In acest an am avut prilejul sa particip la cateva evenimente ,avand in principal ca tema ,,Violenta impotriva femeilor,,.Astfel in data de 16 martie a.c., la Bruxelles, a avut loc conferinţa intitulată „Celebrarea Zilei Internaţionale a Femeilor”, convocată sub auspiciile Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitate de gen, din cadrul Parlamentului European. Evenimnetul a reunit reprezentante ale Parlamentelor Naţionale responsabile cu drepturile femeilor.
Pentru ca deja abordasem o tema ,in saptamana urmatoare ,in 22 martie,la invitatia CNCD si Teatrul Metopolis in cadrul proiectului,,Violenta stiuta ,violenta nevazuta,,am vizionat spectacolul,,Ajutorul,,dupa Gyorgy Schwajda, creat de Alice Barb,cu o distributie avand in rolurile principale pe marii actori Luminita Ghiorghiu si Mihai Constantin.
,,AJUTORUL este un spectacol care vorbeste despre violenta in familie si despre consecintele acesteia asupra noastra a tuturor.O poveste profunda si emotionanta,despre degradarea unei familii obisnuite si despre soarta copiilor intr-o lume condusa de parinti.O poveste despre dragoste si ura,violenta si tandrete,despre moarte si nepasare,,Acest text se regasea in cuprinsul invitatiei si a fost motivul pentru care am facut loc in programul meu,incarcat la cel moment de dezbaterea pe legea pensiilor. Dupa un plen prelungit,am ajuns . Am intarziat putin ,lucru care nu ma caracterizeaza si pe care il detest .
Spectacolul a fost emotionant si cred ca printre invitati ar fi trebuit sa se regaseasca si -agresori si victime ,ar fi avut posibilitatea sa priveasca din afara ce se intampla cu viata lor si a copiilor lor.La finalul spectacolului a urmat o dezbatere interesanta pe tema violentei-efect si cauza.Cand s-a ajuns la cauze, participantii si-au amintit bineinteles de politicieni,de interesul si preocuparea lor pentru crearea cadrului legislativ adaptat realitatii.Atunci ne-am semnalat prezenta ,eu si colega mea d-na senator Mihaela Popa.
Cunosteam problema violentei din presa si din realitatea zilnica ,in cadrul activitatii din teritoriu , dar atunci am simtit cu adevarat ca trebuie sa fac mai mult .Acela a fost momentul in care am promis organizarea la Parlament a unei dezbateri cu participarea factorilor responsabili ca baza si prim pas in modificarea legislatiei actuale,menita sa aduca mai multa siguranta victimelor violentei.
Dupa cateva saptamani,in 29 aprilie Parlamentul Spaniei a organizat la sediul Senatului Spaniei,la Madrid,conferinta presedintilor comisiilor pentru egalitate de sanse,la care am participat,parca in continuarea lucrului inceput.
În cadrul reuniunii au fost abordate două teme:
Violenţa de gen - Tema I – Indicatorii prin care se poate evalua acest fenomen;
Violenţa de gen - Tema II – Experienţe cu privire la diferite politici din acest domeniu. Propunerea de a institui un Observator European împotriva violenţei îndreptată asupra femeii.Pentru acest subiect voi reveni cu precizari intr-o postare ulterioara.
Odata trecut si acest eveniment am inceput sa ma gandesc la promisiunea facuta la Teatrul Metripolis si am hotarat impreuna cu Comisia Egalitate de Sanse organizarea actiunii-Masa rotunda:Imbunatatirea cadrului legislative in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie,pentru ziua de 11 mai.Asa a inceput preocuparea pentru tema violentei in familie si cred ca seriozitatea cu care ma implic intr-o actiune ma vor ajuta in demersurile necesare pentru ca aceasta tema sa primeasca o abordare noua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu