sâmbătă, 4 decembrie 2010

Indemnizatia pentru cresterea copilului

                    PSD–Bacau se opune modificărilor privind concediul maternal si  indemnizatiei pentru cresterea copilului

Chiar daca cei aflati la putere arunca vina asupra FMI atunci cand vor sa impuna tot felul de decizii aberante le reamintim  ca Romania nu este guvernata de FMI ,iar  in privinta copiilor si mamelor tocmai se pregatesc sa ia o decizie care va avea un impact devastator asupra sigurantei,viitorului copiilor si evident a natalitatii .
 Avem încă o dovadă a faptului că acest Guvern vine cu variante menite să reducă sprijinul statului ,doar pentru acele categorii care chiar au nevoie de el,iar politicile sale reprezintă o crimă împotriva societății, în toate componentele sale de bază. Acum, sunt atacați inclusiv copiii.
           Departamentul pentru Politici Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă PSD-Bacau  critica decizia Guvernului si nu poate fi de acord cu reducerea perioadei concediului de creştere a copilului fără implementarea unor măsuri alternative de sprijinire a familiei , şi fără o dezbatere publică cu reprezentantele mamelor,de fapt o practica frecventa a Guvernului de a ignora dialogul .
   Ministrul muncii ignora lipsa creselor,a bonelor calificate ,lipsa unei legislatii care sa ofere mamicilor linistea ca isi lasa copilul pe maini bune,si cel mai important imposibilitatea multora de a-si permite sa plateasca o bona din salarii diminuate cu 25%.
  Dupa ce Guvernul a anulat acordarea ajutorului de 200 de euro pentru tinerii care întemeiază o familie şi a trusoului la naşterea unui copil,vine cu decizii care nu va face decat ca familiile tinere sa aleaga intre a-si mai intemeia sau nu o familie ,intre a mai avea sau nu un copil,intre a pleca sau a ramane in Romania.
 Parerea de sociolog a Robertei Anastase care a vazut ,,ca exista multe statistici care releva nevoia sau dorinta femeilor de a reveni dupa sase luni in general la locul de munca,,nu este suficienta si convingatoare pentru a sustine aceasta decizie aberanta a puterii.Domnia sa nu a avut  sentimente materne si nu a  simtit ce inseamna responsabilitatea si grija unei mame pentru copilul ei.Copii si mamele nu sunt doar cifre intr-o statistica.Dorinte si nevoi avem cu totii ,dar nu totdeuna facem ceea ne dorim si in cazul puterii actuale romanii nu au alta solutie decat aceea de a se  supune unor decizii aberante .
     Cu certitudine  Guvernul va impune modificarea privind concediul maternal prin ordonanţă de urgenţă sau prin angajare, aşa cum se adoptă mai nou legile în România ,dar pentru ceea ce tine de noi in Parlament vom face tot ce ne sta in putinta sa oprim acesta nedreptate,precizeaza senatorul PSD Elena Mitrea,care a interpelat pe ministru Ioan Botis cu o saptamana in urma pe acest subiect :
,,Cred ca egalitatea de sanse este un concept ignorat in noua strategie sociala, care face diferenta intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care fie au avut perioada asimilata cu venituri sau fara venituri. La fel somerii, cei cu concediu medical, pensie de invaliditate, studentii,cursantii pentru formare si perfectionare vor primi o indemnizatie in functie de statul care il au in momentul cand vor avea un copil ,sau vor alege sa renunte la un lucru firesc intr-o societate normala.
-Pentru ca masura de reducere cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului expira la sfarsitul anului,va rog d-le ministru sa precizati ce procent din PIB a acoperit aceasta masura si ce economii vor aducea masurile pe care tocmai le pregatiti ?
-Ce economii credeti ca veti face cu copii nenascuti inca si care cu siguranta nu se vor mai naste dupa aplicarea acestor masuri ?

Trebuie sa tineti  seama ca in Romania  nu exista un sistem de ingrijire si ocrotire a copilului pana la 3 ani,ca cele cateva zeci de crese sunt insuficiente ,ca  mortalitatea infantila a atins cote alarmante,ca starea de sanatate a romanilor este in general proasta si ca saracia domneste ca la ea acasa.
Propunerea de acordare a  stimulentelor o va determina pe mama sa munceasca pentru a suplini reducerea indemnizatiei.Ca lipsind de acasa copilul s-ar putea imbolnavi si ca mama ar putea sa fie nevoita sa apeleze la concedii medicale.
-Ce alternativa ofera Guvernul parintilor care nu au o cresa ,nu au bunici care sa ingrijeasca copilul in lipsa mamei,nu au bani sa  plateasca o bona?Fara toate acestea mama va alege sa ramana in continuare cu copilul,dar fara nici un sprijin financiar.In oricare din situatii va suferi atat mama cat si copilul.,,

           Pentru toate aceste motivatii Departamentul de politici sociale PSD Bacau respinge hotararea pripita a Guvernului privind injumatatirea concediului pentru cresterea copilului cat si reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului,fara alternativa pentru cresterea si educarea copilului pentru perioada cand mama este obligata sa revina la locul de munca , fara o analiza prealabila a impactului produs de aplicarea masurii si fara justificarea ca economiile rezultate din aplicarea masurii vor completa deficitul bugetar in masura in care poate sa scoata Romania din criza in care se zbate.
          Precizam ca actuala legislaţie este din 2003 şi a avut rezultate pozitive în ceea ce priveşte natalitatea şi siguranţa celor care au avut copii,iar reducerea cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost o masura provizorie,aplicata odată cu tăierile de salarii, cu termen decembrie 2010,fapt pentru care cerem Guvernului sa revina la acordarea indemnizaţiei maternale la nivelul de 85% din nivelul veniturilor din ultimul an si pastrarea termenului  de 2 ani pentru cresterea si ingrijirea copilului,respectiv 3 ani pentru copilul cu dizabilitati.
 Presedinte Departamentul pentru Politici Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă PSD Bacau
                                                         senator Elena Mitrea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu