luni, 14 noiembrie 2011

Incălcarea dreptului constituţional privind protecţia persoanelor cu handicap

 Interpelare adresata dnei ministru Sulfina Barbu-Ministerul Muncii Familiei si Protectie Sociala



Doamna ministru,


Legea nr.448/2006  statueaza, prin art. 35 dreptul persoanei cu handicap grav de a beneficia, in baza evaluarii sociopsihomedicale, de un asistent personal, iar prin art. 40, obligatia autoritatilor administratiei publice locale sa prevada si  sa garanteze in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii.
Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2011, de la bugetul de stat se alocă sume defalcate din TVA către bugetele locale pentru plata salariilor asistenţilor personali şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.
Unitatile administrativ teritoriale au facut nenumarate demersuri catre Ministerul Finantelor Publice privind achiterea   obligaţiilor care ii revin ,concret aceea de a vira sumele necesare pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap.
Drepturi exista pe hartie.Situatia in teren  este alarmanta deoarece disponibilizarea asistentilor personali,trecerea lor in somaj mai mult sau mai putin legala este cunoscuta,dar mai nou nu mai exista fonduri nici pentru indemnizatia persoanelor cu handicap.
Responsabilitatea acestei probleme s-a lasat in intregime in seama primariilor. Ori va aduc la cunostinta ca legiuitorul nu da nici o resonsabilitate primariilor in ceea ce priveste incadrarea in grad de handicap.Primaria are obligatia sa plateasca ,dar nu are de unde sa stie cate persoane cu handicap vor intra in gradul 1 si deci nu are cum sa prevada in buget sumele necesare de la an  la an.
Pentru  primaria Bacau,de exemplu, in anul 2011,Guvernul României a alocat de la bugetul de stat către bugetul local doar suma de 5.695.000 lei lei, în condiţiile în care suma totală necesară pentru plata acestor drepturi este de 10.662.400 lei.
Ori prin alocarea de fonduri insuficiente din bugetul de stat pe anul 2011 ,aceasta si nu numai aceasta se află în situaţia în care persoanele cu handicap sunt private de un drept fundamental al lor, în încălcarea dreptului constituţional care prevede protecţia acestora din partea statului. Drepturile persoanelor cu handicap trebuie garantate de către stat si în această speţă responsabilitatea revine cu precădere Ministerului Finanţelor Publice
Va prezint si cazul dnei Pacurar Aurelia Florica din Satu Mare,orasul Tasnad,,asistent personal al proprilui copil ,in varsta de 11 ani cu sindrom Dawn si o malformatie congenitala ,operat pe cord la Cluj,iar luna aceata necesita a doua interventie,,A facut doua petitii la ANPH,spune domnia sa ,care de fapt nu mai exista,a primit raspuns sa mearga la primaria de unde apartine si  sa ceara lamuriri.,,La primaria Tasnad nu stie nimeni numic ,doar ca nu sunt bani.,,

-Va rog doamna ministru lamuriti aceste situatii pentru ca oamenii peste necazurile reale pe care le traiesc ,nu pot fi plasati nejustificat de la o institutie la alta .
Ce puteti raspunde si care este cadrul legal de care poate beneficia in mod real dna Pacurar?

      -Ce se va intampla la sfarsitul perioadei de somaj a asistentilor personali?
      -Ce asistenta va primi persoana cu handicap in lipsa asistentului avand in vedere ca lipsesc  centrele  si serviciile sociale?
     -Cum vor compensa persoanele cu handicap grav lipsa asistentilui personal in conditiile in care nu primesc nici indemnizatia de handicap?
Va rog sa propuneti o solutie si pentru asistentii personali ai persoanelor cu autism,pentru care statul nu face nimic,daca avem in vedere ca acestia beneficiaza de o lege (151/2010)inaplicabila ,din lipsa normelor de aplicare pentru care termenul de adoptare a expirat in octombrie 2010?

Solicit raspuns scris si verbal.

Cu stima ,
senator Elena Mitrea –PSD Bacau

3 comentarii:

  1. la petrila/hd suntem in aceasi situatie.
    astept sa faceti cat mai mult pentru a impiedica adoptarea legii asistentei sociale in forma initiata de pdl.
    aceasta lege este un genocid impotriva persoanelor cu handicap.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu opozitia a folosit toate armele ,din pacate legea a trecut cu voturile parlamentarilor care sustin puterea.USL a depus contestatie la Curtea Constitutionala.Sa speam ca inainte de promulgare se va mai gasi un dram de intelepciune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Legea a fost adoptata cu votul parlamentarilor puterii.USL a depus contestatie la Curtea constitutionala.

    RăspundețiȘtergere