luni, 28 februarie 2011

AUTISM-Intrebari pentru min.Ioan-Nelu Botis.

Solicitare de implicare in elaborarea Normelor de aplicare a  Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociata

D-le ministru,
     
Va rog sa aveti disponibilitatea de a contribui la definitivarea normelor de aplicare si incheierea protocoalelor de colaborare alaturi de cele doua ministere responsabile si organizatiile neguvernamentale,pentru ca LEGEA 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociata ,sa poata raspunde nevoii copiilor si adultilor cu autism  .
Forma actuala a normelor  face referire doar la componenta  medicala: servicii de diagnostic, screening si terapie destinate copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 6 ani, si nu  clarifica in nici un fel serviciile în ceea ce priveşte educaţia şi serviciile sociale adecvate  persoanelor cu autism, formarea si integrarea lor pe piata muncii .                          
Normele de aplicare a legii,(aflate pe site-ul Ministerului Sănătăţii din 19.01.2011)au fost elaborate printr-o consultare formala cu organizatiile guvernamentale cu activitate in domeniu si fara nici o contributie a celor doua ministere, M.Educatiei si M.Muncii.
Deşi aţi fost invitat să va prezentaţi la elaborarea normelor  cu punctul de vedere al ministerului pe care îl reprezentaţi, nu aţi dat curs invitaţiei şi nici nu aţi trimis propuneri,cum dealtfel nu ati intreprins nici un demers privind protocoalele de colaborare, în vederea dezvoltării  sistemului de servicii integrate, fapt pentru care solicit :
sa faceti publica lista cu  propunerile MMFPS , necesara extinderii prevederilor din normele de aplicare a legii 151/2010
■sa raspundeti daca au fost încheiate protocoale cu cele doua ministere si organizatiile neguvernamentale.
Solicit  un termen pentru aceasta, cat si un termen limita de finalizare a definirii si a dezvoltarii serviciilor specializate integrate.
Lipsa unui termen impus in legea 151/2010 nu poate amana la nesfarsit aplicarea Art. 6. – privind elaborarea protocoalelor,cum lipsa normelor de aplicare dupa sapte luni de la adoptarea legii,face imposibila aplicarea acesteia,iar in forma lor actuala nu completeaza legea in masura  sa rezolve problemele autismului in Romania.
Raspunsurile pe care le-am primit din partea MMFPS, la Intrebarea adresata  in data de 29.11.2010 si la Scrisoarea deschisa din 7.01.2011 , nu au implinit demersul meu de a clarifica partea de responsabilitate care revine MMFPS,cu privire la Legea 151/2010.In ambele situatii au fost ignorate intrebarile punctuale care v-au fost adresate,oferind o prezentare de ansamblu ,o documentare privind legislatia pentru persoanele cu handicap,care in cazul autismului ,de exemplu, nu se aplica,pentru ca in Romania nimeni nu aude si nu vede nici copii cu autism si nici pe parintii lor singuri in lupta cu boala ,cu sistemul si cu nevoile lor.
De aceea constatand absenta totala de implicare in problema dizabilitatii ,,AUTISM ,,va  intreb :
■Care sunt obligatiile Direcţiei Generale de Protecţie a Persoanelor cu Handicap si daca aceasta are toate competentele Autoritatii desfiintate(ANPH)?...
Deasemeni solicit sa faceti public raspunsul  la scrisoarea trimisa de catre Ermina Mazzoni, presedintele Comisiei de Petitii din cadrul Parlamentului European, Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, adica dvoastra ,in care spune ca:"As aprecia in mod deosebit daca ne-ati putea informa cu privire la masurile luate de autoritatile romane pentru a impiedica deteriorarea situatiei acestei categorii de copii si pentru a asigura ca legislatia in vigoare este pusa in aplicare in mod adecvat,,.
    Solicit răspuns scris şi verbal in  termenul legal ,punctual pentru cele 4 intrebari.

  Senator
  Elena Mitrea -PSD BACAU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu