miercuri, 25 mai 2011

25 mai - Ziua Internationala a Copiilor Disparuti

Declaratie politica


Ziua de 25 mai a fost declarata in anul 1983 Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. Nu este o zi de sarbatoare, ci o zi in care se face apel la responsabilitate si solidaritate umana.
Simbolul acestei zile a fost ales floarea de “nu-ma-uita”, din pricina numelui ei, dar si din cauza abundentei acesteia in luna mai.
Ziua Internationala a Copiilor Disparuti - 25 mai este o zi in care oameni din intreaga lume comemoreaza copiii disparuti care si-au gasit in final drumul spre casa, isi amintesc de cei care au fost victime ale unor infractiuni si se continua eforturile de a gasi pe cei care sunt inca dati disparuti.
De asemenea, se acorda o atentie sporita fenomenului copiilor care fug de acasa. In acest sens, adolescentii sunt informati asupra riscurilor care deriva din alegerea de a trai pe cont propriu la varste fragede.
Cinci deputati europeni au inaintat Parlamentului European o declaratie scrisa prin care solicita cooperarea statelor membre in situatii de urgenta pentru gasirea copiilor disparuti. Declaratia cere statelor membre sa introduca un sistem de alerta eficient in cazul disparitiei copiilor. Sistemul propus prevede contactarea imediata a mass-media, a autoritatilor vamale si organelor de ordine si transmiterea urmatoarelor informatii: date despre copilul disparut cu o fotografie, daca este posibil, date despre momentul disparitiei si despre persoanele suspecte, un numar de telefon unde se pot primi informatii despre caz. De asemenea, Declaratia cere statelor membre sa aiba acorduri de cooperare cu tarile vecine pentru o actiune rapida in astfel de cazuri in teritoriile relevante si sa creeze o organizatie comuna care sa ofere asistenta si formare profesionala pentru agentiile nationale.
Aceste linii de urgenta sunt in prezent operationale in 11 state membre (Belgia, Danemarca, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania si Slovacia).
Fiecare copil disparut inseamna o tragedie si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a preveni astfel de tragedii. Statele membre trebuie sa isi respecte obligatiile legale nu numai de a pune in functiune, cat mai repede posibil, numarul de urgenta pentru semnalarea copiilor disparuti, ci si de a asigura o buna informare a publicului si reglementarea legala in acest domeniu.
Mediul familial are un rol foarte important în formarea şi dezvoltarea copiilor, acesta constituind locul unde asigurarea confortului şi imprimarea sentimentului de siguranţă celor mici ar trebui să fie prioritare. Din păcate, problemele cu care se confruntă direcţionează eforturilor părinţilor către satisfacerea nevoilor de bază, educarea propriilor copii trecând uneori pe plan secund, iar alteori în totalitate în sarcina şcolii.
Starea de sărăcie care produce frustrări, în special în rândul adolescenţilor, rigiditatea regulilor de convieţuire şi lipsa de comunicare în familie, pretenţiile exagerate din partea părinţilor cu privire la rezultatele şcolare, regulile impuse, lipsa de control a situaţiei şcolare a celor mici sunt doar câteva dintre situaţiile care favorizează plecarea deliberată a minorilor de la domiciliu.
Marcarea acestei Zile reprezinta un semnal de alarma in legatura cu disparitia, rapirea sau exploatarea sexuala a copiilor, mai ales ca fenomenul ia proportii pe zi ce trece si in Romania Potrivit datelor Inspectoratului General de Politie, numai in ultimul an au fost semnalate 3.285 de cazuri de dispartitii de copii.
Acest Mesaj de sensibilizare reprezinta un demers pentru diminuarea si in final eradicarea acestui fenomen – un Mesaj de speranta la nivel european !

Senator PSD,Elena Mitrea -Bacau
Membra a Comisiei Munca,Familie si Protectie sociala
Membra a Comisiei Egalitate de Sanse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu