miercuri, 9 noiembrie 2011

Legea pentru copii cu autism inaplicabila (preluare Agerpres)

Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este
inaplicabilă

Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii 'Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi'.
Senatorul social-democrat a punctat în cuvântul său faptul că de un an
de zile normele de aplicare ale legii privind serviciile specializate
integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate (Legea 151/2011) nu sunt aprobate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Aplicarea legii ar oferi, între altele, posibilitatea decontării către medicii de familie de către CNAS a serviciilor de screening precoce a TSA.
Importanţa acestui tip de investigaţie, bazată pe un chestionar specific care cuprinde 10 întrebări, ar conduce la diagnosticarea şi tratarea corespunzătoare de la vârste fragede a copiilor depistaţi cu tulburări din spectrul autist, în condiţiile în care, la ora actuală, în România, una din 110 naşteri este cu TSA, potrivit datelor prezentate de profesor dr. Iuliana Dobrescu de la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului '
Prof.dr.Alexandru Obregia'.
'Identificarea precoce ar însemna vindecarea lor', a subliniat Iuliana Dobrescu.În privinţa acestui aspect, reprezentantul CNAS la dezbatere a afirmat
că bugetul Casei permite doar decontarea acelor servicii medicale
cuprinse în normele la contractul cadru.
'Nu putem deconta decât serviciile care sunt prevăzute în normele la
contractul cadru', a declarat reprezentantul CNAS la dezbatere, Cristina Şiclovan. Ea a adăugat că Parlamentul ar trebui solicitat în sensul de a aproba majorarea procentului din PIB alocat Sănătăţii.
În cadrul dezbaterii, senatorul Elena Mitrea a mai anunţat că va
propune modificarea Legii 151 în sensul introducerii în cuprinsul acestui act normativ a unui termen limită de 60 de zile pentru încheiere protocoalelor de colaborare între ministerele Sănătăţii,Educaţiei şi Muncii, care să permită crearea unor echipe de lucru multidisciplinare pe problematica TSA.
Reprezentantul Romanian Angel Appel (RAA), Adelaide Tarpan, a
prezentat în cadrul aceluiaşi eveniment o primă formă a Strategiei Naţionale pentru Integarea Socială şi Profesională a Persoanelor cu TSA, document a cărui elaborare se realizează în baza unei finanţări europene în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
În preambulul prezentării principalelor direcţii de acţiune ale
Strategiei, Angela Tarpan a enumerat o serie de date rezultate în urma
campaniilor derulate în 2008 - 2009 de RAA în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Direcţia Generală de Protecţia Copilului.
Astfel, se urmăreşte formarea în domeniu a unui număr de cel puţin
1.200 de medici de familie şi psihiatri, formarea la nivel de principii de bază în intervenţii terapeutice pentru persoane care suferă de tulburări din spectrul autist a peste 580 de psihologi şi psihopedagogi în întreaga ţară, 293 dintre aceştia parcurgând cursurile de formare.
 Totodată, potrivit proiectului, începând din luna februarie a anului
viitor în ţară ar urma să fie deschise 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu TSA în parteneriat public-privat cu Direcţiile pentru protecţia copilului din ţară.
'În cadrul acestor centre peste 2.000 de persoane cu TSA pot primi
informaţii, consiliere şi chiar intervenţii terapeutice pentru recuperare', a precizat Angela Tarpan.
Ea a mai precizat că proiectul îşi propune şi creşterea gradului de
informare a opiniei publice în scopul creşterii gradului de acceptare a persoanelor cu TSA.
Documentul a avut la bază un studiu care a luat în calcul situaţia
actuală a persoanelor cu TSA, prioritizarea nevoilor acestora, un plan
de acţiuni cu măsuri concrete pe următorii cinci ani, instituţiile care trebuie implicate, un plan de monitorizare şi bugetul de implementare a Strategiei.
Studiul Romania Angel Appel s-a realizat prin intervievarea unui număr
de 1.063 de persoane cu vârste cuprinse între 11- 65 de ani, printer care s-au numărat 141 de medici de familie şi 21 de părinţi.
Cele şapte obiective principale ale Strategiei sunt: crearea unui
cadru instituţional cu personal specializat în domeniul tulburărilor
din spectrul autist, dezvoltarea şi întărirea serviciilor de diagnosticare a persoanelor cu TSA, asigurarea accesului la educaţie adaptată la nevoile copiilor şi tinerilor cu TSA, asigurarea accesului la formarea profesională şi acces pe piaţa muncii pentru adulţii cu TSA, modernizarea serviciilor de suport pentru integrare socială a persoanelor cu autism, precum şi creşterea gradului de integrare socială a acestora.
La manifestare au mai participat reprezentanţi ai mai multor ONG-uri
cu activitate în domeniu, specialişti în autism infantil, medici specialişti, medici de familie, medici pediatri, psihologi, psihoterapeuţi, educatori, psihopedagogi specializaţi, logopezi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, consilieri psihologici,
psihiatrii, asociaţii de părinţi care au copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, reprezentanţi ai ministerului Educaţiei, CNAS şi ai Direcţiilor generale de protecţie a copilului din mai multe judeţe,printre care Constanţa şi Bacău. (AGERPRES-1.nov.2011)

                       

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu