut sa nu mediatizez aceasta initiativa,dar astazi vreau sa impartasesc bucuria care mi-a adus-o aceasta realizare.
Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului şi prevede că screening-ul se efectuează la copiii cu vârsta 0-3 ani în conformitate cu standardele stabilite prin norme. Referitor la terapia comportamentală, art. 3, defineste componenta echipei multidisciplinară specializată , iar “continuarea şi monitorizarea tratamentului pot fi făcute de către medicul specialist în psihiatrie pediatrică, psihologul clinician, psihoterapeut, în unităţi publice sau private”.
Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor
din România şi Colegiul Psihologilor din România vor stabili, de comun acord, practicile şi procedurile prin care sunt furnizate screening-ul şi serviciile specializate din cadrul programului.
Un lucru important este acela ca prin promulgarea legii 151/2010 Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Educatiei,Cercetarii ,Tineretului si Sportului si MinisterulMuncii,Familiei si Protectiei precum si cu organizatiile neguvernamentale cu activitate in domeniu ,va trebui sa elaboreze protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii integrate de sanatate,educatie si sociale(conform art.6).
Vreau sa informez specilistii care vor aplica aceasta lege ,parintii copiilor cu autism care vor beneficia de reglementarile acesteia,ca legea poate fi imbunatatita si ca trebuie sa apreciem ca este prima reglementare in acest domeniu.Specialistii care au lucrat la forma actuala a legii si aici ma refer la reprezentanti ai Ministerului Sanatatii-Colegiul National de Sanatate Mintala-psiholog clinician dna.Domnica Petrovai,dna.prof.dr.Iuliana Dobrescu-Clinica de Psihiatrie Pedriatica si Presedinta a Comisiei Ministerului Sanatatii in Psihiatrie Pedriatica au cautat forma cea mai potrivita care a suferit multe modificari pentru a primi avize in comisii si votul majoritatii plenului celor doua camere
In termen de 90 de zile vor fi elaborate normele de aplicare ,iar incepand cu 1 ianuarie 2011 legea va intra in vigoare.
Mi-am declarat sprijinul pana la sfarsit si vreau sa spun ca voi face toate demersurile ca lipsurile din lege sa se regasesca in normele de aplicare si mai departe in amendamente la legea promulgata.Nu doresc sa fac publicitate si nici sa bifez doar o activitate in raportul de parlamentar.Sustin copii si parintii dintr-un crez si o datorie pentru ca i-am cunoscut si au nevoie de sprijin si implicare din partea celor care pot si vor sa o faca.Fac un apel catre toate persoanele interesate sa trimita propuneri de modificare a legii in sensul in care cred ca legea poate produce efecte mai bune.




Senator PSD-Elena Mitrea-Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu