luni, 25 octombrie 2010

Onoare si respect militarilor romani

Declaratie politica sustinuta in plenul Senatului -omagiu pentru Ziua Armatei
                                  

Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei, zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care armata română şi-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea naţionala şi integritatea teritorială a statului român. Această zi, încă de la instituirea ei, a devenit un simbol al recunostintei fata de neamul romanesc, fiind întipărită în sufletele românilor ca ziua în care ţara sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Mă înclin cu recunoştinţă în faţa memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupaţie străină şi vreau să aduc un sincer omagiu tuturor veteranilor de război pentru care credinţa, responsabilitatea şi onoarea în slujirea idealurilor nobile de libertate şi independenţă au reprezentat crezul suprem. Armata română a reprezentat şi reprezintă în conştiinţa românilor o forţă capabilă să menţină pacea, unitatea şi stabilitatea în ţară, pentru care poporul şi-a păstrat şi îşi păstrează - constant - încrederea. Acest fapt creează o obligaţie în plus Parlamentului şi Guvernului României, aceea de a-i acorda tot sprijinul necesar parcurgerii aceastei perioade tulburi. Armata romana , în calitate de armată membră a Alianţei Nord Atlantice, este si trebuie sa fie o armată de profesionişti - capabilă să îndeplinească misiunile în care este sau va fi solicitată de către ceilalţi parteneri.
Folosesc acest prilej pentru a face un apel actualei guvernari de a acorda respectul cuvenit cadrelor militare care s-au jertfit pentru pământul şi neamul românesc, aparand si respectand drepturile cuvenite militarilor .Trebuie sa ne gandim cu piosenie,la dispariţia unor oameni  tineri aflati in misiuni  speciale, esenţiale pentru apărarea naţională.Militarii pleaca la pregatire sau in misiuni asumandu-si privaţiunile şi riscul pierderii vieţii lor.
 Merita acesti bravi oameni diminuarea salariilor cu 25%? Eu cred ca nu.
            Pentru a recunoaste adevarata vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale, amintesc-înzestrarea militară – o alta realitate ruşinoasa recunoscuta chiar într-un document oficial,conform caruia 85% din tehnica militară românească este depăşită fizic şi moral.
            Deasemeni amintesc ca in demersurile  pentru pastrarea dreptului castigat, militarii nu au cerut ,,pensii nesimtite,, ci doar respectarea principiilor cu care Romania s-a aliniat la standardele internationale de compatibilitate si interoperabilitate.
            Societatea noastră trebuie să înveţe să omagieze Armata Română şi pe eroii neamului într-o manieră a sinceritatii, respectului, recompensei şi recunoaşterii drepturilor pe deplin meritate.

Cu respectul cuvenit aduc omagiile mele, în această zi solemnă, Armatei Române. Fie ca Dumnezeu să îi ocrotească pe cei care îşi îndeplinesc datoria faţă de ţară, pe tinerii noştri dintre care, astăzi, unii luptă în alte ţări din lume reprezentând cu cinste România, iar pe cei care s-au jertfit pentru ţară- Dumnezeu să-i odihnească în pace !

25.10.2010                         Senator Elena Mitrea  -  Colegiul 4 Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu