duminică, 17 iulie 2011

Reforma in MAI.Restructurare,reorganizare.

EFICIENTA-drepturi si obligatii




Dezbatere desfasurata in ziua de 13.iunie 2011,la Buhusi-Bacau, cu participarea reprezentantilor Politiei Buhusi,Politiei Locale,Jandarmieriei,reprezentantilor unitatii administrativ teritoriale,reprezentanti ai Comisiei pentru asigurarea ordinii publice din cadrul Consiliului Local Buhusi , cetateni ai orasului .Discutiile s-au succedat dupa un plan stabilit  astfel:
1.Reforma in MAI.Restructurare,reorganizare.
2.Siguranta cetateanului nu intra in calculul restructurarii.
3.Consideratii privind legislatia actuala.
4.Efectele reformarii sistemului .
   5.Reprezentantii comunitatii despre activitatea institutiilor responsabile cu apararea ordinii publice si asigurarea sigurantei cetatenilor .
6.Prezentarea proiectului de lege privind asigurarea linistii si ordinii publice,aflat in procedura parlamentara,initiatori senatori  PSD-prezinta Senator Elena Mitrea

Reforma de la Interne (reorganizare,restructurare) se intampla dupa MITINGUL CASCHETELOR
Proiectul privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevedea ca, numarul de posturi ocupate de politisti, cadre militare in activitate, soldati si gradati voluntari, preoti militari, functionari publici si personalul contractual din MAI se va reduce, la nivelul ordonatorilor de credite astfel incat sa asigure, pentru 2011, incadrarea in cheltuielile bugetare si in numarul maxim de posturi aprobate.
Concret, trebuiau eliminate din sistem 10.000 de persoane, mai mult sau mai putin indelung instruite. Proiectul privind disponibilizarile din MAI, a fost respins de catre Camera Depuatatilor, deoarece nu a obtinut cele 167 de voturi necesare. Roberta Anastase nu a condus acea sedinta, dar a sustinut cu insistenta ,ca votul  pentru proiectul de lege sa fie reluat.
Pentru ca acest lucru nu s-a putut face pe cale parlamentara si constitutionala,Guvernul Boc a asteptat ca forul legislativ sa intre in vacanta  si acum ii pune pe toti sa dea examene. Atfel planul disponibilizarilor din MAI respins de Parlament,tot este pus in   executare si asa ,vor fi aruncate in strada tot 10.000 de persoane dar, de aceasta data, sub pretextul faptului ca nu sunt bine pregatite profesional.
Acelasi lucru se intampla chiar astazi la Garda Financiara. Rand pe rand, in toate ministerele vizate, vor fi supuse acelorasi operatii. In felul acesta, in momentul alegerilor locale si generale, va exista, in intreg sistemul,o dezordine fara precedent. Cine va mai putea urmari, in aceste conditii, sub aspectul controlului financiar, modul in care sunt construite si cheltuite bugetele de campanie? Sau maniera in care se scurg, in campania electorala, banii publici? Cine va mai putea supraveghea, uitandu-ne acum la Politie si la Jandarmerie, corectitudinea alegerilor? Cine va descoperi si cine va ancheta fraudele pe care cei aflati la butoanele puterii se pregatesc sa le faca?
Ca sa inchei interpretarile strict politice mai spun ca Ministerele fac, în aceasta perioada, simulari privind desfiitarea serviciilor deconcentrate din subordine de la nivelul actualelor judete, urmând ca aceste institutii sa fie mentinute doar la nivelul capitalelor de resedinta ale viitoarelor regiuni. Reorganizarea aceasta va însemna si o reducere insemnata de personnal. Într-un judet sunt cam 40 de astfel de servicii deconcentrate, iar desfiintarea lor va afecta câteva mii de persoane.
Întreg procesul de analiza a situatiei serviciilor deconcentrate va trebui finalizat pâna în luna septembrie, când coalitia guvernamentala va relua discutiile referitoare la reorganizarea administrativ-teritoriala.
Revenind la subiectul discutiei noastre masurile de reorganizare,restructurare vin dupa ce                                                                                                                                                 a fost taiata norma de hrana si de imbracaminte ,masura care a redus veniturile cu mai mult de un sfert,  salariile pe luna iunie, fara norma de hrana,  scazand drastic .
A.Restructurare
La nivel national     2.000 din cei 30.000 de angajati ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române nu au trecut testele profesionale. Ei vor fi pusi la dispozitia unitatilor de care apartin pentru o perioada de trei luni de zile, dupa care in septembrie vor fi examinati din nou, iar în cazul în care vor pica din nou vor fi disponibilizati. "Nu se ofera salarii compensatorii sau orice alt tip de ajutor pentru acestia din urma"(au existat masuri sporite de combatere a fraudei la examen, asemenea celor luate în cazul absolventilor de liceu).
La nivelul jud.Bacau  pentru jandarmii si politistii  s-a tras deja o prima linie. Pompierii de la (ISUJ) vor fi supusi evaluarii in perioada 15 - 21 iulie.
La Inspectoratul Judetan de Jandarmi  Bacau s-au încheiat examenele dupa care 50 de jandarmi nu au promovat examenul .
Conform dispozitiilor legii privind Statutul cadrelor militare, perioada de punere la dispozitie este de maximum trei luni. Cei care vor fi trecuti in rezerva dupa cele trei luni vor beneficia de dipozitiile OUG 54/2011, privind acordarea timp de un an a unui ajutor in cuantum de 50-60 la suta din ultima solda (in raport de vechime) si considerarea acestei perioade ca stagiu de cotizare si vechime in munca.
B.Reorganizarea Serviciului politienesc
Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a demarat activitatea de reorganizare a politiei, in special in mediul rural,care  se va finaliza pana la sfarsitul lunii septembrie . In prezent, in judetul Bacau functioneaza 85 de posturi de politie comunale.
In urma reorganizarii, posturile de politie nu vor fi inchise. La fiecare post va ramane cate un politist care se va ocupa de probleme judiciare si de proximitate.
Politistii reuniti in sectiile de politie rurala vor patrula permanent in zona de competenta, pentru pastrarea linistii publice, dar si pe componenta de circulatie.
In cadrul procesului de reorganizare, ofiterii din cadrul birourilor si formatiunilor de ordine publica rurala, precum si agentii de la posturile de politie vor fi pusi la dispozitie, urmand sa ocupe functiile prin concurs.
Prin reorganizare in judetul Bacau, se vor infiinta 10 sectii de politie rurale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu