vineri, 12 august 2011

In sprijinul absolventilor Universitatii Spiru Haret


Scrisoare deschisa adresata            


Domnului Daniel Funeriu,

Ministru al Educatiei,Cercetarii,Tineretului si Sportului



Stimate Domnule ministru ,
Readuc in atentia d-voastra solicitarea privind reglementarea situatiei absolventilor Universitatii “Spiru Haret” in privinta recunoasterii diplomelor de licenta.
Am apreciat faptul ca ati raspuns (chiar daca aproape in copie) primelor doua interpelari adresate de mine (februarie si aprilie).Nu pot spune, insa, acelasi lucru despre interpelarea si scrisoarea deschisa adresate in luna iunie,pentru care termenul legal de raspuns a fost depasit.

Precizez ca am depus demersuri similare si la conducerea Universitatii “Spiru Haret”, domnului rector Aurelian Bondrea, care nu a remis inca nicio explicatie fata de situatia prezentata.
Demersul meu este determinat de faptul ca in colegiul pe care il reprezint imi sunt aduse la cunostinta foarte multe solicitari prin care ni se cere sau luam act de existenta unei asemenea probleme grave, pentru care este imperios necesar sa gasim rezolvare la institutiile statului, respectiv ministerul pe care il conduceti.

Petentii considera ca modul in care a fost tratata problema  diplomelor nerecunoscute” este discriminatoriu,iar incertitudinea situatiei absolventilor/licentiatilor Universitatii Spiru Haret a durat destul(2 ani). Acestia cred deasemeni ca aceasta a devenit o problema sociala si ca este momentul recunoasterii,fara conditionari si examene suplimentare,a studiilor universitare parcurse si eliberarea diplomelor de licenta considerand ca trebuie avut in vedere incalcarea principiului neretroactivitatii legii, consemnat in Constitutia Romaniei,art.15(2), Codului Civil Art. 1,potrivit caruia, Legea dispune numai pentru viitor; ea ne avand putere retroactivă, ignorandu-se ,,buna credinta a studentilor USH,,.

Raspunsurile emise de dvs.,completate si de afirmatiile pe care le-ati facut recent la un post TV, atesta faptul ca situatia acestor studenti se va decide conform Legii educatiei nationale nr.1/2011, prin ordin de ministrul, la propunerea ARACIS si cu avizul Consiliului National al Rectorilor,pana in luna septembrie a.c.
Se impune asadar, ca dupa 2 ani,Ministerul Educatiei, dumneavoastra domnule ministru, sa adoptati solutiile de reglementare a situatiei licentelor Universitatii Spiru Haret, bineinteles cu consultarea ARACIS si Consiliului National al Rectorilor.
In petitiile ce mi-au fost transmise se face vorbire despre faptul ca mii de absolventi s-au asociat, au actionat in judecata USH si MECTS pentru recunoasrterea diplomelor de licenta si au inceput sa castige atat la Curtile de Apel teritoriale cat si la ICCJ.

Pentru a evita situatiile nedorite ,pentru un dialog social real, va solicit domnule ministru sa faceti public proiectul de hotarare privind reglementarea situatiei  absolventilor ,pe care  urmeaza sa il adoptati, inainte de a lua decizia definitiva.

Imi manifest convingerea ca decizia adoptata, in consens cu ceilalt factori de resort responsabili va fi cea corecta.

Cu stima ,

Senator Elena Mitrea-Colegiul 4 Bacau
Membra a  Comisiei de Munca, Familie si Protectie Sociala
Vicepresedinta Comisiei pentru românii de pretutindeni


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu