marți, 28 decembrie 2010

BUGETUL “AMENINTARILOR SOCIALE DE CATRE STAT” PE ANUL 2011.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că legea bugetului de stat pe 2011 este constituţională, după ce a respins o sesizare depusă de PNL. Argumentele, în demersul de contestare a legii erau acelea ,,că bugetul votat de majoritatea parlamentară este unul 'anormal', care nu face niciun bine niciunei categorii sociale şi nu poate asigura ieşirea din recesiune şi revenirea la creşterea economică în 2011,,.

 Nici o  surpriza.Romania trebuia sa aiba aceasta lege si cum necum o are. La dezbaterea legii in Parlament as fi dorit sa spun cateva cuvinte,insa timpul calculat la secunda de Roberta Anastase nu a permis prea multe interventii.

Aleg sa ma exprim aici pentru a prezenta cateva puncte de vedere.

 Daca ar fi loc pentru glume as numi acesta BUGETUL “AMENINTARILOR SOCIALE DE CATRE STAT” PE ANUL 2011.

Un buget depus in mare viteza, „pe ultima suta de metri adoptat ca un paradox ”, în Ajunul Crăciunului ,un buget care continua aceeaşi politică de hărţuire a romanilor, practicată ca şi până acum, pentru a strânge bani la bugetul ţării fără a renunţa însă la favoritismele pentru clientela politică .

Un buget construit pe baza unor propuneri legislative in discutie si neadoptate -indemnizatia pentru cresterea copilului,legea pensiilor,salarizarii,venitului minim garantat,ordonanta pentru alocarea alocatiei suplimentare , trecuta in tacere parca, prin care isi pierd drepturile cca.200.000 de familii-toate fara a avea in vedere prezentarea  transparenta a impactului acestora asupra cheltuielilor cat si a  impactului reducerilor asupra celor carora le sunt aplicate.

Un buget care contribuie la cresterea ratei saraciei,care deja se afla la 18,5% fata de  8% media din UE:un buget in care sanatatea,educatia si apararea nu constituie prioritati pentru anul 2011.

In ultimii ani au exploadat inegalitatile de tot felul,a crescut numarul cetatenilor fara sansa si fara perspectiva.

Tot mai multi romani cu o situatie defavorizata,tineri si varstnici,femei,copii,bolnavi sunt umiliti si tratati ca asistati sociali.

Categorii profesionale,intre care profesori,medici, oameni de cultura,artisti,liberi profesionisti,bugetari din administratie,intelectualitatea tehnica si economica suporta consecintele unor masuri aberante si iresponsbile privind incalcarea drepturilor de munca si de viata.

Asadar  2010 este anul in care pentru prima data,dupa 1990 scad drastic veniturile romanilor.Lupta pe care a dus-o opozitia pentru mentinerea punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut pe economie a fost garantia pastrarii legaturii intre pensii si salarii.

Pensiile vor scadea in timp si aici amintesc ca deja pentru pensionarii cu pensie de peste 740 lei executivul a introdus obligativitatea  contributiei de 5,5% pentru asigurarile de sanatate pe care ei le-au platit odata in calitate de angajati.A respins deasemeni propunerea de crestere a pensiei minime garantate de la 350 la 400 de lei.

Aproape jumatate din populatia tarii nu poate face fata cheltuielilor curente pentru consum.S-au desfiintat peste 1000 de unitati scolare si in anul viitor se vor mai desfiinta inca 3000.Peste 3700 de elevi au ramas fara bursa ,,bani de liceu,,

Acestia sunt cei pe urmele carora puterea vrea sa scoata tara din criza.

 Una dintre problemele mari ale României o constituie sustenabilitatea sistemului public de pensii. Îmbătrânirea populaţiei, numărul mic al salariaţilor declaraţi de angajatori şi asiguraţi în consecinţă, ponderea semnificativă a românilor care se pensionează anticipat sau din cauza diferitelor invalidităţi sunt tot atâtea surse de îngrijorare pentru toate guvernele europene. Toţi intenţionează să crească vârsta legală de pensionare sau au făcut-o deja. Dar nu fără judecată.

 Mai înainte de a modifica legile, guvernele europene responsabile au adoptat legi care să crească finanţarea sistemelor publice de pensii printr-un mix de surse fiscale şi parafiscale.

Pensiile publice sunt plătite nu doar din contribuţii sociale, ci şi din taxe şi impozite special dedicate. Dacă vârsta legală de pensionare creşte, guvernele responsabile acţionează şi asupra cauzelor care-i determină pe cetăţenii cu vârste mai mari de 50 de ani să se gândească la pensionarea timpurie.

La noi, pensionarii, profesorii, agricultorii şi salariaţii din sistemul sanitar au fost primii sacrificaţi în numele crizei, in timp ce, risipa banului public şi evaziunea sunt în creştere.

Ce poate fi mai pagubos pentru populatie ca lichidarea a mii de paturi din spitale, precum şi sinistra prognoza a guvernului !!!- creşterea planului de înmormîntări cu peste 200% faţă de anul 2010. Poate, numai aceasta reprezinta o conditie de crestere !!!

Prin amendamentele depuse, PSD a incercat stoparea accentuarii decalajelor economice şi sociale faţă de ţările din UE.

Pentru binele celor ce au avut incredere in dumneavoastra trimitandu-va aici pentru a le apara interesele, stimati colegi, ridicati cortina intereselor politicianiste si aplecati-va urechea la strigatul de disperare al semenilor nostri.

 

22 decembrie 2010

SENATOR GRUP PSD+PC

Elena Mitrea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu