marți, 31 mai 2011

Penalizari in calculul pensiei anticipate


30.05.2011 INTREBARE adresata:D-lui Ministru –interimar Emil Boc-Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale ,D-nei Presedinte Doina Parcalabu Casa de Nationala de Pensii

Conform ART. 65,din legea 265/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,
pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, iar ,,cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta,,. (alin.4)
Drept urmare persoanele care aleg să se retragă din câmpul muncii înainte de vârsta legală ,plătesc penalizări care  ajung şi până la 45% din aceasta(0,75x5x12)pentru fiecare luna pana la implinirea varstei standard de pensionare.
In fapt persoane care  s-au incadrat in conditiile pentru pensia anticipate au avut mari surprize la primirea deciziei de pensionare.
Am fost sesizata de catre  mai multi  pensionari nemultumiti de cuantumul pensiei anticipate,oameni peste 55 de ani care nu mai au un loc de munca ,nu mai sunt agreati  din cauza varstei si care cauta un mijloc de a-si asigura existenta pe baza unor drepturi ca urmare a vechimii in munca desfasurata pana la aceasta varsta.
Explific cazul d-nei Elena Munteanu, in varsta de 55 ani, pensionata incepand cu data de 15.02.2011, careia i s-a calculat  o pensie de 1495 lei conform punctajului obtinut .Primind decizia de pensionare, a constat ca pensia lunara i-a fost  diminuata cu 673 lei  deci  cu 45% pe fiecare luna, pana la implinirea varstei de 60 ani.
Doamna intreaba si eu va rog sa-i raspundeti:,,Este normal sa se aplice acest procent de 45% lunar, cand in lege scrie clar, la art 65/alin 4 " Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă,, in total 45% pentru 60 luni, si nu 45 % pe luna, ceea ce inseamna 270 % pentru cele 60 luni de penalizare. ,,
In numele pensionarilor va rog sa raspundeti intrebarilor lor:
-A fost legea aplicata corect de catre Casa de Pensii  in calculul penalitatii ?
-Interpretarea articolului privind penalizarea pensiei anticipare a fost inteleasa corect de catre pensionari potrivit exemplului prezentat mai sus?
-Considerati normala ,asa cum spune doamna Munteanu,aplicarea unui procent atat de mare si nu credeti ca  se impune o revenire?
Personal am inteles sensul legii ,acela de a reduce numarul de pensii anticipate ,ceea ce nu as critica daca acesti oameni ar avea alternative.

Va multumesc in numele acelorasi pensionari care asteapta lamuriri.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu