luni, 18 octombrie 2010

Noi tăieri de venituri – soluţii anticriză de iarnă în stilul Guvernului Boc

Declaratie politica  sustinuta in plenul Senatului ,ca reactie la  taierile de venituri pe care Guvernul continua sa le aplice.Pana unde,pana cand?...


,,Guvernul Boc tocmai pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, prin care va tăia în continuare în carne vie. Taie banii pentru medicamente, pentru hrană, banii de  încălzire, de la fiecare. Nu rămâne nimeni nebuzunărit de actuala putere care, parcă vine dintr-o altă galaxie, după ani de absenţă.

Putem crede că Guvernul vrea să recupereze cei 15% pe care nu i-a putut lua din  pensia fiecărui vârstnic, dar nu putem fi de acord şi nu putem accepta atâta  bătaie de joc la adresa pensionarilor, a veteranilor şi a persoanelor cu handicap. Stoparea acestor abuzuri fără precedent este nu doar o datorie, ci şi o necesitate pentru că umilirea românilor a atins cote maxime.
Toate acestea se întâmplă după ce preşedintele a decretat că România acordă prea  multe ajutoare sociale şi acum Guvernul trece la execuţie. Cunoastem ignoranţa guvernantilor, vedem cum România sărăceşte cu fiecare secundă, în 2010 - Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale , anul în care România nu luptă pentru eradicarea, nici reducerea saraciei, ba din contră, este  în cursa pentru locul întâi ca pol european al sărăciei şi discriminării.
După ce a dat cu piciorul pensionarilor, Guvernul  trece parcă la exterminarea  în masă. Astfel, pensionarii veterani de război nu vor mai beneficia de bilete de odihnă şi tratament, de ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere ori trecerea în rezervă, nu vor  mai fi scutiţi de plata transportului în comun şi CFR şi nici nu vor mai beneficia de gratuitate pentru abonamentul telefonic şi radio-tv.
Vorbind despre veterani parcă s-ar cădea să o facem cu respect şi recunostinta. Pe mulţi dintre ei statul român nu i-a despăgubit sau nu le-a  restituit bunurile confiscate în timpul regimului comunist, motiv pentru care aceştia au fost nevoiţi să deschidă procese la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Mulţi vor muri fără ca statul să-şi plătească datoria faţă de ei, în schimb, astăzi tot acesta râvneşte la 25% din cei 92 de lei, atata, cât reprezintă indemnizaţia acordată invalizilor, veteranilor şi văduvelor de  război. Acesta este respectul şi recompensa pentru pierderile şi lipsurile pe care le-au îndurat veteranii de război, care  sunt de la an la an tot mai puţini, mai bătrâni, bolnavi, singuri, săraci şi astăzi batjocoriţi de actuala guvernare.
Ordonanţa în pregătire are în vedere si reducerea cu 25%  a indemnizaţiei persoanelor persecutate politic, indemnizaţiilor prevăzute de Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii în Revoluţie, faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltelor muncitoreşti anticomuniste.Greu de crezut ,dar asta se doreste.
Nu scapă nimeni, deoarece în pragul sărbătorilor de iarna, odata cu trecerea în noul an,  prin aceeaşi ordonanţă Guvernul intentionează:
-să taie indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi să le înlocuiască  cu sume derizorii fixe;
-să taie indemnizaţiile acordate persoanelor care îngrijesc persoane cu  dizabilitati;
-să reducă cu 50% indemnizaţiile primite de pensionarii din sistemul public de  pensii care sunt membri ai uniunilor de creaţie, etc, etc.
           Parcă nu ar fi suficient că  România alocă cel mai mic procent din PIB pentru cheltuielile cu asistenţa  socială, la jumătate faţă de media ţărilor membre ale Uniunii Europene.
           Iar pentru a putea  vorbi de echitate, recunoştinţă şi protecţie a cetăţenilor defavorizaţi CHELTUIELILE CU ASISTENŢA SOCIALĂ NU TREBUIE SĂ SCADĂ, pentru că numarul persoanelor în nevoie este în creştere datorită situaţiei economice  a României.
În România, dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi nu a fost şi nu este o prioritate. Există puţine astfel de servicii, gen centre de zi, centre respiro, centre de recuperare,multe dintre acestea existând doar mulţumită implicării organizatiilor neguvernamentale.
 NU TREBUIE REDUSE INDEMNIZAŢIILE PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI  pentru că ASTFEL  VOR RĂMÂNE LA MILA FAMILIEI, A RUDELOR SAU VOR FI ABANDONAŢI ÎN SISTEMUL PUBLIC DE PROTECTIE SOCIALĂ,unde costul standard pentru persoana cu dizabilităţi internată este in jur de 27 mii lei/ an , cost mult mai mare decât orice indemnizaţie acordată persoanei cu dizabilităţi sau familiei acesteia. Cred ca o analiza mai profunda ,mai inteleapta ar conduce la solutii mai bune.
Şi pentru că intelepciunea nu s-a intalnit cu dl.Boc,cu dl.Botis, odata cu scaderea in cele mai multe situatii a indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap si pentru familiile care intretin copii cu handicap se are in vedere retribuirea prin indemnizatie si nu prin contract individual de munca a asistentului personal al persoanei cu handicap grav si normarea muncii acestuia de la o persoana cu handicap grav asistata la doua persoane.
Asistentul social  va fi obligat să îngrijească două persoane cu handicap,dacă nu, va primi doar jumătate din indemnizatie. Este incredibil până unde poate duce o imaginaţie bolnava. Guvernul ia măsuri gândind doar la cei ce încalcă legea  si ignora oameni  cinstiti,pe cei in drept, care oricum au plătit nemeritat, pentru că s-au născut sau au dobândit un handicap ,ignora si  pe familiile lor care suferă alaturi de ei.
Plecarea din tara a profesorilor,doctorilor trebuie sa fie un semnal de alarma pentru cei care hotarasc nemeritat soarta romanilor.Aplicarea acestor masuri va alunga si mai multi asistenti sociali din tara si ma intreb cui vor ramane si cine va ingriji persoanele varstnice,persoanele cu dizabilitati.Este pregatit statul sa-i preia in institutiile inexistente sau insuficiente.
Sistemul de asistenţă socială şi medicală necesită profesionişti de la un capăt la altul, de la un asistent social de comună şi până la nivelul primului ministru. Dacă o guvernare incompetentă nu reuşeşte să ocrotească categoriile defavorizate şi să ofere garanţia demnităţii traiului în această ţară, atunci se discută în zadar despre ţinte europene. Umilirea angajaţilor din sistem prin salarii mizere şi condiţii de muncă deplorabile parcă nu ar fi suficiente, aici se mai adugă şi noi tăieri de venituri ale persoanelor în nevoie, o tăiere a dreptului la viaţă chiar si acum in prag de iarnă ,care se anunta foarte grea.
 Câte victime mai doreşte acest guvern ?
 Nici acum când ţara este parcă paralizată de proteste generate de politica de înfometare a guvernului nu vor să recunoască adevărul evident că Nu trăim bine ?
 Dacă nici cazul profesoarei care de peste 50 de zile se află în greva foamei ca protest  ,nu a reusit sa atraga atentia , atunci se pare că ignoranţa a devenit noua politică de guvernare a ţării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu