luni, 18 iulie 2011

Tescani -Bacau.Intalnire cu fiii satului ,editia I.












Casa memorială George Enescu-Tescani, Bacău

            

 Întâlnirea trebuia să aibă loc pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, patronul spiritual al satului, dar a fost aleasa nu intamplator o zi mai apropiata de   15 iulie, ziua în care, cu peste o sută de ani în urmă,aici si acum am aflat ca era ziua in care  românii sărbătoreau Ziua Femeii, adică ziua în care femeile îi băteau pe bărbaţi.


Cu totii am fost intampinati de boierul Costache Rosetti Tescanu,interpretat de actorul Dan Grigoraş, de la Teatrul Tineretului, din Piatra Neamţ.
Tescani un loc incarcat de istorie,un loc cu care Dumnezeu a fost darnic prin tot ce-a asezat aici,un loc cu oameni de toata isprava imprastiati in toate colturile tarii si chiar  lumii. ,,Pe dealul cu meri”, în mijlocul parcului format din arbori seculari, se află conacul familiei Rosetti, în care au păşit importante personaje ale istoriei şi culturii româneşti şi europene. Este locul în care George Enescu şi-a petrecut o mare parte din viaţă, unde a desăvârşit celebra creaţie muzicală Oedip, dedicată soţei sale, Maria Rosetti Tescanu. 
 Edificiul a fost construit în 1880 într-un frumos parc dendrologic, situat într-o zonă colinară, la 37 km de oraşul Bacău, în proximitatea satului Tescani.
          După întâlnirea Marucăi Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor.
         Prin actul de donaţie făcut de Maria Cantacuzino-Enescu în 1947, conacul familiei sale a devenit aşezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată “Casa Memorială Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în 1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură "Rosetti Tescanu - George Enescu". Din anul 2006, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional "George Enescu". Centrul de Cultură Tescani adăposteşte manifestări muzicale, tabere de creaţie, cursuri de vară cu participare internaţională, alte manifestări culturale,,
Introducerea oficială a manifestării a fost, însă, urmată de un veritabil spectacol oferit sătenilor de organizatori, care a început cu o paradă de trăsuri şi căruţe, pe ritmul  cântecelor Fanfarei Zece Păjini. Tot satul - cum se spune - s-a adunat, pentru a petrece cum se cuvine, în luncă, pe malul Tazăului, unde vedetele au fost actorii Florin Zăncescu şi Puiu Gheorghiu, dar şi membrii cluburilor de echitaţie din Târgu Neamţ, Piatra Neamţ şi din Bacău. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu