marți, 8 noiembrie 2011

Asistentii personali ai persoanelor cu handicap


Pentru a intelege situatia persoanelor cu handicap si a asistentilor personali ai acestora,redau un comunicat dat presei bacauane in august 2011.

 
 
Urmare a refuzului Guvernului de a mai plăti sumele pe care le datorează, persoanele cu handicap din municipiul Bacău nu-şi vor putea primi indemnizaţiile aferente lunii iulie, indemnizaţii care ar trebui plătite în data de 15 august 2011. În cazul în care Guvernul nu va suplimenta bugetul aferent anului 2011, aşa după cum este obligat de lege, persoanele cu handicap riscă să rămână fără drepturile cuvenite până la sfârşitul anului.

Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2011, de la bugetul de stat se alocă sume defalcate din TVA către bugetele locale pentru plata salariilor asistenţilor personali şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.

Primăria Municipiului Bacău a solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Finanţelor Publice să se achite de obligaţiile care-i revin şi să vireze sumele necesare plăţii indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. În ciuda numeroaselor demersuri, nici până la această dată ministerul de resort nu a dat curs acestor solicitări.

„Prin alocarea de fonduri insuficiente din bugetul de stat pe anul 2011 ne aflăm în situaţia în care persoanele cu handicap sunt private de un drept fundamental al lor, în încălcarea dreptului constituţional care prevede protecţia acestora din partea statului. Drepturile persoanelor cu handicap trebuie garantate de către stat si în această speţă responsabilitatea revine cu precădere Ministerului Finanţelor Publice”, se arată în ultima adresă pe care Primăria Bacău a transmis-o Ministerului Finanţelor Publice

Pentru anul 2011, Guvernul României a alocat de la bugetul de stat către bugetul local doar suma de 5.695.000 lei lei, în condiţiile în care suma totală necesară pentru plata acestor drepturi este de 10.662.400 lei

În municipiul Bacău există 361de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap şi 622 de persoane cu handicap beneficiare de indemnizaţii. Salariul lunar al unui asistent personal este de 630 lei, iar indemnizaţia persoanei cu handicap este de 525 lei, lunar. Pentru majoritatea acestor persoane, sumele primite de la bugetul de stat reprezintă singura sursă de venit.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu