marți, 24 mai 2011

„Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru comunitatea de romi Colonia Bistriţei – Buhuşi„ Bacau

Finantare intarziata pentru proiectul-interpelare adresata dl.ministrului Gheorghe Ialomiteanu

D-le ministru
Primaria Buhusi-Bacau a depus la Fondul Român de Dezvoltare Socială inca de la sfarsitul anului 2008 documentatia necesara obţinerii finanţării, pentru proiectul „Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru comunitatea de romi Colonia Bistriţei – Buhuşi„ care vizeaza construirea unei clădiri, pe o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, unde va funcţiona un punct sanitar ,dotat cu echipamentele necesare şi o baie comunală.
Proiectul este parte a „Proiectul de Incluziune Socială” (SIP), care se deruleaza in perioada martie 2007-martie 2011 ,componenta a„Programului de Intervenţii Prioritare (PIP), implementat de către Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
FRDS a încheiat Acordul de grant cu Primăria oraşului Buhuşi, în calitate de agent de gestiune a proiectului, si a eliberat prima si singura transa in anul 2009 .
În prezent Primăria Buhuși a cheltuit in intregime contribuția proprie reprezentand suma de 95000 lei ,iar din contribuția FRDS s-a cheltuit suma de 66728, 36 lei(transa alocata in 2009) . Stadiul lucrarilor este foarte avansat,in proportiie de peste 65% ,iar valoarea lucrarilor executate se ridica la 350000 lei,din care plata efectiva catre executant s-a efectuat in valoare de 128000 lei ,constructorul executand peste aceasta suma ,lucrari nefacturate , deci neplatite,fapt care a determinat sistarea lucrarilor .
Va aduc la cunostinta ca s-a facut evaluarea la fata locului ,iar raportul se afla la FRDS din luna februarie a.c. Avand in vedere cele prezentate si luind in considerare faptul ca FRDS elibereaza transele necesare finantarii cu aprobarea si recomandarea Ministerului de Finante Publice pe care il conduceti va rog d-le ministru :
▪sa aprobati urgent finantarea necesara finalizarii lucrarilor incepute ,avand in vedere stadiul lucrarilor si imposibilitatea continuarii lor in conditiile precizate.
▪sa faceti cunoscut graficul de finantare pana la finalul proiectului,in cazul in care finantarea nu se face in transa unica.
▪Un proiect presupune respectarea si incadrarea in termene de executie stabilite.Exista si termene la plata ?In acest caz ce intarzieri sunt si ce sanctiuni se prevad?
Autoritatea locala a identificat nevoia unei comunitati pe care a transpus-o in acest proiect,care are in vedere îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi promovarea incluziunii sociale a populaţiei rome. Autoritatea locala si-a achitat partea de finantare propusa Constructorul angajat in executarea lucrarii s-a angajat suplimentar ,lucrand,, pe datorie,,in baza unui proiect aprobat si pentru care s-au inregistrat intarzieri la finantare ,nepermis de mari .
S-a demonstrat si in acest caz ca birocratia si acordarea preferentiala a finantarii dupa criterii nedemocratice sunt tot atatea motive care ne claseaza in topul tarilor europene codase in privinta absortiei de fonduri, lucru care nu ne onoreaza
Solicit raspuns scris,punctual.


Senator Elena Mitrea-Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu