joi, 15 iulie 2010

Inundaţiile au făcut ravagii şi în judeţul Bacău


Palanca- Un peisaj splendid în mod obişnuit. Acum oamenii sunt speriaţi. Au ajuns la capătul răbdării. La Ciuches apa a rupt malurile până în curtea oamenilor, un pârâu inofensiv în zilele fără inundaţii. Câţiva localnici lucrează de zor să dirijeze cursul unui fir de apă care şi-a făcut loc prin curtea lor şi curge cu viteză ca pe propria lui albie.
Primarul, dl. Paliştan se află printre oameni, îi sprijină. Îl intreb de ce are nevoie. De nimic îmi spune. Oamenii sunt gospodari şi au învăţat să se apere. Ne vom curăţa fântânile şi avem cea mai bună apă. Alimente de asemeni. Ajutoarele îi învrăjbesc şi nu pot trăi din asta, ei ştiu că cel mai bun ajutor sunt ei pentru ei. Sunt aici îi susţin.
Am apreciat atitudinea primarului, un om deosebit dealtfel.


Brusturoasa- podeţe rupte, oameni izolaţi. Au nevoie de utilaje şi după aceea de materiale pentru reconstrucţia podeţelor. Primăria e pustie, un semn bun pentru ziua în care oamenii au nevoie de prezenţa autorităţilor care trebuie să constate şi să intervină pe teren. Au făcut situaţii privind pagubele produse de viitură şi le-au transmis la judeţ. Cu forţe proprii fac ce pot şi atunci cand va fi posibil îşi vor reconstrui podeţele distruse. Spiritul comunităţii este prezent, oamenii muncesc, se ajută şi reclădesc nu numai o punte de legătură peste apă ci şi avanpost al solidarităţii umane împotriva naturii potrivnice.


Agăş- Gospodării izolate complet, drumuri rupte, poduri distruse în urma viiturii de pe râul Trotuş. Gospodării inundate: 45 în satul Beleghet, 12 în Sulta şi 62 în Preluci.




O singură punte a rămas practicabilă care face posibila trecerea localnicilor de pe un mal pe celălalt. Înspăimântător este că prognoza vremii nu este una liniştitoare. Mă uimeşte cum râul işi croieşte drum cum pofteşte, parcă vrea să disrugă cât mai mult. O casă în care se vede că s-a investit de curând se află la 2 metri de râul care continuă să sape în mal. CINEVA ÎMI SPUNE : CÂND VĂ ÎNTOARCEŢI ACEASTĂ CASĂ NU VA MAI FI. Dar faceţi ceva, nu se poate. Rămân îngrozită- din păcate nu avem ce mi se spune. Am protejat malul cu copaci dar apa i-a cărat pe toţi. Zgomotul produs de debitul apei este înspăimântător.






Asău- Caut primarul bineînţeles. Ma găsiţi la Apa– Asău. Da aici el încerca să dreagă ce-a strivit furia apei: curţi, grădini, case, drumuri, poduri, tot. O femeie plânge şi mă duce în casa ei abia refăcută după inundaţiile trecute. Apa i-a măturat tot, până şi pământul de sub duşumeaua casei. Era asigurată, apropo de ce spunea preşedintele ,,asiguraţi-vă casele,, nu venise nimeni (deşi anuntaţi cu o săptămână în urmă) să-i evalueze pagubele.



Apa-Asau este unul din cele mai afectate sate din comuna.






Sănduleni- au fost inundate 100 de case, dintre care două suferind avarii serioase. Cele două familii stau pe unde pot la rude, vecini. Altii s-au apucat de reparatii cu materiale primite sau luate pe datorie.Familia la care ma refer ,abia terminase cu renovarea casei ,iar graba cu care o luase de la capat era motivata de un eveniment important in familie-nunta baiatului care este stabilita pentru jumatatea lunii august.



Aproape catre sfarsitul zilei,plec către casă cu un sentiment de neputinţă în faţa atâtor nenorociri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu