marți, 29 noiembrie 2011

1 decembrie -Ziua mondiala pentru lupta anti-SIDA


D E C L A R A T I E  P O L I T I C A



Domnilor guvernanti si politicieni,

Sub ochii nostri, o generatie de tineri – cea a infectatilor cu HIV din 1987-1992 din spitalele romanesti - este lipsita de speranta de viata prin neacordarea continua a ingrijirii si tratamentului.
O alta generatie de tineri – cea a potentialilor infectati cu HIV – este lasata prada ignorantei si tentatiilor neasumate responsabil, datorita lipsei de finantare pentru programe de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV.
Sesizam public pericolul generat de nealocarea financiara sau gestionarea ineficienta a banilor existenti si sa va cerem sa nu contribuiti la luarea de vieti.
In anul 2011, la nivel national persoanele infectate cu HIV s-au confruntat cu dese intreruperi de tratament din cauza subfinantarii Programului national HIV/SIDA sau datorita modului in care a fost gestionat programul, ceea ce pune in pericol major viata acestei categorii de pacienti.
In anul 2011, numarul persoanelor infectate cu HIV prin contact sexual neprotejat a crescut, aceasta fiind una dintre consecintele faptului ca nu exista o politica de prevenire eficienta. De altfel, fondurile alocate realizarii de programe de prevenire sunt aproape nule.
Sanatatea publica este pusa in pericol datorita faptului ca: nu exista o incurajare a testarii pentru depistarea infectiei cu HIV si multe persoane afla ca sunt infectate dupa mult timp de la infectare, campanii de informare privind prevenirea transmiterii infectiei cu HIV se fac izolat chiar in conditiile in care exista pericole evidente precum schimbul de populatie, moralitatea la acest moment si lipsa de educatie pentru sanatate.
Ne-am obisnuit deja sa spunem ca nu sunt bani, ca si cum aceasta constatare ne-ar indreptati sa asistam la ceea ce se intampla, fara a avea o reactie si de a accepta un destin...alocat prin buget.
Noi va cerem sa va alaturati acestui strigat de ajutor pentru ca, responsabilitatea ne obliga sa avem aceasta reactie; sute, mii de tineri ar putea fi condamnati daca am tacea.

Stimati colegi, acesta este mesajul societatii civile catre cei care pot imbunatati sistemul medical romanesc, ,,un sistem care in acest moment ucide lent, care nu protejeaza, ci expune inconstient.,,
Acesta este petitia inaintata de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania,care anual organizeaza Funda umana,simbol al solidaritatii cu persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA pentru marcarea Zilei mondiale de lupta antiSIDA.
Nu putem si nu vrem sa uitam ca acesti oameni au fost victimele sistemului pe care azi il denuntam ca ucigas si ca suntem in cea mai grava situatie din ultimii ani in privinta infectiei cu HIV, in care nici tratamentul nu mai este controlat si nici raspandirea infectiei-spun reprezentanti ai societatii civile,care astazi au tot mai mult ceva de spus in Romania.

Senator PSD,Elena Mitrea -Bacau
Membra a Comisiei Munca,Familie si Protectie Sociala
Vicepresedinta Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni


29 noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu