joi, 8 aprilie 2010

VIOLENTA INDREPTATA IMPOTRIVA FEMEILOR

Bruxelles

Parlamentul European-Interventie Senator Elena Mitrea
Comisia: Egalitate de sanse - Senatul Romaniei


Constientizarea efectelor fenomenului violentei in familie si a gravitatii acestuia la nivel mondial s-a petrecut relativ recent in lume ,toate tarile Uniunii Europene confruntandu-se cu probleme generate de violenta in famili

Sistemul serviciilor sociale publice in domeniul combaterii si prevenirii violentei in familie in Romania nu este dezvoltat ,furnizarea de servicii de asistenta in domeniul combaterii si prevenirii violentei in familie fiind asumata de societatea civila indeseobi. Societatea civila, in parteneriat cu autoritatile locale, a dezvoltat servicii specializate pentru protectia victimelor violentei in familie ,precum si furnizori de servicii sociale care lucreaza cu agresorii.

Violenta in familie din Romania are drept factori determinanti semnificativi alcoolismul,saracia,socializarea intr-un mediu marcat de violenta si modelul patriarhal de organizare a familiei.

Ca demers legislativ, Romania beneficiaza, in momentul de fata, de acte normative destinate sa reglementeze fenomenul de violenta si la locul de munca. In cadrul procesului de reforma a sistemului de protectie sociala romanesc, a fost adoptata Legea nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, ca parte componenta a strategiilor care vizeaza protectia familiei, aceasta stabilind cadrul dezvoltarii politicilor de combatere si prevenire a fenomenului violentei in familie.

Infiintarea Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, prin Legea 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, reprezinta un prim pas in organizarea unui sistem eficient de servicii sociale specializate in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie la nivel national.

Violenta in familie a devenit un fenomen ingrijorator.Numarul proceselor care au ca obiect incalcarea Legii 61/1991, privind pastrarea linistii si ordinii publice, este foarte mare, instantele judecind "la urgenta", lunar, zeci de cauze. Asemenea conflicte prezinta o gravitate deosebita, pentru ca in familie trebuie sa existe o stare de armonie. Ele sint cu atit mai periculoase, cu cit victime ale acestor violente sint, de regula, femeile si copiii. Uneori persoanele abuzate ajung sa se autoinvinovateasca pentru bataile pe care le primesc, avand o perceptie gresita asupra realitatii, cauzata de multiplele abuzuri la care aceastea sunt supuse.

Femeile agresate sunt treptat distruse psihic si rabda bataile partenerului lor de viata foarte multi ani inainte de a se hotari sa faca ceva pentru a schimba situatia. Iar cele care stau cu un barbat care le bate, le terorizeaza, si motiveaza ca “rabda de dragul copiilor”, gresesc profund. Pentru ca atmosfera incarcata de tensiune din casa ca si asistarea la scandalurile dintre parinti si bataile primite de mama, ii afecteaza in mod deosebit pe copii, toate acestea avand consecinte vizibile pe tot parcursul vietii lor.

Intr-o relatie se poate incerca a intelege natura agresivitatii partenerului, insa de mult prea putine ori acest lucru inseamna si rezolvarea problemei.
O solutie constructiva si cu respect fata de propria fiinta poate fi cea de a iesi din relatie si a lupta pentru a obtine respectul si stima pe care le merita ca si fiinta umana. Din pacate insa, regulile noastre culturale au o mare toleranta la agresivitatea casnica, ceea ce duce la existenta unor probleme aproape de nerezolvat atunci cand vorbim de violenta in familie.
Uneori tot ce poti face este sa asculti povestea, pentru ca persoana agresata nu vrea sa faca nici o schimbare, vrea doar sa fie compatimita. Daca ai un partener care te loveste, acest lucru nu mai este doar o problema de conflict in cuplu sau de tensiuni care sa poata fi rezolvate prin discutii. E vorba despre o problema juridica si despre siguranta vietii respectivei persoane. Pentru ca de multe ori un act de violenta tolerat va duce la mult mai multa violenta, declansata la stimuli tot mai nesemnificativi si cu remuscari tot mai mici din partea agresorului.

In ceea ce priveste agresorul, specialistii sunt de parere ca foarte rar se poate schimba in bine. Fiecare persoana este unica si atunci fiecare poveste are propriul sau raspuns. Insa atunci cand vorbim de persoane care au tendinte agresive, tranformarea lor comportamentala poate fi semnul unui miracol, atunci cand apare.

Conform bazei de date a ANPFDC, in pertioada 2004-2009,la nivelul intregii tari,Romania a inregistrat un numar de 57.202 cazuri de violenta in familie si 754 de decese provocate ca urmare a actelor de violenta comise in familie.In anul 2009 s-au inregistrat 9868 cazuri de violenta in familie si au fost raportate77 de decese provocate ca urmare a actelor de violenta,cu o pondere mai mare fiind victimile de sex feminin.

Romania participa din mai 2009 la lucrarileComitetului Ad Hoc privind Violenta asupra Femeii si Violenta Domestica de la nivelul Consiliului Europei,in scopul elaborarii unei Conventii in acest scop cat si imbunatatirii legislatiei specifice si a dezvoltarii de noi strategii in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie .

Prin ANPFDC Romania este partener in proiectul,,Profesori in domeniul asistentei sociale si al sanatatii impotriva violentei ,,proiect aprobat de Comisia Europeana pentru a fi finantat prin Programul Leonardo da Vinci,derulat de oserie de parteneri din Finlanda,Irlanda,Romania,Bulgaria,Germania,Estonia si Lituania.ANPFDC a elaborat in 2007 Ghidul de interventie in cazurile de violenta in familie,iar in 2009 a realizat o lansare simultana mediatizata a acestuia in intreaga tara,prin intermediul Directiilor de Munca si Protectie Sociala.

In Romania s.au desfasurat si se desfasoara ,activitati de sensibilizare si constientizare in scopul stimularii atitudinii combative ,a initierii de politici si masuri juridice pentru combaterea violentei in familie cat si de sustinerea si protectia victimelor prin organizarea si dezvoltarea serviciilor specifice.

Romania este interesata de experienta altor tari in domeniu,de implicarea directa in actiuni comune menite sa reduca numarul agresiunilor de orice gen.

Ca parte din cei10% reprezentare in Parlamentul Romaniei a celor cca.52% de femei din populatia Romaniei,ma simt responsabila pentru implicarea mea si ma preocupa imbunatatirea legislatiei privind violenta in familie,in sensul constientizarii si aplicarii de corectii menite sa schimbe atitudinea agresorului si acordarea de facilitati si drepturi persoanei agresate,care sa-i dea curajul sa lupte pentru ea,demnitatea si linistea ei.Cum raul trbuie taiat de la radacina,cred ca foatre important si de luat in seama este includerea inca din gradinita si scoala a studiului unui ghid de bune maniere,crestere si convetuire in armonie,educarea pentru adaptare la situatie,asa incat neimplinirile din viata de adult, saracia sau lipsa unui loc de munca sa nu mai fie motiv de violenta aplicata celor de langa noi,femeilor cu precadere care oricum deconteaza mai mult in viata de familie si cea de toate zilele decat partenerul de langa ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu