duminică, 10 octombrie 2010

ROMÂNIA RURALĂ: NEVOI ŞI SOLUŢII


              “SERVICII MEDICALE SI SOCIALE IN ROMANIA RURALA:
                               NEVOI SI SOLUTII” 7-8 Octombrie - Bucuresti

Si aceasta pentru a recunoaste adevarata vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.
     Senator Elena Mitrea a participat in zilele de 7-8 octombrie 2010 la
     CONFERINŢA INTERNAŢIONALA
                  “SERVICII MEDICALE ŞI SOCIALE ÎN ROMÂNIA RURALĂ:
                                                             NEVOI ŞI SOLUŢII” Bucuresti
Conferinţa s-a înscris în calendarul activităţilor proiectului “Servicii Integrate şi Inovatoare pentru România rurală“derulat de FSC Bacau cu finanţare de Guvernul Norvegiei prin programul Innovations Norway. Motivul care a  stat la baza organizarii conferintei a fost necesitatea identificarii problemelor grave cu care se confrunta satul romanesc in domeniile serviciilor sociale si medicale.
Statisticile si studiile nationale indica faptul ca in satele din Romania exista de cinci ori mai putini medici decat in orase, desi aproape jumatate din populatia Romaniei traieste la tara, peste un sfert din populatia rurala nu este inscrisa la medicul de familie, iar pentru batranii si persoanele cu handicap din aceste zone serviciile specializate sunt aproape inexistente.
 FSC si-a propus sa adune la un loc cei mai importanti factori care pot contribui la imbunatatirea serviciilor socio-medicale pentru locuitorii satelor romanesti.


Principalele teme abordate in cadrul  conferinţei au  fost:
-         nevoia de servicii specializate în România rurală;
-         serviciile de îngrijire la domiciliu adresate vârstnicilor: dezvoltare şi finanţare;
-         rolul administraţiei locale în oferirea de servicii medicale, sociale şi educaţionale.
Publicul ţintă al conferinţei l-a reprezintat ONG-urile care au activităţi similare în zone rurale din România, autorităţi locale din mediul rural,  dar şi factori de decizie la nivel judeţean, medici şi asistenţi sociali din mediul rural, specialişti de la autorităţile guvernamentale si alti factori de decizie din toata tara si strainatate.
Conferinta s-a desfasurat pe durata a doua zile, in plen si work- shopuri , a  abordat cele mai importante probleme sociale si medicale din zonele rurale din Romania, si a prezentat solutiile posibile si  modele de buna practica care au fost implementate cu succes.
Lucrarile conferintei au fost deschise de d-na.Gabriela Achihai,presedinte Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau,in calitate de orgnizator. Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacau este o organizatie care desfasoara din anul 1997 ,un amplu program de dezvoltare sociala, medicala si educationala intr-una dintre cele mai defavorizate zone rurale din Romania, zona de est a judetului Bacau, cunoscuta si sub numele de zona Podu Turcului. Experienta dobandita in toti acesti ani de organizatia bacauana, ca si rezultatele obtinute in urma derularii componentelor programului, fac ca FSC sa fie una dintre cele mai cunoscute organizatii neguvernamentale care a reusit sa dezvolte intr-o zona rurala extrem de saraca servicii medicale, sociale si educative de foarte buna calitate, unele dintre ele unice in Romania.
   In continuare,Excelenta Sa, Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti ,dl.Qystein Hovdkinn,a vorbit despre programele de finantare derulate in ultimii doi ani de Guvernul Norvegiei in Romania, prezentand rezultatele proiectelor incheiate si cele care se afla inca in desfasurare pana in primavara anului 2012, dar si planurile de viitor privind reluarea finantarilor norvegiene catre Romania si Bulgaria.
                  
 Conform programului ar fi trebuit ca doamna Elena Udrea si domnul Tabara sa  abordeze o problema fierbinte a zilelor noastre si anume oportunitatile de finantare existente pentru proiectele dezvoltate in mediul rural.Sigur prezentarea  nu a fost anulata,pentru ca domniile lor si-au trimis reprezentanti .Chiar am afirmat in plen ca pentru constientizarea dezastrului din mediu rural se impunea prezenta lor ca factori decidenti. Cum dealtfel nici, Nicolae Ivaschescu, Secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nu a fost prezent ,ci reprezentat prin directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care a  vorbit despre  tendintele si proiectele guvernamentale de dezvoltare a serviciilor sociale in Romania in urmatorii ani .Nu am nimic a reprosa  doamnei director,dansa poate doar constata ,in schimb,ministrii ca  factori decidenti au alte prioritati si sunt mai putin ancorati in realitate,iar cand realitatea vine catre dansii,acestia isi trimit substitutori.


Au fost abordate deasemeni tematici specializate prezentate de autoritati in domeniu fie din partea ONG-urilor, cat si din partea institutiilor guvernamentale prezente.  S-a vorbit despre importanta cooptarii unor specialisti calificati in dezvoltarea serviciilor specifice, cum ar fi medicul de familie, asistentul social si terapeutii cu diferite calificari, despre importanta implicarii concrete a autoritatilor publice in dezvoltarea serviciilor din mediul rural, dar si despre parteneriatul strategic ONG-uri – autoritati, urmand ca cei prezenti sa cunoasca doua modele de buna practica prezentate de unele dintre cele mai cunoscute ONG-uri din Romania Caritas si Fundatia Principesa Margareta.


Voi reveni cu detalii despre cea de-a doua zi a conferintei,in care am avut onoarea sa mediez prima parte a sesiunii in plen,intr-o postare ulterioara.Si aceasta pentru a recunoaste adevarata vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu