marți, 30 august 2011

Duminica migranţilor români

 “Duminica migranţilor români”este o zi care se sarbatoreste in prima duminică după 15 august ,incepand cu 2009,prin hotararea Sf.Sinod al Bisericii Ortodoxe Române . Rostul Duminicii migranţilor români spune Pr.Patriarh Daniel,este “de-a spori comuniunea şi conlucrarea fraternă între românii care muncesc sau studiază departe de ţară şi cei rămaşi în România“, credincioşii fiind chemaţi “să-şi intensifice şi reafirme fidelitatea faţă de Biserica strămoşească, de credinţa ortodoxă şi cultura spirituală românească, să cultive unitatea familiei conjugale într-o lume din ce în ce mai secularizată şi individualistă”. “În fiecare parohie preotul şi consiliul parohial organizează eveniment la biserică, după Sf. Liturghie, o întâlnire pentru a lua contact cu probleme lor, ale familiilor lor, ale copiilor, pentru a realiza nişte legături după plecare lor, prin e-mail sau alte forme de corespondenţă. Preotul să cunoască problemele lor mai ales de conştiinţă, de duhovnicie, să aibă unde cere un ajutor concret şi sigur atunci când au nevoie şi sunt plecaţi.
Cu aceasta ocazie  sustinatori   ai Proiectului „Te iubeşte mama“, au marcat evenimentul la Bacau, cu participarea  Silviei Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Române din Italia si initiatoarea proiectului,care vizează relaţia dintre copiii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.
Pentru noi,Duminica migranţilor români a inceput la Biserica Lazaret din Bacău,cu participarea Pr. Eugen Chiuche si Pr. Ovidiu Radu,care au rostit un cuvânt de învăţătură cu privire la această zi. S-a citit şi rugăciunea de călătorie pentru familiile care vor pleca în străinătate în această perioadă.S-au purtat discutii cu participantii ,in majoritate,parinti ai celor plecati din tara,incantati si emotionati de cuvintele adresate lor si copiilor lor.S-au stabilit legaturi,s-au strans maini si ...s-au varsat  lacrimi.
 Apoi a avut loc o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat diferite aspecte care vizează problematica copiilor rămaşi fără supravegherea părinţilor care pleacă în afara ţării la muncă. La această întrunire a participat reprezentanţi de la Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, Asociaţia Creştină de Caritate şi Ajutor „Ovidenia 2005“, Asociaţia Femeilor Române din Italia,reprezentante ale organizatiei de femei social democrate,Dir.adj.A DGASPC Daniela Titaru care a avut o propunere interesanta.Daniela s-a oferit s-o consilieze pe mama copiilor de la Balcani,aflata in Italia ,in sensul ca ori de cate ori simte nevoia sa vorbeasca ,sa-si impartaseasca necazurile,trairile aceasta se va afla la celalalt capat pregatita sa o asculte ,sa o incurajeze sa mearga mai departe.
S-a realizat legatura prin skype cu o mama aflata la lucru in Italia si copiii  lasati in grija bunicii din Balcani,Bacau.A fost cel mai emotionant moment .Acesti oameni nu au nevoie de nimic,decat de APROPIERE.DISTANTA este singurul lor dusman.La final s-au  prezentat două aşezăminte social-filantropice care au  printre beneficiari  şi  copii care au părinţii plecaţi în străinătate: Aşezământul social-filantropic de la parohia Lazaret şi Ansamblul social «Ovidenia2005» din Bacău, care au în componenţă câte un centru de zi pentru 20, respectiv 60 de copii ai căror părinţii sunt plecaţi în afara ţării. Aceste aşezăminte oferă servicii de consiliere spirituală şi juridică, asistenţă în efectuarea temelor şi hrană caldă“, a explicat pr. paroh Eugen-Ciprian Ciuche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu