vineri, 18 noiembrie 2011

Sindromul Down-declaratia deputatilor europeni

UN DEMERS  CARE POATE FI FOLOSIT IN ACTIUNILE NOASTRE DE SUSTINERE.
Problematica copiilor cu sindromul Down a fost cuprinsa ca reglementare in proiectul de lege pentru autisti, devenit legea 151/2010.
Din pacate sindromul DOWN,a fost eliminat din propunerea legislativa,la propunerea ministerului de sanatate,intarit de punctul de vedere al Guvernului ,de nesustinere evident,motivat de faptul ca exista diferenta de tratament aplicat persoanelor cu autism si celor cu sindrom Down.
CERT ESTE CA GUVERNUL NU FACE NIMIC NICI PENTRU UNII NICI PENTRU ALTII.
Ma simt oarecum obligata,deoarece preocuparea mea pentru acesti copii a  fost concretizata intr-o propunere legislativa pe care am propus-o si sustinut-o ,dar din pacate nu a avut finalitate.
Imi declar pe mai departe sustinerea pentru copii cu sindromul Down,motiv pentru care astept propuneri de reglementare  pe care impreuna le putem imbunatati si sustine in fata unui Guvern mai intelept,poate .

Despre  declaratia europarlamentarilor nostri.
,,Europarlamentarii Sabin Cutaş, Viorica Dăncilă (Grupul S&D) şi Norica Nicolai (ALDE) sunt semnatarii unei Declaraţii scrise a Parlamentului European privind copiii care suferă de sindromul Down.

Eurodeputaţii români solicită Uniunii Europene şi statelor membre să organizeze o campanie de sensibilizare la nivel național şi european, în vederea integrării sociale a copiilor care trăiesc cu această maladie.
 
Ei cer de asemenea "promovarea cercetării paneuropene cu privire la tratamentul acestui tip de afecțiune, precum şi elaborarea unei strategii europene pentru protejarea drepturilor copiilor din Uniunea Europeană care suferă de sindromul Down".

În prezent, se estimează ca incidența cazurilor de copii care se nasc cu sindromul Down este de 1 la 600-1000, aceasta reprezintând cea mai frecventă cauză genetică a tulburărilor de învățare. De asemenea, întrucât anomaliile congenitale reprezintă una dintre cauzele principale ale mortalităţii infantile şi ale dizabilităţii pe termen lung, copiii afectați de sindromul Down pot suferi numeroase malformații congenitale, cele mai frecvente fiind bolile de inimă.

"Am avut deosebita plăcere de a cunoaște, la Alexandria, pe vremea când eram senator în Parlamentul României, un grup de copii minunați de care m-am atașat enorm. Aceștia sufereau de sindromul Down și se confruntau permanent cu dificultatea integrării în societatea românească. În Romania, copiii care trăiesc cu această maladie duc lipsă de servicii sociale adecvate și de sprijinul celor din jur. Pentru a îi ajuta pe acești copii am decis să lansez o declarație scrisă împreună cu doamnele europarlamentare Viorica Dăncilă şi Norica Nicolai, precum și cu alți deputați europeni, prin care vom cere o campanie de sensibilizare la nivel național și european privind sindromul Down, promovarea cercetării paneuropene cu privire la tratamentul acestui tip de afecțiune și elaborarea unei strategii europene pentru protejarea drepturilor copiilor care suferă de acest sindrom", a afirmat Sabin Cutaş.

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, consideră că "având în vedere faptul că, persoanele care suferă de sindromul Down nu sunt recunoscute şi respectate şi nu beneficiează de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea, o viaţa decentă şi participarea la viaţa societăţii, consider necesară această Declaraţie scrisă care să sensibilizeze cetăţenii, atât la nivel naţional, cât şi european, şi care să fie urmată de o strategie pentru protejarea copiilor, din România şi din toate statele, care suferă de sindromul Down".

"Am hotărât să facem această Declaraţie pentru că acest tip de boală, alături de multe altele, constituie o mare problemă pentru sănătatea cetăţenilor, prin frecvenţa şi consecinţele pe care le are, atât pentru persoanele bolnave, cât şi pentru societate. Din păcate, nu toate statele Uniunii Europene au preocupări în a sprijini aceste persoane vulnerabile", a declarat Norica Nicolai, europarlamentar PNL. 

Sindromul Down reprezintă o afecțiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii), cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Persoanele care suferă de sindromul Down prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta, fiind imposibil de apreciat în momentul naşterii. De obicei, sindromul este diagnosticat clinic în perioada neonatală sau la sugar, prin constatarea apariţiei anumitor dismorfii caracteristice.

Declaraţia scrisă privind copiii care suferă de sindromul Down a fost semnată de cinci deputaţi europeni: Sabin Cutaş, Viorica Dăncilă (S&D) şi Norica Nicolai (ALDE) / (România), Marc Tarabella (S&D - Belgia) şi Thomas Ulmer (PPE-CD -  Germania).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu